Pred novu sezonu navodnjavanja, građani prijavljuju bar četiri nelegalne brane na vodotoku Krivaje

Pred novu sezonu navodnjavanja, građani prijavljuju bar četiri nelegalne brane na vodotoku Krivaje

Izvor fotografije: čitalac Magločistača (arhiva)

20.04.2023

Kategorija: Bačka Topola , Subotica

Građevinski šut, džakovi napunjeni peskom, beton, daske – sva ova sredstva, prema svedočenjima sagovrnika Magločistača, koriste “dabrovi severa Bačke” kako bi ilegalno zadržali vodu u koritima uzvodno od Bačkotopolskog jezera i koristili je za navodnjavanje.

Ovakve radnje, kako navode naši izvori, uočene su prvi put nakon izgradnje treće, najmanje akumulacije kod Tavanktua, i od tada traju neprestano. Istovremeno, prijave nadležnima se rešavaju samo delimično ili ostanu na nivou obećanja.

U Javnom vodoprivrednom preduzeću “Vode Vojvodine” za Magločistač odgovaraju da po ovom pitanju oni ne mogu učini mnogo:

“Pristigle prijave procesuiramo u skladu sa zakonskom regulativom. U ovakvim slučajevima JVP ‘Vode Vojvodine’ ne može mnogo učiniti, već se oslanjamo na druge institucije – inspekcije, policiju, sudove. Takođe se nadamo da nelegalne gradnje na vodnim objektima neće imati štetne posledice po zdravlje ljudi i njihovu imovinu”.

Iz ovog vodoprivrednog preduzeća podsećaju da je kontrola vodnih objekata u ovom području u nadležnosti DTD “Severna Bačka” d.o.o. iz Subotice.

“Područje kontrolišu radnici teritorijalno nadležnog DTD ‘Severna Bačka’ d.o.o. iz Subotice, u skladu sa planiranim, odnosno redovnim obilascima terena, kao i vanrednim kontrolama po prijavi građana, nadležnih inspekcijskih službi, lokalne samouprave ili drugih subjekata”, navode u “Vodama Vojvodine”.

Brana između Malog Beograda i Starog Žednika nije uklonjena dva meseca nakon prijave

Ni više od dva meseca nakon što su građani prijavili nelegalnu branu od džakova peska na vodotoku reke Krivaje prema Zobnatici, u delu između naselja Mali Beograd i Stari Žednik, ona nije uklonjena – potvrđuju i građani, a i JVP “Vode Vojvodine”.

U svom obrazloženju za Magločistač, iz ovog vodoprivrednog preduzeću navode da DTD “Severna Bačka”, kom izdaju nalog za postupanja, nije hitno odreagovao po prijavi jer su procenili da brana nema veliki uticaj na protok vode:

“Pregrada će biti uklonjena u najskorije vreme. Kako ona nije uticala na vodni režim i funkcionisanje vodnih objekata, a mehanizacija je bila daleko na drugoj, prioritetnoj lokaciji, odlučeno je da se sa uklanjanjem sačeka”.

Takođe, napominju da transport velikih mašina mnogo košta, te da bi bilo necelishodno seliti ih sa jednog gradilišta na drugo, pogotovo ukoliko stanje na terenu nije urgentno.

Građani u ulozi dežurnih policajaca

Istovremeno, građani Magločistaču javljaju još nekoliko nelegalnih pregrada na vodotoku Krivaje, prema granici sa Mađarskom.

“Još prošle godine smo uočili ovu pregradu na Krivaji kod Tavankuta, odnosno kod pruge Subotica-Sombor. Ovaj slučaj je prijaviljen ekološkoj policiji u Subotici i, prema našim saznanjima, još u februaru su izašli na lokaciju i nadležni iz DTD ‘Severna Bačka’, kao i inspektor iz Novog Sada. Međutim, od tada se ništa nije desilo”, tvrdi sagovrnik Magločistača koji je želeo da ostane anoniman.

Ova ustava, kako dodaje, napravljena je od šuta i, iako voda ispod nje pomalo curi, nije u funkciji.

U JVP “Vode Vojvodine” odgovaraju da u evidenciji nemaju prijavljenu ovu lokaciju, dok sagovornik Magločistača navodi da je za poslednje četiri godine nelegalne brane nadležnima prijavljivao bar četiri puta.

“Pregrađivanja su počela pre oko četiri godine, kada je počeo da se radi iskop trećeg jezera ispod Tavanktua, akumulacija Tavankut, to je to najmanje jezero. Čim je završeno, počela su zatrpavanja ustava. Najpre šutom, pored same pruge, gde voda uopšte nije curila osam meseci, onda je došla inspekcija pa su delimično uklonili branu, ali je to i dalje tamo zatrpano i ustava ne radi”, tvrdi naš sagovrnik.

“Počela je borba za vodu”

Upitan za mišljenje o razlogu zbog kojeg građani na severu Bačke nelegalno pregrađuju vodotokove, naš sagovornik odgovara da su u pitanju lični interesi:

“Počela je borba za vodu. Buše se bunari naveliko i vode neće biti. Uzvodno na Krivaji prema mađarskoj granici postoje još dve ustave da bi se navodnjavali neki voćnjaci i paprika. Međutim, nivo vode je i tamo nizak, ali pregrade stoje. Očigleno, po svim dosadašnjim postupcima, nekome nije cilj da voda curi”.

Sagovornik Magločistača strahuje da ovdašnje akumulacije, ukoliko se ponovi još jedna sušna godina i nastavi bahat odnos prema vodnim resursima, čeka sudbina Čonopljanskog jezera.

“U akumulaciji Mišićevo je trenutno nivo vode u padu za tri metra. Voda nigde nije dublja od 2 metra, a nekad je na nekim mestima bila i do pet-šest. Možda je nadošla 20 santimetara od jesenas. Ako ostane ovako i ako bude sušno leto, možda ne još ovog, ali onda sledećeg leta sigurno možemo da očekujemo ekološku katastrofu, pomor ribe i situaciju kao sa Čonopljanskim jezerom”.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Pred novu sezonu navodnjavanja, građani prijavljuju bar četiri nelegalne brane na vodotoku Krivaje”

Karoly says:

Za bušenje bunara je zadužena jedna firma iz Pačira ili Stare Moravice,nisam siguran tačno. Uglavnom ubijaju se od posla i rade bušenja maltene u kompletnoj severnoj bačkoj. Ne znam ko im je dao dozvole i da li je sve po zakonu.

Magločistač says:

Poštovani,

deo odgovora se nalazi u ovom našem tekstu:
https://www.maglocistac.rs/subotica/tavankut-bez-vodovoda-mestani-gotovo-svakodnevno-ostaju-bez-vode-za-pice

Temu pratimo i nastojaćemo u narednom periodu da dođemo do odgovora na Vaša pitanja.

Tavankut says:

Da li Vi kao portal možete da objavite, ko treba da zađe po Tavankutu i zavede red u bušenju bunara?-Kao i kolika je maksimalna dozvoljena dubina bušenja bunara? Ko izdaje dozvole za bušenja? Ko su Ti koji dozvoljavaju danonoćno zalivanje povrća i voća u selu koje nema vodovod i koje zbog svega ostaje bez vode za piće pretežno u bunarima na “prvoj” vodi-dubina oko sedam do osam metara. Ko su ti koji vrše bušenja svojim mašinama i da li imaju dozvolu za to? Ako imaju ko im izdaje dozvole?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.