U kakvoj Bačkoj Topoli želim da živim do 2030. godine: Razvojni prioriteti i dalje vodovodna i kanalizaciona mreža

U kakvoj Bačkoj Topoli želim da živim do 2030. godine: Razvojni prioriteti i dalje vodovodna i kanalizaciona mreža

Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

09.05.2022

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

“Opština Bačka Topola je u 2030. godini multikulturalna, industrijski razvijena, komunalno opremljena, ekološki osvešćena, čista i zdrava sredina sa digitalizovanim i efikasnim javnim službama, razvijenim kulturnim, sportsikm i turističkim sadržajima. Odličan sistem obrazovanja prati potrebe privrede. Sredina, koju na transparentan način vode stručni ljudi, socijalno je osetljiva, prijatna i bezbedna za život svih generacija. Naselja opštine su dobro povezana i u njima se stalno radi na poboljšanju kvaliteta života i uslova za privređivanje.”

Ovako Bačku Topolu u 2030. godini vidi lokalno opštinsko rukovodstvo, postavljajući spram takve vizije i razvojne pravce delovanja u narednih (svega!) osam godina.

Da su ti ciljevi veliki izazov, te da je plan ambiciozan, ali i inspirativan i ipak dostižan – ocenjeno je doslovno i u samom strateškom dokumentu, Planu razvoja Opštine Bačka Topola, usvojenom od strane lokalnog parlamenta krajem marta ove godine.

Javna rasprava na temu Plana razvoja Opštine Bačka Topola za period 2022 – 2030. bila je održana u prvoj polovini marta, ali po običaju nije naišla na veliki odziv građana.

Ostaje pitanje zbog čega – da li zbog termina održavanja koji je bio predviđen radnog dana u podne, ili zbog najavljivanja rasprave svega dva dana pre njegog održavanja, ili prosto nezainteresovanosti.

Tek, građani su mogli da se u izradu plana svojim sugestijama uključe popunjavanjem upitnika koji je bio postavljen na opštinskom sajtu.

Posla, dakle, ima na pretek. Tim više, što se i u samom planu konstatuje da opštinu danas karakterišu nedovoljno razvijena ekonomija, samim tim i manjak radnih mesta, zatim neujednačen kvalitet života i nezaokružene komunalne usluge, kao i odliv stanovništva.

Gde gori: Samo 13,40% domaćinstava priključeno na kanalizacionu mrežu

Kako se navodi u dokument, Bačka Topola je – sa 10.420 priključenih domaćinstava na vodovodnu mrežu (81,46%) u 2019. godini – na poslednjem mestu u odnosu na Sentu (87,34%), Bečej (93,87) i Kulu (97,87), ali i ispod republičkog (86,71) i pokrajinskog proseka (96,52).

Alarmantni su, međutim, podaci za kanalizacionu mrežu, na koju je priključeno samo 1.738 domaćinstava tj. svega 13,40%, što ovu opštinu svrstava daleko ispod susednih opština sa kojima se poredila (Bečej 34,47; Kula 28,41; Senta 73,26) ali i u odnosu na pokrajinski (52,94) i republički prosek (63,20).

Po pitanju izgradnje prečistača otpadnih voda, višemilionskog i višegodišnjeg projekta, u decembru 2021. je završen gradski prečistač otpadnih voda kapaciteta za 20.000 domaćinstava koji, završetkom celokupne kanalazicaione mreže, treba da obuhvati kanalizaciju domaćinstava Bačke Topole, Bajše i Zobnatice.

S obzirom na njegov veći kapacitet u odnosu na trenutni obuhvat, do izgradnje kanalizacione mreže, mogao bi da prihvati pretprečišćenu otpadnu vodu i kafilerije “Žibela” svedenu na nivo komunalne. S druge strane, Industrija mesa “Perutnina Ptuj” je samostalno izgradila svoj prečistač, i u toku je prirema za njegovo puštanje u rad.

Sa 18,87% prečišćene otpadne vode od ukupno ispuštenih otpadnih voda, Bačka Topola je ipak iznad pokrajinskog i republičkog proseka, dok je u poređenju sa susednim opštinama na poslednjem mestu, navodi se u Planu razvoja te opštine.

Šta i kako dalje

Imajući u vidu ovakve i brojne druge pokazatelje trenutnog stanja opštine, kao prioritetni ciljevi delovanja za narednih osam godina definisani su: stvaranje novih i kvalitetnijih radnih mesta, bolje povezivanje i racionalnije korišćenje resursa, negovanje i unapređenje kulturnog bogatstva i multikulturalnosti, stvaranje podržavajućeg ambijenta za mlade i porodicu, svima dostupno kvalitetno obrazovanje, bezbedno okruženje za život i rad, kvalitetne i dostupne javne usluge, unapređenje usluge socijalne zaštite, unapređenje komunalnih usluga radi odgovornog upravljanja prirodnim resurima, sprečavanje zagađivanja, odgovorno upravljanje vodom i otpadnom vodom, sistematski razvoj komunalnog preduzeća JP “Komgrad”, upravljanje otpadom, održavanje javnih (zelenih) površina, unapređenje komunalne infrastrukture i usluga u seoskim sredinama, bolje korišćenje prirodnih resursa, poboljšanje usluga LS radi uspostavljanja uslova za rast lokalne ekonomije, ulaganje u ljudske resurse za potrebe privrede, unapređenje turističkog potencijala i specifičnih vidova turizma, efikasnije korišćenje OIE i povećanje otpornosti ekonomije na teritoriji opštine, uspešnije privlačenje projekata, fondova i subvencija, preduslovi da se valorizuju potencijali u povoljnom geografskom položaju opštine, stvaranje preduslova za povećanje profita u poljoprivredi.

Za svaki cilj navode se mere koje je neophodno preduzeti da bi se isti i ostvario, kao i nosioci njihove realizacije. Drugim rečima, šta treba da se radi da bi Bačka Topola u 2030. godini bila multikulturalna, industrijski razvijena, ekološki osvešćena, čista i zdrava sredina sa digitalizovanim i efikasnim javnim službama, razvijenim kulturnim, sportsikm i turističkim sadržajima, odličnim sistemom obrazovanja koje prati potrebe privrede tj. sredina, koju na transparentan način vode stručni ljudi, socijalno osetljiva, prijatna i bezbedna za život svih generacija, čija naselja su dobro povezana i u kojima se stalno radi na poboljšanju kvaliteta života i uslova za privređivanje, ali i ko snosi odgovornost za (ne)ostvarene rezultate.

No, pre nego što se krene sa reči na dela, najpre će se pristupiti izradi srednjoročnog plana za prve tri godine, koji će se ažurirati svake godine, i to na osnovu praćenja i vrednovanja postignutog, što će i izveštajno biti evidentirano, a što su ocenje kao slabe tačke Strategije održivog razvoja Opštine Bačka Topola za period 2010 -2020.

Naime, u tom prethodnom strateškom dokumentu, od ukupno 233 prioriteta, na 189 su “vršene intervencije sa promenljivim rezultatima”, dok po pitanju 44 prioriteta – nikakve inicijative nisu bile pokrenute.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.