SRBIJA U PREGOVORIMA SA EU: NEOPHODNO JAČANJE ADMINISTRATIVNIH KAPACITETA

SRBIJA U PREGOVORIMA SA EU: NEOPHODNO JAČANJE ADMINISTRATIVNIH KAPACITETA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

01.07.2017

Kategorija: Društvo , Subotica

“Ako želimo da budemo spremni da apsorbujemo sredstva koja nam stoje na raspolaganju, moramo da imamo dobro kvalifikovane i dobro plaćene kadrove koji će odgovarati na izazove koje nosi taj posao”, rekao je Andrija Pejović, član Nacionalnog konventa za EU.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

U organizaciji Centra lokalne demokratije LDA Subotica u petak, 30. juna, bila je u Gradskoj kući održana javna debata tj. konsultativni sastanak s predstavnicima lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, privredne komore i lokalnih medija, pod radnim nazivom “Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom – ključni izazovi u 2017”.

 

Govoreći o onome što je do sada u procesu evropskih integracija urađeno i što nas u skorijoj budućnosti tek očekuje, gost predavač Andrija Pejović, član Nacionalnog konventa za EU, istakao je da je jedan od ključnih izazova s kojima se trenutno suočavamo – jačanje administrativnih kapaciteta, koji su na “osrednjem nivou”.

 

„Treba uspostaviti politiku zadržavanja kadrova – to su možda trenutno najveći izazovi s kojima se suočavamo. Postoji prilična fluktuacija kadrova u poslednje vreme u Vladi Republike Srbije. Stoga je neophodno što pre uspostaviti odgovarajuću politiku zadržavanja kadrova jer se radi o kadrovima koji poseduju vrlo specifična znanja koja su tražena na tržištu. Ako želimo da budemo spremni da apsorbujemo sredstva koja nam stoje na raspolaganju, moramo da imamo dobro kvalifikovane i dobro plaćene kadrove koji će odgovarati na izazove koje nosi taj posao. Trenutno ih imamo u meri u kojoj nam finansijski iznosi dozvoljavaju. Skoro je stigla informacija iz Kancelarije za evropske integracije i operativnih struktura za decentralizovano upravljanje sredstvima Evropske unije da smo uspešno potrošili finansijski paket za 2013. godinu, a to je jedna prilično solidna cifra ugovorenih sredstava“, rekao je Pejović.

 

Seminar “Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom – ključni izazovi u 2017” organizovan je u saradnji s Vojvođanskom inicijativa za EU kao mrežom organizacija civilnog sektora u Vojvodini, čija je inicijalna namera da, između ostalog, opštinama i gradovima u kojima njene članice deluju približi ključna poglavlja u pregovaračkom procesu s EU, a jedno od tih je Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova.

 

Foto: Magločistač

„Ovom poglavlju jednim dobrim delom pripada reforma javne uprave i lokalne samouprave, i u tom smislu ima prostora za dalje angažovanje civilnog sektora. Moram da kažem da je u poslednje dve godine uključenost civilnog sektora u ovaj proces nešto veća, bolja i kvalitetnija, a posebno bih istakla za nas jako bitne mere koje se odnose na unapređenje funkcionisanja javne uprave, od kojih jedna jeste uspostavljanje kancelarije, odnosno, službe za saradnju sa civilnim društvom na nivou lokalne samouprave. To je značajna mera koja ne znači novo zapošljavanje, već jednu unapređenu koordinaciju kada je u pitanju saradnja sa civilnim sektorom ne samo sa aspekta finansiranja organizacija civilnog društva, već i sa aspekta njihovog boljeg uključivanja u proces konsultovanja kada se radi o usvajanju javnih politika“, istakla je Stanka Parać Damjanović ispred LDA Subotica.

 

Kako se, međutim, radi o jednom od najkompleksnijih pogavlja, u pogledu priprema Republike Srbije za njegovo otvaranje, a kada je reč o zakonskom i institucionalnom okviru, finansijskom upravljanju i kontroli, strateškom planiranju kao bitnim temama, još uvek se nalazimo u početnim fazama.

 

„Imamo akcioni plan koji su pripremile nadležne službe i pregovarački tim, koji je prosleđen Evropskoj komisiji. Moja je procena da je Poglavlje 22 jedno poglavlje koje možda dugo traje, o kom se pregovara kroz celi pregovarački proces. Nama nije u interesu da na samom početku završavamo sve stari, niti je to moguće prvenstveno zato što je ovo poglavlje horizontalno – dotiče se i nekih drugih poglavlja kao što su javne nabavke, socijalna zaštita, finansijsko upravljanje i kontrola“, zaključio je Pejović.

 

Od kada su formalno otpočeli pregovori o pristupanju Republike Srbije sa Evropskom unijom 21. januara 2014, Srbija je do sada otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, a do kraja ove godine očekuje se otvaranje još jednog.

 

 

(Magločistač)

[clear]

 

 

 

 

[clear]

TAGOVI:
Evropa

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.