Za projekte oko 200 lokalnih NVO Opština Bačka Topola planira više od 95 miliona dinara

Za projekte oko 200 lokalnih NVO Opština Bačka Topola planira više od 95 miliona dinara

Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

28.03.2024

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Prema godišnjem planu javnih konkursa za udruženja građana u Bačkoj Topoli, iz opštinskog budžeta će ove godine biti izdvojeno čak 95,585 miliona dinara, raspoređenih u pet zasebnih konkursa, od kojih je najveća suma pripala sportskim organizacijama – 42.625.000,00 dinara.

Međutim, na osnovu objavljene rang liste, za 45 sportskih organizacija u januarskom javnom konkursu je dodeljeno 28 miliona dinara, dok u godišnjem planu nije naznačeno da li će u ovoj oblasti eventualno biti raspisan još jedan u toku godine.

Iz opštinskog budžeta je tako izdvojeno 21,4 miliona dinara na ime sufinansiranja troškova funkcionisanja 45 lokalnih sportskih organizacija, dok je dodatnih više od 6,6 miliona dinara usmereno na njihove manifestacije, što je ukupno više od 28 miliona dinara.

Najveći iznos, nešto više od 8 miliona dinara, dodeljen je FK “TSC”, drugi po visini dodeljenih sredstava je KK “Topola” sa 2,7 miliona dinara, a odmah za njim slede Stonoteniski klub “TSC” kojem je pripalo nešto manje od 2 miliona dinara, dok je FK “Bajša” dobio 1,8 miliona dinara.

Za još 111 udruženja građana više od 25 miliona dinara

Javnim konkursom za dodelu budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja građana koja deluju u oblasti razvoja privrede i preduzetničke delatnosti, socijalne i dečije zaštite, ekologije i zaštite životne sredine, poljoprivrede, tehničke i saobraćajne kulture, protivpožarne zaštite, vere, kao i novinsko izdavačke delatnosti, opredeljeno je 25.625.000,00 dinara za 111 udruženja.

Od te cifre nepuna tri miliona dinara su pripala Asocijaciji za razvoj opštine Bačka Topola, na ime projekta u razvoju privrede i preduzetničke delatnosti – Stvaranje preduslova za uspostavljanje i omogućavanje ekonomskog razvojnog ambijenta i doprinosa u održivom razvoju opštine Bačka Topola u 2024. godini.

Ostala udruženja su podelila iznose od 10.000 dinara, pa do 1,45 miliona koliko je dobilo Udruženje “Origo” za održavanje “Sarmijade”, koja je svrstana u projekat u oblasti poljoprivrede, kao i manifestacije Dani novog hleba, Seljačka olimpijada i Gril BBQ festival, za koje je Udruženju poljoprivrednika dodeljeno 1,34 miliona dinara. Ovo je ujedno i oblast koja je najbrojnija sa podržanih 30 projekata.

U oblasti ekologije i zaštite životne sredine, sa najviše novca je podržano udruženje izviđača “Petefi Šandor, kojem je za projekat “Izviđački život u Bačkoj Topoli” pripalo 330.000 dinara.

Moto skup “Sinova Severa” je iz opštinskog budžeta za Moto skup dobio 250.000 dinara, što je najviše u tematskoj oblasti tehnička i saobraćajna kultura.

Kao posebna oblast definisana je i vera, gde je 720.000 odneo projekat “Razvoj verskog života”, čiji je podnosilac Rimokatolička župa Pohođenje Device Marije.

U oblasti novinsko izdavačke delatnosti najviše je rangiran projekat Udruženja za regionalnu komunikaciju “Objektiv”, za projekat izdavanja kvartalnog lista “Topolis”, koji je dobio 880.000 dinara.

U oblasti socijalne i dečije zaštite je sa najviše sredstava u iznosu od 700.000 dinara je podržano Udruženje penzionera Stara Moravica za organizovanje sportskih susreta i izleta.

Kada je reč o udruženjima koja su aktivna na polju protivpožarne zaštite, 900.000 dinara je pripalo Opštinskom vatrogasnom savezu za organizovanje dobrovoljnog učešća građana u sprovođenju zaštite od požara.

Za administrativno-tehničku podršku 11,6 miliona

Istovremeno za NVO koje su aktivne na polju poljoprivrede u januaru je bio raspisan i konkurs za pružanje administrativno-tehničke podrške poljoprivrednicima sa budžetom od 9,1 milion dinara, dok će u maju biti otvoren još jedan vredan 2,5 miliona, a koji se odnosi na održavanje sajma “Top-Expo”.

Među osam projekata koji će biti podržani konkursom za administrativno-tehničku podršku, najviše sredstava je dodeljeno Udruženju građana “Za razvoj našeg sela Malog Beograda”, kojem je dodeljeno 2,8 miliona dinara, a za njim sledi Klub proizvođača iz Novog Orahova sa nešto više od milion dinara.

Za projekte iz oblasti kulture 15,7 miliona

Za projekte iz oblasti kulture je ove godine iz budžeta opštine Bačka Topola planirano 15.735.000,00 dinara, a kroz januarski konkurs je ova suma raspodeljena na 55 projekata nevladinih organizacija.

Najveći iznosi dodeljeni su projektima Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” i Mađarskog kulturnog centra “Zoltan Kodalj”, koji su dobili nešto više od 3 miliona dinara za po tri projekta, dok su ostala udruženja podržana iznosima od 10.000 do 700.000 dinara.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.