U Staroj Moravici, Gunarošu i Njegoševu 26. novembra referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa

U Staroj Moravici, Gunarošu i Njegoševu 26. novembra referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa

Foto: MS/Magločistač (arhiva)

03.11.2023

Kategorija: Bačka Topola

Skupština opštine Bačka Topola je usvojila je odluke o uvođenju mesnog samodoprinosa za period od početka 2024. do kraja 2033. godine za mesne zajednice “Stara Moravica”, “Gunaroš” i “Njegoševo”. Referendum će u sva tri naseljena mesta biti održan 26. novembra.

Odluku o tome da li će desetogodišnji programi samodoprinosa biti usvojeni donosiće građani i građanke koji imaju biračko pravo i prebivalište na području na kojem se sredstva prikupljaju i upisani su u birački spisak, ali i ako imaju nepokretnu imovinu na području tih mesnih zajednica.

U Staroj Moravici je planiran desetogodišnji budžet na bazi 200 miliona dinara, a prema tom planu, na održavanje objekata i javnih površina treba da bude usmereno 37 posto budžeta, odnosno 74 miliona dinara, dok je 18 odsto, odnosno 36 miliona planirano za održavanje puteva, trotoara i vodovodne mreže.

Za održavanje javne rasvete predviđeno je 10 miliona dinara, što je 5 odsto budućeg budžeta, a za ostvarivanje programa samodoprinosa i funkcionisanje mesne zajednice planirano je 40 odsto, što je 80 miliona dinara.

Ukoliko obveznici sa teritorije Mesne zajednice “Stara Moravica” izglasaju samodopronos, izdvajaće u narednih deset godina po četiri odsto od svoje neto zarade i prihoda koji imaju karakter ličnih primanja, kao i od prihoda od imovine, patenata, autorskih prava i tehničkih unapređenja.

Izdvajaće i po 5 posto na prihod od vršenja samostalne delatnosti i 25 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta za vlasnike, a cena će se utvrđivati na osnovu prosečne cene merkantilne pšenice u poslednja tri meseca prethodne godine, određene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Takođe, penzioneri će uz ličnu saglasnost moći da izdvajaju po dva odsto od penzije ostvarene u zemlji i inostranstvu.

U Gunarošu za zadovoljavanje desetogodišnjih potreba mesne zajednice 30 miliona

U Mesnoj zajednici “Gunaroš” planiraju program samodoprinosa na osnovu procenjenog iznosa od 30 miliona dinara, od kojih će 20 odsto, odnosno 6 miliona otići na održavanje ulične rasvete i troškove električne energije, dok će 12 miliona, što je 40 odsto sredstava, biti usmereno na održavanje objekata i javnih površina.

Preostalih 40 odsto sredstava, što je takođe 12 miliona dinara, planirano je za ostvarivanje programa samodoprinosa i funkcionisanje mesne zajednice.

Program te mesene zajednice predviđa da će od zarada i drugih primanja tog karaktera za samodoprinos biti izdvajano po dva odsto, zatim četiri posto od prihoda vršenja samostalne delatnosti, 20 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta, kao i dobrovoljnih jedan posto na penziju.

U Njegoševu se planira budžet od 25 miliona za narednih deset godina

Desetogodišnji program Mesne zajednice “Njegoševo” predviđa budžet od 25 miliona dinara, a od te sume će 20 odsto, odnosno 5 miliona dinara biti usmereno na održavanje ulične rasvete i troškove električne energije.

Za održavanje vodovodne mreže je planirano 10 odsto budžeta, odnosno 2,5 miliona dinara, a za održavanje javnih objekata i površina 30 odsto, odnosno 7,5 miliona.

Za rad Saveta ove mesne zajednice, programom je predviđeno 10 miliona dinara, odnosno 40 odsto ukupnih sredstava.

Ukoliko na predstojećem referendumu žitelji Njegoševa izglasaju mesni samodoprinos, u narednih deset godina će izdvajati po tri posto od svoje neto zarade, četiri odsto na prihod od vršenja samostalne delatnosti, 25 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta, kao i jedan posto na penziju ostvarenu u zemlji i inostranstvu – ako penzioner samovoljno potpiše pisanu izjavu.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“U Staroj Moravici, Gunarošu i Njegoševu 26. novembra referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa”

На жалост says:

Ови из Његошева ће изгласати било шта шта им владајућа партија каже да изгласају…..ово не важи за оно мало младих у селу. Ови од +40 су увек били полтрони.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.