Za seoska domaćinstva u Bačkoj Topoli poskupljuje odvoženje smeća i počinje direktna naplata te usluge

Za seoska domaćinstva u Bačkoj Topoli poskupljuje odvoženje smeća i počinje direktna naplata te usluge

Foto: MS/Magločistač

30.05.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Žitelji bačkotopolskih naselja Karađorđevo, Mali Beograd, Tomislavci i Stara Moravica u narednim mesecima će usluge odvoženja smeća početi da plaćaju direktno Javnom preduzeću “Komgrad”, i to po višoj ceni koja će iznositi 600 dinara, odnosno 450 dinara za samačka domaćinstva.

Na ovakvu odluku lokalnog komunalnog preduzeća, saglasnot je dalo Opštinsko veće opštine Bačka Topola krajem aprila, a novi cenovnik je već od maja počeo da se primenjuje u Staroj Moravici, kako za Magločistač potvrđuju u “Komgradu”.

U proteklom periodu odvoženje smeća u Tomislavcima, Malom Beogradu i Karađorđevu realizovano je bilo svake dve nedelje na osnovu ugovora komunalnog preduzeća i mesnih zajednica, i to po ceni iz 2014. godine od 140,34 dinara, koja je važila za jedno odvoženje smeća mesečno po domaćinstvu, bez putnih troškova do naselja i nazad do sabirnog centra u Bačkoj Topoli.

“Ovo je cena za mesne zajednice u kojima je organizovano sakupljanje otpada od strane JP ‘Komgrad’ i usluga je do sada naplaćivana mesnim zajednicama u skladu sa ugovorom mesnih zajednica ‘Tomislavci’, ‘Mali Beograd’ i ‘Karađorđevo’ i komunalnog preduzeća. S obzirom na to da se usluga realizuje na dve nedelje i cena se povećava u odnosu na broj realizovanih izlazaka u naselje”, objašnjavaju u JP “Komgrad”.

Foto: MS/Magločistač

Kako dodaju u tom preduzeću, od 26. aprila, a u skladu sa Planom obavljanja komunalne delatnosti JP “Komgrad”, u naseljenim mestima Opštine Bačka Topola će sakupljanje otpada, kao i direktno naplaćivanje od korisnika biti najpre uvedeno u Staroj Moravici. 

“Iz tog razloga je bilo neophodno odrediti cenu od 600 dinara po domaćinstvu u selima. Ova cena pokriva dvonedeljno odvoženje smeća iz naseljenih mesta, i u nju su uračunati svi troškovi, kao što su cena angažovanja radnika, troškovi održavanja voznog parka, gorivo, amortizacija”, objašnjavaju za Magločitač u “Komgradu”.

S obzirom na to da na teritoriji Bačke Topole postoji veliki broj domaćinstava sa jednim članom, kako kažu u lokalnom komunalnom preduzeću, odlučili su se i da formiraju povlašeću cenu za takva domaćinstva.

“U cilju podrške ovim domaćinstvima, uvedena je cena od 450 dinara za njih. Ovaj princip umanjenja će se primenjivati i na teritoriji Bačke Topole. Na cenovnik usluga saglasnost daje Opštinsko veće u skladu sa zakonom”, zaključuju u JP “Komgrad”.

MZ “Stara Moravica”: Nakon podele besplatnih kanti, građani obavešteni o novoj ceni

Na sajtu Mesne zajednice “Stara Moravica” navedena je informacija da će meštanima tog sela, prema važećem cenovniku, naknada za uslugu odvoženja smeća iznositi 600 dinara sa PDV-om mesečno po domaćinstvu.

“JP ‘Komgrad’ će od 8. maja 2023. vršiti uklanjanje komunalnog otpada na području Stare Moravice. Odvoženje smeća biće podeljeno na kvartove, a realizovaće se od ponedeljka do četvrtka, svake druge nedelje”, navodi se.

U istom tekstu je rečeno i da su građanima tog sela prethodno besplatno deljene zelene kante za odlaganje smeća, koje je finasirala Opština Bačka Topola. Takođe, kako se navodi, od sada su žiteljima Stare Moravice na raspolaganju i žuti kontejneri za skladištenje PVC flaša.

Mali Beograd: Mesna zajednica izlazi iz ugovora sa “Komgradom” u što skorije vreme

U Mesnoj zajendici “Mali Beograd” kažu da su odvoženje smeća sa JP “Komgrad” sufinansirali u proteklih 12 godina, ali kako u tom selu sada nije izglasan mesni samodoprinos, to više neće biti slučaj.

“Mi smo do sada subvencionisali odvoženje smeća i ono je za domaćinstva na mesečnom nivou iznosilo 270 dinara, dok je za socijalno ugrožene cena bila 150 dinara. Kako samodoprinos nije izglasan, mi više ne možemo da učestvujemo u ceni i tražićemo da se računi što pre prebace na domaćinstva, a to verovatno neće moći da se realizuje pre septembra”, rekao je za Magločistač predsednik Saveta Mesne zajednice “Mali Beograd”, Stevan Ančevski.

Tomislavci i Karađorđevo još nisu dobili obaveštenje o promeni cene i ugovora

Prema informacijama iz mesnih zajednica “Karađorđevo” i “Tomislavci”, gde su građani podržali programe mesnih samodoprinosa, kažu za naš portal da zvanične informacije o poskupljenju usluge odvoženja smeća, kao ni o uvođenju načina direktnog plaćanja – nisu dobili.

Iz Mesne zajednice “Tomislavci” navode da na mesečnom nivou “Komgradu” plaćaju oko 40 hiljada dinara za celo selo, i da nisu sigurni kako bi građani reagovali na informaciju o novom načinu naplate i novoj ceni usluga.

Sličnu ocenu daju i u Mesnoj zajednici “Karađorđevo”, gde naglašavaju da će – ukoliko dobiju zvaničnu informaciju iz opštine ili JP “Komgrad” – zbog ove teme u narednom periodu najverovatnije sazvati zbor građana, gde će se odlučiti o ovom pitanju.

“Krajnji cilj jeste organizovano sakupljanje otpada u svim naseljima opštine”

Magločitač je “Komgradu” uputio i pitanja na koji način se smeća rešavaju meštani sela u kojima odvoženje smeća nije organizovano, kao i da li postoji mogućnost da se i u mesnim zajednicama organizuje odvoženje kabastog otpada kako bi se eliminisale seoske divlje deponije.

“Osnovni cilj je da akcenat stavimo na zaštitu životne sredine i da zatvorimo i saniramo ilegalne deponije na teritoriji opštine Bačka Topola. Namera opštine i ‘Komgrada’ je da – predajom otpada Regionalnoj deponiji na dalju obradu, tretman i reciklažu komunalnog otpada iz naše opštine – doprinesemo očuvanju naše okoline”, odgovaraju iz “Komgrada”, i dodaju:

“Krajnji cilj, što se tiče upravljanja otpadom u opštini Bačka Topola, jeste organizovano sakupljanje otpada u svim naseljima opštine, a kad se steknu uslovi za to, i uvođenje primarne selekcije otpada, što se nadamo da će i naši korisnici pozitivno prihvatiti”.

Na više lokacija u Bačkoj Topoli se u proleće i jesen organizuju besplatne akcije sakupljanja kabastog otpada tako što JP “Komgrad” postavlja posebne kontejnere za tu namenu, a kako navode iz tog preduzeća, mogućnost za takve akcije postoji i po selima.

“Mesne zajednice koje su do sada bile zainteresovane za sakupljanje kabastog otpada, odnosno za organizovanje prolećne i jesenje akcije, već su ugovarale ovu sulugu uz adekvatnu naknadu”, navode iz JP “Komgrad”.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Za seoska domaćinstva u Bačkoj Topoli poskupljuje odvoženje smeća i počinje direktna naplata te usluge”

Jeremija says:

U MZ Karađorđevo je lažiran samodoprinos. Glasovi protiv su zamenjeni do potrebnog broja da bi se samodoprinos progurao na silu. Selo vode nepismeni ljudi koji nemaju sastanke saveta a ni zbor građana nije organizovan godinama. Vodu ne pijemo jer nije ispravna za piće. Lagano nas vraćaju u srednji vek.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.