Korona virus, deca i nasilje: Pandemijske zabrane kretanja udesetostručile broj slika seksualnog zlostavljanja dece

Korona virus, deca i nasilje: Pandemijske zabrane kretanja udesetostručile broj slika seksualnog zlostavljanja dece

Autor:
BBC

10.04.2023

Kategorija:
Child at a computer

Getty Images

Broj slika male dece koja se upuštaju u seksualne činove pred kamerom skočio je više od deset puta od uvođenja pandemijskih zabrana kretanja, pokazuju novi podaci.

Fondacija internet voč (IVF) tvrdi da njeni podaci pokazuju kako su seksualni predatori iskoristili situaciju.

Popularnost društvenih mreža eksplodirala je početkom 2020. godine kad je započela pandemija.

Prošle godine je IVF zabeležio više od 63.000 internet stranica koje sadrže takozvane samogenerisane snimke i fotografije sa zlostavljanjem dece, za razliku od 5.000 pre pandemije.

Ovo se odnosi na slike dece kako seksualno zlostavljaju samu sebe pred kamerama dok ih na to navodi grabljivac preko interneta.

„Tokom pandemije, internet je bio slamka spasa za sve nas, ali mi tek sada počinjemo do kraja da shvatamo potpune razmere tog efekta", izjavila je generalna direktorka IVF-a Suzi Hargrivs.

„Ono što nam je postalo očigledno je da gramzivi grabljivci uvlače mlađu decu u zlostavljačke situacije, često dok se ona nalaze u vlastitim dečjim sobama."

Sveukupno gledano, IVF prati, istražuje i pokušava da ukloni stotine hiljada slučajeva materijala sa seksualnim zlostavljanjem dece sa interneta iz čitavog sveta.

Ova dobrotvorna organizacija tvrdi da je uverena da je do porasta samogenerisanog materijala na koji nailazi došlo zbog povećane aktivnosti, jer je poslednjih godina prijavljeni nivo ostajao relativno sličan.

Samogenerisani snimci i fotografije sa zlostavljanjem dece sada čine dve trećine slika koje istražuju ovi analitičari.

Istraživači kažu da su mnogi snimci napravljeni ili strimovani uživo iz dečjih soba ili kupatila, sa zvukovima aktivnosti domaćinstva u pozadini.

Do njih često dolazi tokom četa uživo i snimaju se bez detetovog znanja kako bi ih delili i prodavali pedofili.

IVF je organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji i kaže da je na osnovu snimaka često teško razlučiti gde se ta deca nalaze.

Međutim, ona slučajeve prosleđuje vlastima ako je prepoznatljiva školska uniforma ili neki drugi identifikacioni znaci.

Od ovih slika, za koje organizacija procenjuje da se na njima pojavljuju deca od sedam do deset godina starosti, više od 8.000 primera sadržalo je ono što se klasifikuje kao materijal A klase.

To je najteži oblik i može da sadrži penetrativnu seksualnu aktivnost, seksualne aktivnosti sa životinjama ili sadizam.

Na jednom snimku koji su videli analitičari IVF-a, devetogodišnja devojčica dobija uputstva od odraslih osoba sa onlajn platforme da se upušta u seksualne činove u svojoj sobi dok je okružena plišanim igračkama.

Od nje se traži da izvodi „ultra prljave" igre fote pred veb kamerom, a prekinuta je tek kada (pretpostavljeni) član porodice, nesvestan da je u toku zlostavljanje, počne da je doziva i traži da pripremi kupku za njenog (pretpostavlja se) mlađeg brata.

IVF neprestano apeluje na britansku vladu, ali kaže da materijal sa kojim radi potiče iz svih delova sveta i da većina ne dolazi iz Velike Britanije.

Nacionalni centar za nestalu i iskorišćavanu decu Sjedinjenih Američkih Država nije još posedovao podatke za 2022. godinu, ali je potvrdio porast količine materijala sa seksualnim zlostavljanjem dece 2021. godine.

SajberTiplajn ove dobrotvorne organizacije primio je 29,4 miliona izveštaja, što je skok sa 21,7 miliona iz 2020. godine.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podelite sa prijateljima: