“Tolerancija 2022” u organizaciji Udruženja MS “Mala Bačka” okupila stotinu učesnika: Neprepoznavanje obolelih veći problem od netolerancije

“Tolerancija 2022” u organizaciji Udruženja MS “Mala Bačka” okupila stotinu učesnika: Neprepoznavanje obolelih veći problem od netolerancije

Foto: MS/Magločistač

26.09.2022

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Udruženje multiple skleroze “Mala Bačka” iz Bačke Topole bilo je u subotu, 24. septembra, domaćin manifestacije “Tolerancija 2022”, održane na obali Bačkotopolskog jezera. Kako je tradiciju ovog okupljanja osoba sa različitim vidovima invaliditeta na dve godine bila prekinula pandemija korona virusa, ovogodišnje druženje je za sve učesnike bilo utoliko više posebno iščekivano.

“Tolerancija 2022” je okupila blizu stotinu članova udruženja obolelih od multiple skleroze iz cele Srbije, ali i susedne Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, kao i udruženja koja se bave decom ometenom u razvoju, amputiraca i rođenih sa malformacijama.

Pored druženja, razmene iskustva i analize aktuelne problematike koja dotiče osobe sa invaliditetom i njihova udruženja, okupljeni su učestvovali i u nekoliko aktivnosti.

“Ove godine smo se okupili u nešto manjem broju, ali imamo predstavnike 18 udruženja, što je lep odziv. Programom smo predvideli sportsko-rekreativne aktivnosti, kao što su pikado i boćanje, zatim ćemo imati kreativnu radionicu, dok je prisutnima predstavljena i izložba radova našeg udruženja, a kuva se i gulaš u kotliću”, rekao je za Magločistač Paul Nješe, predsednik Udruženja MS “Mala Bačka”.

Paul Nješe, foto: MS/Magločistač

“Tolerancija 2022” održava se duže od decenije u mestu koje je nekad bilo domaćin Kampa tolerancije mladih iz podunavskih gradova i regija, u okviru kojeg se održavalo i ovo dešavanje udruženja “Mala Bačka” pod istim sloganom – podsetio je zamenik predsednika Opštine Bačka Topola, Gabor Kišlinder.

Kišlinder je naglasio da je u Bačkoj Topoli u svakom od 21 naseljenog mesta aktivno po bar 10 civilnih organizacija, te da je lokalna samouprava prepoznala i podržala njihov rad.

“Nama je drago da je ‘Mala Bačka’ kao jedno od naših brojnih udruženja i ove godine organizovalo ‘Toleranciju’. Malo je civilnih organizacija poput ove, koja se bavi problemima i potrebama svog članstva, te stoga mislim da im dugujemo i posebnu pažnju i posebnu zahvalnost”, kazao je Kišlinder.

Gabor Kišlinder, foto: MS/Magločistač

Sa udruženjem “Mala Bačka” unazad osam godina lepu saradnju imaju, kako kažu, i članovi Udruženja amputiranih i rođenih sa malformacijama Severno-bačkog okruga iz Subotice.

“Nakon dve godine, konačno smo ponovo u prilici da se malo više družimo. Imamo lepu saradnju sa domaćinom, redovno se posećujemo na ovakvim druženjima koja su nam važna jer nam pružaju priliku da izađemo van naših okvira. Upoznajemo nove prijatelje, družimo se, voleo bih kada bi ovakvih dešavanja bilo i mnogo više”, kaže Stipan Ćakić, predsednik Udruženja amputiranih i rođenih sa malformacijama Severno-bačkog okruga iz Subotice.

Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama Severno-bačkog okruga iz Subotice, foto: MS/Magločistač

Brančić: Nije problem netolerancija, nego neprepoznavanje

Predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine, Jasna Brančić, naglasila je da cilj ovakvih druženja i da se građanima približi ono što je i obolelima od multiple skleroze teško da prihvate, a to je stanje koje proizilazi iz dijagnoze, koje je nedovoljno razumljivo, nedovoljno shvaćeno, nedovoljno prihvaćeno i nedovoljno poznato.

“Razmenom iskustava na ovakvim manifestacijama, prvo se mi osnažujemo, a drugo – mediji pomažu da se za nas čuje, zato što je multipla skleroza bolest koja je vrlo specifična. Ona može da bude potpuno nevidljiva i samim tim je nedovoljno prihvaćena i shvaćena”, pojasnila je Brančić.

Društvo multiple skleroze Vojvodina, foto: MS/Magločistač

Ona je dodala da je situacija sa dostupnošću lekova i lečenjem obolelih od MS danas mnogo bolja, ali da i dalje nedostaje dostupnost medicinsko-tehničkih pomagala i rehabilitacije kao najvažnijeg vida pomoći.

“Vrlo nam je teško da ostvarimo svoja prava, pre svega pravo na rehabilitaciju, a dobrom rehabilitacijom naše stanje može da se održava dugo vremena u funkcionalnom stanju, a da istovremeno budemo na korist ovom društvu i da mnogo manje košta naše lečenje i naša fizikalna rehabilitacija, nego da padnemo na teret duštva i fonda kao nepokretne osobe”, pojašnjava Brančić.

Naša sagovornica ističe i da je problem nedostatak registra obolelih, na kojem Društvo MS Vojvodine trenutno radi. Pored toga, oboleli od multiple skleroze imaju poteškoće da ostanu u radnom odnosu, te prerano odlaze u invalidsku penziju.

“Većina mladih ljudi krije svoju dijagnozu jer poslodavac danas – zbog neznanja – nalazi načina da nam da otkaz. A mi možemo da radimo odlično, mi smo analitični, jako dobri izvršioci, samo nam treba pauza u određeno vreme. Potrebna je zato edukacija”, zaključla je predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine, Jasna Brančić.

Renovirane prostorije “Male Bačke” zvanično otvorene

Prostorije Udruženja “Mala Bačka” koje je finansijki sa 1,1 milion dinara podržalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zvanično su otvorene u subotu.

Izvor: Fejsbuk stranica Udruženja MS “Mala Bačka”

Kako Paul Nješe kaže, ovo ministartvo je od samog početka prepoznalo nastojanja njihovog udruženja.

“Realizovali smo preko deset projekata uz pomoć Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Poslednja dva se odnose na renoviranje i adaptiranje naših prostorija, dok smo prethodno realizovali projekat otklanjanja fizičkih barijera u naseljima Svetićevo i Pobeda”, precizira Nješe.

Predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Marina Drašković, naglasila je da je “Mala Bačka” jedno od najvećih i najboljih udruženja sa kojima to ministarstvo sarađuje.

Marina Drašković, foto: MS/Magločistač

“Udruženju ‘Mala Bačka’ smo ovom prilikom pomogli sa oko 1,1 milion dinara. Podržavamo sve njihove projekte i manifestacije, a nastavićemo i dalje sa podrškom. Nadam se da ćemo ovu dobru saradnju u buduće još unaprediti”, kazala je Drašković u izjavi za Magločistač.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.