Forum žena Mali Iđoš: Dve decenije brige o socijalno najugroženijima

Forum žena Mali Iđoš: Dve decenije brige o socijalno najugroženijima

Izvor: Fejsbuk stranica Foruma žena Mali Iđoš

04.11.2022

Kategorija: Društvo , Mali Iđoš

“Bile smo svuda gde je bila potrebna ženska ruka, i gde je bilo potrebno žensko srce”, kaže uz osmeh osnivačica i predsednica Foruma žena Mali Iđoš, Eržebet Židai, osvrćući se na brojne aktivnosti koje je ovo udruženje nanizalo u protekle dve decenije postojanja.

Svoj 20. rođendan proslavile su krajem oktobra u društvu onih koji su podržavali rad ovog udruženja, ali i nekadašnjih i aktuelnih članica, čiji se broj približio cifri od 50.

“Udruženje smo osnovale 17. oktobra 2002. godine, tada nas je bilo 11. Sada mogu reći da imamo oko 25 aktivnih članica i još desetak onih koje nam se povremeno pridruže u našim akcijama, koje su pre svega bazirane na pomoć deci, starima i bilo kojoj ugroženoj kategoriji koju prepoznamo u selu”, priča Eržebet za Magločistač.

Kako dodaje, iz njihovog udruženja su u međuvremenu nastala i neka druga, pa ponosno mogu da kažu i da je Forum žena roditelj nekim novim organizacijama.

Eržebet Židai, foto: NJ/Magločistač

Iako su projekti i akcije koje su sproveli brojni, na pojedine su posebno ponosni:

“Mi smo po uzoru na Mađarsku, doveli u Srbiju projekat ‘Seoski poverenik’, koji se u selima na severu Vojvodine uspešno realizuje od 2017. godine sa ciljem poboljšanja kvaliteta života starima i bolesnima u selima. Ovaj projekat je u Iđošu dopunio Službu nege i podrazumeva i pomoć oko kuće – dovoženje, odvoženje, pomoć oko administracije”, pojašnjava naša sagovrnica.

Kako kaže, kao aktivistkinje su učestvovale u izradi raznih strategija opštine Mali Iđoš, te su bile u prilici da izbliza vide potrebe lokalnog stanovništva i razmišljaju kako one mogu da se zadovolje.

Tako su 2007.  godine učestvovale i u izradi Plana socijalne zaštite, nakon čega se otvorila prilika da se kod Fonda za socijalne inovacije aplicira za neku novu uslugu iz te oblasti, te se rodio projekat usluge kućne nege i pomoći .

“Mi smo se od osnivanja bavile i problemima starih, obilazile smo ih i pomagale, ali nismo imale način kako da im pomognemo institucionalno. Onda smo uz pomoć udruženja ‘Karitas’ iz Subotice napisali ovaj projekati 2008. godine, kada je formirana Služba kućne nege i pomoći u kući u Malom Iđošu.”, kaže Eržebet.

Istovremeno je, kako dodaje, organizovana u Malom Iđošu i konferencija Društva seoskih i salašarskih poverenika iz Kečkemeta, tokom koje su bili prezentovani primeri kako se realizuju projekti pomoći stanovništvu u salašarskim područjima Mađarske.

“Tad smo prvi put čule za takve službe i pomislile smo da bi imalo smisla da se nešto slično organizuje i kod nas, ali nismo znale način a to organizujemo u Iđošu koji ima oko 4,5 hiljade stanovnika. Tako se rodila ideja da se formira jedna geronto služba u opštini, i da ovu vrstu pomoći priključimo službi nege i pomoći”, pojašnjava naša sagovornica.

Ovo je bio pilot projekat u Malom Iđošu, pokrenut 2010. godine.

Godinu dana kasnije, uz podršku lokalne samouprave i ministartva koje je bilo zaduženo za socijalna pitanja, realizovan je projekat koji je uslugu pomoći starima i mimo kućne nege omogućio na teritoriji cele opštine Mali Iđoš.

Ovu uslugu danas koriste 162 domaćinstva iz tri naselja Malog Iđoša.

“Ovde moram da kažem da je jako dobro što je opština prepoznala potrebu za ovom vrstom usluge, jer je nemoguće da jedna civilna organizacija stalno finansira ovakve programe kroz projekte. Uslugu sada realizuje ‘Karitas’, a opština redovno planira budžet za ovu vrstu pomoći starima u Feketiću, Lovćencu i Malom Iđošu”, ističe Eržebet.

Naredni cilj im je da i briga o ugroženoj deci bude briga celog društva

Od samog osnivanja udruženja, Forumu žena su primarna ciljna grupa bila i deca iz socijalno ugroženih porodica. Upravo stoga trenutno rade i na jednom projektu koji nosi naziv “Zbog njih, za nas”.

“Sada imamo oko 25 dece samo iz Malog Iđoša, sa kojima radimo subotama razne programe. Idemo na ekskurzije, u pozorište, bioskope, izlete. Gledamo da ih vodimo tamo gde mogu da steknu neke nove doživljaje, koje do sada nisu mogli da sretnu zbog loše finansijske situacije”, objašnjava predsednica Foruma žena Mali Iđoš.

Podršku ovom programu pruža Fondacija “Betlen Gabor” iz Mađarske ali, kako kaže Eržebet, cilj im je da i ovaj projekat zaživi kao stalni tako što će ga neko preuzeti za stalno finansiranje jer je briga o deci briga celog društva:

“Ovde nisu uključena samo deca koja su socijalno ugrožena, već sva deca ‘iz zadnjih klupa’, koja su na bilo koji način etiketirana i neprihvaćena. Naš cilj je da im pomognemo da nađu svoje mesto među vršnjacima i da ih osnažimo i ohrabrimo da se uklope u razred”.

A na pitanje kako dolaze do dece kojima je potrebna pomoć, s obzirom na osetljivost teme, Eržebet odgovara:

“Deca dođu do nas. Neki dan smo imali jednu porodicu koja se skoro doselila u Iđoš i njihova majka se javila da bi da uključi svoje dve devojčice u naš program. One su jako tihe, a njihovi roditelji traže neku zajednicu za svoju decu, što je prirodno. Naš cilj je da im budemo odskočna daska”, kaže Eržebet.

Navodeći niz primera, gde su deci pomogli u socijalizaciji i osnaživanju, Eržebet ističe da im nije žao kad neko dete više ne dolazi kod njih jer je to uglavnom dobar znak:

“Kad čujemo da se neko od dece uključilo u folklor ili neku drugu aktivnost, pa više ne dolazi kod nas, budemo ponosni jer je to naš glavni cilj. Ne uspevamo, nažalost, da pomognemo svakom detetu, ali i ako pomognemo jednom da se izvuče – mi smo zadovoljni”.

Zadovoljne su i renomeom koji su stekle

Ova godina im je, kako kaže Eržebet Zidai, protekla u brojnim aktivnostima koje su ih podsećale na protekle dve decenije rada, pa su tako organizovale brojne izložbe njihove sekcije ručnih radova, kao i radova nastalih tokom kreativnih radionica, foto-konkursa.

Kako ističe, zadovoljne su i načinom na koji je lokalna samouprava prepoznala njihov rad:

“Nakon više godina renoviranja, 2016. godine smo se uselile u prostorije koje nam je na korišćenje ustupila opština, pa od tada većinu naših aktivnosti održavamo tamo. Redovno kao civilna organizacija po dva osnova dobijamo i sredstva iz budžeta. Ove godine je to bilo ukupno 270.000 dinara“, kaže Eržebet i dodaje da pored toga njihov rad finansijski značajno podržavaju i donatori.

Izvor: Forum žena Mali Iđoš

Upitana za rođendanske želje, naša sagovornica kaže da bi najviše volela da neke mlađe snage preuzmu kormilo udruženja, a da se ona bazira samo na rad sa decom.

“Kad god uđem u naše prostorije i pogledam šta smo sve uspele da uradimo i steknemo, samo poželim da se ovo ne zaustavi i ne izgubi, već se nadam da će da se pojave neke nove žene koje će nastaviti dalje u istom pravcu, prateći nove probleme, kojih će uvek biti  u društvu”, ističe naša sagovornica.

Eržebet nastavlja da trenutno u članstvu nemaju mlađih žena, jer su one uglavnom zaposlene i okupirane brigom o svojoj deci, pa nemaju vremena da se toliko posvete radu udruženja, ali ipak ima onih koje se povremeno uključuju.

Iako su prilikom proslave 20. rođendana, uručili zahvalnice svim članicama i onima koji su na razne načine podržavali rad Foruma žena iz Malog Iđoša, Eržebet kaže da im i dalje duguje neizmernu zahvalnost za sav angažman:

“Veliku zahvalnost dugujem svima koji su protekle dve decenije radili vredno na tome da se ovo naše udruženje održi i da se razvija. Jako sam zahvalna svima onima koji nam pomažu da bismo mi mogli da pomognemo onim najosetljivijima i najugroženijima”, zaključuje predsednica Foruma žena Mali Iđoš, Eržebet Židai.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.