Kovid propusnice i Srbija: Šta znamo do sada i kako život s njima izgleda u svetu

Kovid propusnice i Srbija: Šta znamo do sada i kako život s njima izgleda u svetu

Autor:
BBC

20.10.2021

Kategorija:
kovid propusnice

Getty Images
Ovako izgleda kovid propusnica u Italiji

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, u periodu kada u Srbiji dnevno umire 50 ili više ljudi, bolnički kapaciteti su sve puniji, nadležni su doneli odluku o uvođenju kovid propusnica.

„Svakako nameravam da koristim kovid sertifikat, pošto sam vakcinisana", prva je reakcija Irine Janjićević iz Beograda na odluku nadležnih.

Ovi sertifikati važiće od subote, 23. oktobra, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, u periodu od 22 sata do zatvaranja.

Dakle, kovid propusnice važiće samo tri sata – od 22 sata do zatvaranja lokala, odnosno do jedan sat posle ponoći.

„Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljskim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rođendan na otvorenom prostoru ili do 22 sata ne mora da ima kovid propusnicu.

„Ako ostaju posle 22 sata, potrebne su kovid propusnice", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da će svi oni koji imaju potvrdu druge, odnosno treće vakcine imati validan kovid sertifikat.

„Kontrolom kovid propusnice preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu za svakog pojedinca, znaće se da li je sertifikat validan ili ne", rekla je Brnabić.

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, korona virusom do sada zaraženo 1.062.960‬ ljudi, a preminulo je 9.214.

Do 19. oktobra, jednu dozu vakcine dobilo je blizu tri miliona ljudi, revakcinisano je više od 2,8 miliona, a treću dozu primilo je blizu 800.000 ljudi.

Šta su kovid propusnice?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina:

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus

Kako će funkcionisati kovid propusnice?

Brnabić je objasnila da na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu.

To znači da ćete uz kovid propusnicu morati da priložite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

„Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine. Kada je u pitanju druga doza, ona ne sme da bude starija od 210 dana", dodala je.

Ako nemate kovid sertifikat, možete priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ukoliko ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci, a niste vakcinisani, možete da priložite negativan antigenski test, koji je validan 48 sati.

Brnabić kaže da će postojati problemi sa uvođenjem kovid propusnica u manjim sredinama i apelovala je na ličnu i građansku odgovornost, jer se, kako je rekla, ne može sve iskontrolisati.

kovid propusnice za ulazak u klub

Getty Images
Iz Kriznog štaba najavili su da će kovid propusnice biti potrebne za ulazak u klubove i barove

Šta je sa strancima?

„Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovida-19", rekla je Ana Brnabić.

Šta je sa svadbama i ostalim proslavama?

„Za svadbe, rođendane i sve ostalo što se održava u ugostiteljskim objektima – neophodna je kovid propusnica posle 22 časa", naglasila je Brnabić.

Dakle, ako se neko zatekne u objektu, moraće u slučaju kontroole da pokaže propusnicu.

Šta kaže struka?

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, pozdravio je donošenje odluke o propusnicama, ali je dodao i da su stručnjaci to predlagali pre tri meseca.

On tvrdi da nijedna zemlja u Evropi, ali i u svetu, nije uvela sve mere odjedanput.

„Počinje se sa onim za šta se smatra da će morati da se sprovede i da će biti dobro sprovedeno, a iza toga sledi postepeno proširenje na sve.

Moramo to da uradimo, jer je vrag odneo šalu. Mnogo je obolelih, mnogo umrlih, ovo moramo da presečemo", rekao je Tiodorović, a prenosi dnevni list Danas.

Todorović dodaje da je njegova jedina primedba što kovid propusnice nisu uvedene ranije i kaže da ih je medicinski deo Kriznog štaba predlagao pre tri meseca.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da su nadležni u Srbiji „debelo zakasnili" sa uvođenjem kovid propusnica.

On je za novinsku agenciju Beta rekao da je Srbija trenutno po broju novozarežnih i umrlih od korona virusa među vodećim državama u svetu.

„Sa tim (uvođenjem kovida propusnica) se debelo zakasnilo", dodao je Radovanović.

Poverenik: „Ljudska prava nisu prekršena uvođenjem kovid propusnica"

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, izjavio je da neki vid pozitivne diskriminacije uvođenjem kovid propusnica ne bi bio kršenje ljudskih prava.

„Kada kažem pozitivne diskriminacije, mislim na one koji imaju kovid propusnice, jer će njima biti dozvoljen ulazak u tržne centre, pozorišta, bioskope i na sportske događaje", rekao je Marinović za RTS.

Dodao je da malo drugačije gleda na negativnu diskriminaciju, jer bi to podrazumevalo da svako mora da ima kovid propusnicu da bi mogao da dođe na radno mesto, da ode kod lekara, u školu.

Marinović je napomenup da zaštita podataka ne bi bila problematična, posebno jer je u svrhu zdravlja.

Šta kažu ugostitelji?

Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata zabrinuti su zbog toga kako će u kratkom vremenskom roku sprovesti u delo novu meru, tvrdi Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova i barova.

„U naredna 24 sata održaće se vanredna sednica Udruženja noćnih klubova i barova na kojoj ćemo doneti zvaničan stav o novim pravilima.

Nama je svaka odluka bolja od zatvaranaj objekata i ograničavanja radnog vremena", rekao je Relić za portal Nova.

Iz Udruženja Esnaf tvrde da je nova mera „protivzakonita i diskriminišuća" i pozvali su na „građansko-esnafsku neposlušnost, ističući da su u njihovim objektima svi jednaki i dobrodošli."

Reagovanja na društvenim mrežama

Prema anketi BBC na srpskom koja je sprovedena na društvenoj mreži Tviter većina ljudi je bila za uvođenje kovid propusnica.

Ipak ima i onih koji ne veruju da će biti delotvorne.

Neki nisu sigurni kada će u toku dana propusnice važiti.

Kako izgleda život sa kovid propusnicama u Evropi

Kovid propusnice, serftifikati ili potvrde slično izgledaju i funkcionišu u evropskim zemljama.

Sanitarna propusnica važi u Francuskoj od 21. jula.

Isprva je posedovanje takve propusnice bilo neophodno samo za posete bioskopima, pozorištima, muzejima, sportskim dvoranama i drugi kulturnim ustanovama.

U Francuskoj je pokazivanje kovid propusnice postala svakodnevnica 21. jula. Kod njih je uz navedena mesta, propusnica neophodna i za boravak u kafićima na zatvorenom i otvorenom, pri ulasku u zoološke vrtove, biblioteke, pozorišta, bioskope, noćne klubove i kockarnice.

Obavezna propusnica ili negativan test, ne stariji od 48 sata, utiču i na turiste, te se bez njih ne mogu posetiti Ajfelov toranj, muzeji, zabavni parkovi i turistički brodovi.

Iste mere važe i za i boravak u hotelima, odmaralištima i kampovima, kao i za korišćenje javnog prevoza. Kako navodi BBC, kazna za nenošenje maske u prevozu iznosi 135 evra.

Ulazak u tržne centre moguć je bez propusnice, osim ako lokalne vlasti odluče drugačije.

Vlada Slovenije je u septembru uvela PCT – kovid propusnice za vakcinisane, one koje su preležali kovid ili one koji imaju negativan test.

Njihovo uvođenje izazvalo je dve reakcije u Sloveniji – demonstracije, ali i veći odziv na vakcinaciju.

Posedovanje kovid propusnica u Italiji je postalo obavezno od 15. oktobra.

Medicinski radnici moraju da budu vakcinisani da bi radili, a kovid propusnice su obavezne za ulazak u restorane, kafiće, bioskope, muzeje.

Uredba obavezuje sve zaposlene Italijane, u javnom i privatnom sektoru, na posedovanje ove propusnice – njih oko 23 miliona.

Ako je nemaju, sledi suspenzija sa posla i obustava primanja plate, dok je za poslodavce predviđena kazna od 1.500 evra ako nevakcinisanima tolerišu dolazak na posao.

U Portugalu, zemlji sa najvećom stopom vakcinacije protiv korona virusa u svetu (gotovo 86 odsto ljudi), mere se polako ukidaju, a kovid propusnice više nisu potrebne za ulazak u restorane, kafiće, hotele, kazina, teretane i spa, koja je do skoro bila potrebna za pristup ovakvim mestima.

Portugalci potvrdu o vakcinaciji mogu da „skinu" i instaliraju na mobilni telefon.

U Bugarskoj, državi sa najmanjom stopom vakcinacije u EU (oko 30 odsto) nadležni su najavili obaveznu zelenu kovid propusnicu za ulazak u restorane, pozorišta, bioskope, koncertne dvorane, teretane, klubove i tržne centre pošto se zemlja suočava sa skokom broja zaraženih.


Pogledajte i video o ljudima koji tvrde da u vakcinama postoji nešto namagnetisano, a drugi su otišli korak dalje i govore kako u vakcini postoji mikročip.

Zašto ove teorije nisu tačne za BBC objašnjava Erik Palm, fizičar koji izučava jake magnete.


korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podelite sa prijateljima: