Termalna voda Banje “Pačir” zbog havarije završila u Krivaji, meštani zabrinuti zbog mutne česmuše

Termalna voda Banje “Pačir” zbog havarije završila u Krivaji, meštani zabrinuti zbog mutne česmuše

Rečica Krivaja roze boje, izvor: Pokret za sadašnjost i budućnost iz Bajše

Među meštanima Pačira, naselja kraj Bačke Topole, koje je postalo poznato zbog istoimene banje izgrađene 2014. godine, vlada zabrinutost zbog rečice Krivaje koja je u jednom delu toka roze boje, ali i zbog povremeno smeđe vode neprijatnog mirisa sa njihovih slavina.

“S početkom rada banje je sve bilo lepo i bajno, ali sada je užas! Plašimo se da će roza voda uništiti i našu rečicu i pijaću vodu. Svi Pačirci su zbog ovog jako zabrinuti”, kaže za Magločistač jedna meštanka ovog sela, koja je želela da ostane anonimna.

Ona, naime, izražava sumnju da je termalna voda po kojoj je banja poznata doprla sada i do slavina, a ne samo do reke Krijave u koju se godinama ispuštal na kraju svake letnje sezone.

Kako meštani kažu, dva od tri seoska bunara se nalaze na oko 100 metara udaljenosti od banje, te otud i njihov strah da je seoski vodovod kontaminiran termalnom vodom.

Nadležni u Mesnoj zajednici i Banji “Pačir”, međutim, kažu da dva sistema ni na koji način nisu u dodiru, dok iz Zavoda za javno zdravlje Subotica navode da je voda za piće, iako ima i miris i boju, ispravna za piće.

Zavod za javno zdravlje Subotica: Voda u Pačiru je godinama mutna, ali ispravna za piće

Na upit Magločistača upućen Zavodu za javno zdravlje Subotica da li postoji mogućnost da je došlo do kontaminacije vode za piće termalnom vodom, iz te ustanove kažu da se to osnovnom analizom ne može utvrditi.

“Što se tiče kontaminacije, iz parametara osnovne analize vode za piće koja je rađena u našoj laboratoriji ne može da se utvrdi takva mogućnost. Određivanje natrijuma, hlorida i sulfata u vodi za piće iz komunalnog seoskog vodovoda u Pačiru moglo bi da da odgovor”, objašnjavaju iz Zavoda.

Iz ove ustanove kažu i da je voda za piće u Pačiru godinama mutna zbog povećne koncentracije mangana i gvožđa.

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, za kategoriju naselja veličine Pačira, referentna vrednost stepena mutnoće iznosi do 5 mernih jedinica, da bi u ovom naselju ona dostizala 13,9 u februaru, zatim 15,4 u martu, i 13,4 NTU u oktobru ove godine.

Sa stepenom mutnoće, kako objašnjavaju iz Zavoda, korelira i koncentracija gvožđa, koja ne bi trebalo da prelazi 0,3 mg/l, dok je u ovom naselju u februaru ona iznosila 1,15, u martu 1,20, a u oktobru 1,26 mg/l.

Obe ove vrednosti su u Pačiru bile u granicama referentnih vrednosti jedino u septembru ove godine. Ovakvi pokazatelji, objašnjavaju iz Zavoda, nisu bili osnov za izricanje zabrane upotrebe vode za piće:

“S obzirom na to da su sva 23 ovogodišnja uzorka uzeta iz komunalnog vodovoda naselja Pačir bila mikrobiološki ispravna, kao i da utvrđene fizičko-hemijske neispravnosti ne predstavljaju rizik po zdravlje stanovništva, Pokrajinska sanitarna inspekcija nije imala osnova za postavljanje zabrane konzumiranja vode”.

Poslednje uzorkovanje vode za piće u Pačiru bilo je obavljeno 27. oktobra i, kako se navodi, nalaz te analize podzemnih voda je uobičajen za naše područje.

“Prekoračenje propisanih graničnih vrednosti gvožđa, mangana, mutnoće i boje ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi prema aktuelnom stručno-metodološkom uputstvu i međunarodnim preporukama, ali izazivaju primedbe potrošača zbog prisustva boje, mirisa i ukusa vode”, zaključuje se u odgovoru Zavoda za javno zdravlje Subotica. 

Ekološki aktivisti sumnjaju da termalna voda ugrožava floru i faunu Krivaje

Osim lekovitnosti i specifičnog izgleda zbog njenog mineralnog sastava, termanu vodu po kojoj je poznata Banja “Pačir” karakterišu i temperatura preko 30 stepeni, koncentracija soli od 21 grama po litri, kao i obilatost mineralima poput litijuma, broma i joda – stoji na zvaničnom sajtu banje.

“Jezero nema ribica i rastinja jer je voda izuzetno slana, kao i zbog prisustva joda i fenola koji su nepogodni za razvoj patogenih mikroba”, takođe je navedeno, uz informacije da termalna voda ima specifičan miris koji vodi poreklo od sulfida, fenola, joda i ostalih rastvorenih minerala.

Da priliv vode ovakvog sastava negativno utiče na živi svet u Krivaji, gde je ove godine zbog suše protok rečne vode posebno oskudan, ocenjuju iz ekološkog Pokreta za sadašnjost i budućnost iz Bajše.

“Termalne vode su potpuno drugačijeg sastava u odnosu na površinske po temperaturi, mineralnom sastavu, alkalnosti. Ovim je sada došlo do ugrožavanja životne sredine i autohtone flore i faune u potoku i okolini. Na žalost, do sad slučaj niko od meštana nije prijavljivao inspekciji, pa smo to učinili mi i nadamo se da će reagovati što pre”, kaže za Magločistač Peter Červenak, aktivista ovog pokreta.

Na navode Pačiraca da se voda ispušta u Krivaju godinama unazad, Červernak ističe da ovaj akcident u tom slučaju samo ukazuje na nepromišljenost samog projekta izgradnje banje, u okviru kojeg je moralo biti predviđeno odvođene otpadnih voda na siguran i za životnu sredinu prihvatljiv način.

“Procena uticaja nekog projekta na životnu sredinu je od ogromnog značaja i ne može se ta voda samo tako upustiti u površinske vode u kojima ima živog sveta i koje pije divljač. Ovo nije smelo da se desi”, smatra Červenak.

Mesna zajednica i Banja “Pačir”: Voda za piće nije zagađena, termalna voda jeste u Krivaji, ali joj ne škodi

Iz Mesne zajednice “Pačir” kažu da je uzrok mutnoće vode sa slavina trenutna rekonstrukcija vodovodne mreže, stare preko 50 godina.

“Menjaju se gvozdene cevi. Bunari se zbog toga povremeno zatvaraju i prilikom svakog novog puštanja pod pritiskom navire smeđa voda zbog ispiranja nagomilanog mangana i gvožđa u cevima. Voda povremeno jeste jako mutna, ali je prema analizama u skadu sa propisima pravilnika”, kaže predstavnik Saveta Mesne zajednice “Pačir” u pisanom odgovoru za Magločistač.

Kako ističe, dodatne analize vode nisu radili ali, ukoliko bude potrebe, učiniće to, mada je “gotovo nemoguće da je pijaća voda kontaminirana termalnom jer bunar seoskog vodovoda i bunar u koji se otpadna voda upumpava nisu povezani ni na koji način”, navodi se dalje.

U Mesnoj zajednici nam je odgovoreno i da pitanje otpadne termalne vode nije bilo uređeno do 2020. godine, odnosno u prvih šest godina rada banje.

“Do 2020. se otpadna banjska voda ispumpavala u rečicu, ali hladna, pa nije bila roza jer ona porozi sa toplim vremenom. Od pre dve godine, po nalogu nadležne inspekcije, funkcioniše zaseban bunar u koji se sa dve pumpe voda uz velike napore upumpava nakon završetka banjske sezone”, objašnjavaju iz Mesne zajednice.

Iz Banje “Pačir” nam je odgovoreno da su ove godine, međutim, imali havariju usled koje je došlo do izlivanja termalne vode u Krivaju:

“U kišnom periodu je pre oko mesec dana došlo do prelivanja, jer se pokvarila pumpa koja vaća otpadnu vodu u bunar i tako je ušla roze voda u rečicu. Prečistače još ne koristimo, na žalost nismo stigli do kraja procesa, ali imamo određen datum od nadležne ispekcije do kojeg to moramo odraditi. Ova voda nikako ne može da se meša sa vodovodnom mrežom”, takođe naglašava direktor Banje “Pačir”, Endre Husak.

Prema podacima iz APR-a, osnivači privrednog društva “Pačir” d.o.o., na čijem je čelu direktor Endre Husak koji upravlja Banjom „Pačir“, su Mesna zajedinica “Pačir” i Udruženje za regionalnu komunikaciju “URKO”, koje je osnovač i lokalne TV „Pačir“.

Iz Mesne zajednice “Pačir” dodaju da je za sanaciju pumpi bilo potrebno mesec dana i da je za to vreme roza voda odlazila u Krivaju, dok sada obe pumpe rade na vraćanju vode u predviđen bunar.

“Ne možemo da negiramo da se voda do popravke pumpi prelivala u Krivaju, i žalimo što je tako. Iako smatramo da ova lekovita voda nikad nije štetila živom svetu u Krivaji, uradićemo sve što možemo da to saniramo, i sve što nam nalože inspektori koji su najavili svoj dolazak”, poručuju iz Mesne zajednice.

Pokrajinska vodna inspekcija: Do sad nije bilo prijava, reagovaćemo u što kraćem roku

Iz pokrajinske vodne inspekcje kažu da do sada nije bilo zvaničnih prijava u vezi sa “rozom Krivajom” u Pačiru, te da je poziv Magločistača bio prvi.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, ‘Pačir’ d.o.o. ima dozvolu za korišćenje termalne banje. Imaju sistem za vraćanje vode u bunar, ali su prema nezvaničnim informacijama imali havariju, te su tu vodu sada delimično ispustili u Krivaju. Inspektor će u zakonom predviđenom roku izaći da utvrdi da li imaju potrebne vodne dozvole, i postupićemo u skladu sa prijavom i našim ingerencijama”, kaže za Magločistač Nebojša Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zadužen za inspekcijske poslove.

Kako Ivanović napominje, za sada nemaju informacije o bilo kakvim negativnim posledicama po biljni i životinjski svet u i oko Krivaje.


Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Iza vesti: Podizanje kvaliteta informisanja u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu“ koji Magločistač realizuje uz podršku European Endowment for Democracy (EED). Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje donatora.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.