SMRT DEVOJČICE KOJA SE LEČILA U SUBOTIČKOJ BOLNICI: TABU NA SVEČANOSTI

SMRT DEVOJČICE KOJA SE LEČILA U SUBOTIČKOJ BOLNICI: TABU NA SVEČANOSTI

16.03.2015

Kategorija: Društvo

Novinarsko pitanje o smrti devojčice pokvarilo slavlje na dečjem odeljenju

 

Smrt, sama po sebi, nikada nije ugodna tema, a na podsećanje na nju – pa još u svečanim prilikama i pred brojnim gostima – može se gledati i kao na dokaz nedostatka osnovnog kućnog vaspitanja koji uopšte nije na granici bezobrazluka nego je baš to – bezobrazluk.

Na žalost, upravo se to u subotu dogodilo u subotičkoj Bolnici kada je dole potpisani novinar zloupotrebio konferenciju, pitajući načelnicu odeljenja pedijatrije Katju Pulevu i direktora ove ustanove Gorana Bićanina da li je tačno da je nedavno umrlo dete koje se lečilo kod njih, a ako jeste, znaju li razlog zbog čega je do toga došlo.

Satanski tipovi

Otrgnuta iz svečane atmosfere povodom donacije “Rotary Cluba” dečjem odeljenju (!) medicinske opreme u vrednosti 50.000 eura, Katja Puleva je pred domaćim i gostima iz Italije potvrdila ovu informaciju koja je danima bila predmet različitih komentara u gradu. Obavestila je načelnica pedijatrije zgranute goste i malobrojne preostale novinare (jer se većina izgubila zadovoljna što je slikom i kamerom pokrila “suštinu”, e kako bi to što brže pretočili i u priloge, odnosno članke) da je reč o dvanaestomesečnom detetu (bila je devojčica) koje je kod njih provelo nedelju dana i, nakon što joj se stanje pogoršalo, upućena je u Novi Sad, gde je “na ulasku u kliniku” (Katja Puleva, prim. a.) preminulo. Dodala je Puleva i da je sudska obdukcija završena i da je njome utvrđeno da nije pronađen propust lekara koji bi doveo do tako fatalnog ishoda, preporučujući ujedno svakome ko se za to zanima da se “slobodno interesuje oko toga”.

Razumljiva je, naravno, tvrdnja Puleve da je smrt jako potresla sve zaposlene na odeljenju. Međutim, nešto su manje razumljive njene reči da joj je poznato zašto je autor teksta pita tako nešto, “jer je poznata hajka” (opet poznata) preko facebook strane Slađane Velkov, koja je, kako kaže Puleva, iz satanističke sekte (!) i koja je pripadnica antivakcinalnog lobija! Častila je načelnica pedijatrije ovu malenkost i rečima da je pitanje maliciozno, otkrivši prisutnima na taj način zavidnu sposobnost prekognicije (“poznatost” i “malicioznost” pitanja) do koje, izgleda, dolazi logičnim zaključivanjem na osnovu nepobitnih činjenica o nečijem paklenom uverenju i članstvu u još vrućem lobiju. Uostalom, obavestila je Puleva da je Velkovsku zbog tih osobina, kao i zbog, kako je rekla, raznih uvreda, pljuvanja, pretnji i neistina “prijavila javnom tužiocu Subotice”.

Još manje je razumljivo zašto načelnica pedijatrije nije – osim načelnog odgovora o pogoršanom zdravstvenom stanju – malo više govorila o bolesti zbog koje je devojčica primljena u Bolnicu. Šta se, na primer, događalo sa njom u tih nedelju dana koliko je provela na dečjem odeljenju, s posebnim osvrtom na poslednji dan? Ne želeći se baviti komentarima po lokalnim sajtovima koji su – po običaju – ovu informaciju sačekali u hladovini, upućujemo samu načelnicu da – osim joj omraženog “HPV, ne hvala” – pogleda i druge sajtove, posebno komentare nekih od čitalaca koji su i za tako kratko vreme zapamtili boju očiju pokojnog lišca kao i to koliko je za to vreme izgubila na težini. Pročita li to, možda će je proći bes zbog pitanja bezobraznog novinara i možda u njoj proradi i neki drugi osećaj, posebno zbog toga što se u komentarima itekako pod sumnju stavlja nepogrešivost medicinskog osoblja u subotičkoj Bolnici.

Katja Puleva (prva sleva) i Goran Bićanin prvi zdesna): Oprema oterala tugu

Oprema oterala tugu

Terapija Istinom

Za prvi deo odgovora direktora Bolnice Gorana Bićanina autoru je, što bi se ono reklo, potrebna pomoć prijatelja, odnosno čitalaca. Sa željom da neko pametniji odgonetne suštinu Bićaninovih misli, uvodne reči prenosimo u celosti:

“Ja često sebe doživljavam kao gromobran ove Bolnice. I kad su lepe stvari i kad su loše stvari. Znači, malopre sam imao jednu konferenciju, gde sam rekao da ne postoji nijedan menadžment na svetu, gde se na istom mestu sreću smrt i život, radost i tuga, politikanstvo, poltronstvo i sve psihološke karakteristike koje mogu da se jave u jednoj organizaciji.”

Eto.

Videvši valjda teleći pogled u drugom redu, Bićanin je prešao na jezik koji je dole potpisanom razumljiviji. Pozvao je, dakle, direktor Bolnice sve predstavnike medija koji žele pravu informaciju (tu je, i ne slutivši ubo u suštinu priče o medijima, prim. a.), koja će, kako je rekao, biti objavljena kada Bolnica dobije službeni izveštaj sa Instituta za patologiju sudske medicine u Novom Sadu. Onda, kaže Bićanin, neće više ništa biti skriveno, a novinari će se slobodno moći obratiti za dnevnu terapiju Istinom, koju će – kao i uvek do sada – podeliti sa svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima.

”Ja ne želim nikakve informacije da dam. Ja znam zvaničan izveštaj, ali ako je neko zainteresovan, uvek treba da dođe i dobiće pravu informaciju na pravom mestu”.

Dixi!

Dosta s ovim, prelazimo na sledeće pitanje.

Zanemarimo li ono koje su preneli svi ostali mediji o značaju donacije za dečje odeljenje, vratimo se malo na tamo nepostavljeno – jer, eto, nije bila baš prilika – a koje se tiče reči načelnice pedijatrije i direktora Bolnice. Ako se sećate početka teksta, Katja Puleva je rekla da je sudskom obdukcijom utvrđeno da do smrti devojčice nije došlo lekarskom greškom. Ako to povežete sa rečima direktora, koji zna odgovor ali ga ne želi reći dok ne stigne službeni izveštaj, ostaje Vam svakako da o njima razmislite i dođete do vlastitog zaključka. Ili, ako ste umorni od teških tema, da se jednostavno prepustite lakom štivu iz detinjstva. “Pinocchiu”, recimo.

Recimo, na kraju, da smo se za drugi deo ove priče obratili i majci pokojne devojčice. Na žalost, ona nije bila voljna komentarisati tragediju koja im se nedavno dogodila, obrazlažući to rečima da oni nemaju podatke o tome kako je došlo do smrti malog ljudskog bića koje život još nije redovno ni započelo.

Zlatko Romić

pecat1

 

 

 

[clear]

TAGOVI:
Zdravstvo

Podelite sa prijateljima:

9 Komentara na
“SMRT DEVOJČICE KOJA SE LEČILA U SUBOTIČKOJ BOLNICI: TABU NA SVEČANOSTI”

Marija says:

Potpuno se slazem sa komentarom ‘Građanin drugog reda ‘. I moji roditelji su, na zalost, pre nekoliko godina pali u nemilost takozvanih doktora suboticke bolnice iz koje nikad vise nisu ugledali svetlost dana iako su u bolnicu oboje usli na svojim nogama. Bila sam direktan svedok nehumanosti, surovosti, bahatosti I nestrucnosti koje je moje roditelje kostalo zivota. Otac mog prijatelja, u svojim 50-im, je otisao na bezazlenu operaciju kolena, dobio sepsu u bolnici i tamo i zavrsio. Mislila sam da je takvo ponasanje pretezno rezervisano za starije ljude 50+, 60+ za koje se “ne vredi truditi” ali ocigledno nije tako. Kad je meni tesko da zivim sa gorcinom I krivicom sto sam im prepustila svoje roditelje, mogu da mislim kako je tek roditeljima tog malog andjela.
U toj bolnici je potrebno sprovesti detaljno istrazivanje I ciscenje svega, ali ko to da uradi? Da li je to moguce u nasoj zemlji? Komentar u vezi diploma bi mogao da bude veoma blizak istini I objasnjenje nestrucnosti. Ali sta je sa nehumanoscu, bahatoscu, korumpiranoscu……..da li je ljudskost “belih mantila” postala tako retka? Sve u svemu, jadni su oni koji moraju da im se prepuste.
I na kraju, svaka cast retkim pojedincima, a takvih ima cak I u subotickoj bolnici. Po mom misljenju to su pretezno medicinske sestre ali bi se nasao I poneki DR.

alo says:

Mislim da je doslo vreme da se u subotickoj bolnici mnogo toga promeni, ako su sada dopustili da se to desi jednom malom andjelu, mogu i sutra drugom ne daj boze. Samo da se svi roditelji sloze kojima je pravila greske sa decom mogli bi mnogo toga da ucine.

Građanin drugog reda says:

Romiću ,ovo je samo vrh ledenog brega Kada bi ste počeli malo dublje da istražujete mislim da bi vam pripala muka od brljotina i zataškavanja koji se doađaju u bolnici. Setite se samo onog maratonskog suđenja kada je 2003 nastradala pacjenkinja zbog nemara Šta se desilo ,dobili su samo uslovne kazne U ostalom masa lekara ima prepisane sa neta radove na osnovu kojih su dobili svoje mr uz dr. Poštenih možete nabrojati na prste jedne ruke koji ćute iz straha i ko zna kojih razloga
Čak verujem da ni vi nećete moći baš puno pisati o ovakvim temama jer jednostavno će vas ćutkati na onaj ili ovaj način U svakom slučaju ako nastavite ovim putem želim vam puno sreće ,trebaće vam.

bajmok says:

Pre pet godina doticna Puleva nikako pedijatar ili ne daj Boze doktorica…odbila je kategoricno moje dete od devet godinica sa teskom upalom zvukovoda i nesnosnim bolom u usima.Poslala nas doktorica sa hitnog jer dete , citiram: ” trpi uzasne bolove….” Doticna nas je vredjala i smejala se kao dobrom vicu. Dete nije ni dotakla….Bukvalno smo isterani sa decijeg odeljenja. Jutro smo docekali sa visokom temperaturom , skoro bez svesti , dehidriranog organizma od povracanja…Primio nas je Dr Rakic , Bog ga blagoslovio, i smestene smo na sesti sprat, odeljenje ORL. NAKON PETNAEST MINUTA OD NASEG DOLASKA USLEDIO JE POZIV OD DOTICNE….gle cuda…ludi roditelji,otac agresivan…itd…itd. Dr RAKIC joj navodi u kakvom stanju je dete stiglo u bolnicu i skrece joj paznju da ga nije ni pogledala…..Ostajemo na Orl….moje dete prima sedam dana Azaran u venu….ona nistavna odlazi na godisnji….ne odgovarajuci za svoja nedela….kao sto to ni danas nece biti slucaj…Pitam se sada da sam kojim slucajem tada odreagovala ,kako sam trebala…..kao i mnogi drugi slicni meni…,da li bi mozda doticna vec bila davna proslost suboticke bolnice i privatnih klinika,necu da imenujem,gde se cujem topi od ljubaznosti ili sto je manje verovatno stala pred lice zakona…..Steta …tuga …jad

Broj1 says:

Svašta? Trebalo bi bolje postaviti pitanje javnom tužiocu kad pokreče proces zbog nesavesnog lečenja!

tigrica lilly says:

Strašno kakva paranoja.
Pa kakve veze ima Sladjana Velkov sa smrću bebe koja je lečena nedelju dana u subotičkoj bolnici?
I šta sada?
Kupili opremu da ućutkaju narod?
A narod subotice je izgleda previše pitom- ovu spodobu treba proterati iz tog divnog grada!
DECA SU U PITANJU!

bas bas says:

Zasto je odmah morala reci da smrt nije nastupila lekarskom greskom?Zasto je odmah morala da se brani?To mu dodje kao kada dete nesto polomi,roditelj udje u sobu jos ne videvsi lom a dete se pravda recima “nisam ja”.
Cija je greska?mozda vozaca sto nije brze vozio ili roditelja koji su verovali sistemu?Da li ce na kraju novinari biti krivi sto sire istinu?E beli mantili,odavno vam boja ima neku sivu nijansu!

Anja says:

Sramota! Glavno da su oni dobili novu opremu.
Mjerodavni bi sad trebali reagirati.

vostok says:

BRAVO!!!!! Svaka cast novinaru,skidam kapu majsotre….nek se malo zapitaju i pocesu gde ih ne svrbi…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.