Podneta krivična prijava zbog uginuća srna na imanju “Zobnatica” a.d.

Podneta krivična prijava zbog uginuća srna na imanju “Zobnatica” a.d.

Foto: MS/Magločistač

22.11.2023

Kategorija: Bačka Topola

Nakon sprovedene istrage Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, protiv odgovornog lica je podnesena krivična prijava zbog zagađenja životne sredine, usled čega su uginule srne na imanju “Zobnatica” a.d. – potvrđeno je iz Policijske uprave Subotica za Magločistač.

Za ovakvo krivično delo je uz novčanu kaznu predviđena i kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

Divljač, koju su lovci udruženja “Panonija” pronašli početkom septembra ove godine na imanju “Zobnatica” a.d, uginula je “usled konzumacije hrane neodgovarajućeg kvaliteta”, što je potvrdio obdukcioni nalaz Veterinarskog instituta u Somboru.

“Protiv odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260, stav 3 Krivičnog zakonika Republike Srbije”, navode iz policije.

Taj stav predviđa da – ukoliko kršenjem propisa o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine dođe do zagađenja vazduha, vode ili zemljišta u većoj meri ili na širem prostoru, i ako to dovede do uništenja ili oštećenja životinjskog ili biljnog sveta velikih razmera ili do zagađenja životne sredine u toj meri da su za njegovo otklanjanje potrebni duže vreme ili veliki troškovi – učinilac bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivrdu i šumarstvo potvrđuju da je lovna inspekcija 14. septembra tokom vanrednog inspekcijskog nadzora lovišta Lovačkog udruženja “Panonija” evidentirala pet uginulih srna.

“Nakon dobijanja rezultata obdukcinog nalaza iz Instituta iz Sombora i sprovedene istrage grupe za suzbijanje ekološkog kriminala, sprovedene su dalje radnje. Šumarsko-lovna inspekcija za sada nema informacije o toku istrage”, navode iz ovog sekretarijata.

Nakon uzorkovanja dve životinje, kako dodaju, bačkotopolsko Javno preduzeće “Komgrad” je upakovane leševe divljači odvezlo u nadležnu kafileriju “Energo Zelena” d.o.o. u Inđiji.

Veterinarska inspekcija više puta bila na terenu zbog uginuća srna na Zobnatici

Iz veterinarske inspekcije za Magločistač kažu da je taj organ najpre 28. avgusta izdao nalog za uklanjanje leševa dve ženke divljači i njihovo uzorkovanje, te da su njihovi uzorci pored somborskog instituta, poslati i na Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, kao i na Katedru za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Potom je veterinarska inspekcija na teren izašla i 1. septembra u zasad borovnica “Zobnatice” a.d. radi nadzora nad preuzimanjem leševa srneće divljači.

“Obilaskom terena nađene su 4 ženke i 2 mužjaka. Leševi su se nalazili u ograđenom prostoru voćnjaka ‘Zobnatica’ a.d. u fazi raspada. Naložena je obdukcija jedne jedinke mužjaka, prilikom čega je uzet uzorak za toksikološku analizu”, navedeno je u zapisniku inspektora.

Uvidom u Izveštaj o ispitivanju tog uzorka, od 20. septembra, koji je uradio “Ekolab” d.o.o. iz Novog Sada, analizirano je prisustvo sadržaja toksičnih materija i ostataka pesticida, na šta su nalazi bili negativni, kao i na prisutvo zaraznih boesti.

Veterinarska inspekcija je na Zobnatici bila i 4. septembra, kada u svom zapisniku beleži da je pronađeni leš srne koji je poslat u Sombor na obdukciju sa zahtevom utvrđivanja uzroka uginuća uz sumnju da je ono prouzrokovano vatrenim oružjem.

Na osnovu mišljenja iz tog obdukcionog nalaza, životinja je uginula od posledica iskrvarenja, koje jeste posledica ranjavanja najverovatnije vatrenim oružjem tri do pet dana pre rađenja analize.

Treći inspekijski nadzor Uprave za veterinu Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvršen je 14. septembra, kada je takođe naloženo da se dva pronađena leša srneće divljači pošalju na analizu radi utvrđivanja uzroka smrti.

Analiza je urađena dan kasnije, a njom je utvrđeno da je jedan od primeraka uginuo usled preloma vrata i grudnog dela kičme, kao posledice dejstva spoljašnje traume, te se pretpostavlja da je životinja negde bila zaglavljena i da su postojale mehaničke preporeke koje nije mogla da savlada. Leš je u momentu analize bio star 5-7 dana.

U mišljenju je navedeno da je druga analizirana srna uginula usled zapaljenja creva, koje je posledica konzumiranja hrane neodgovarajučćeg kvaliteta, a njeno uginuće je nastupilo 6-12 sati pre analize.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Podneta krivična prijava zbog uginuća srna na imanju “Zobnatica” a.d.”

Termo Valliant says:

Sadje jasno zašto desna ruka i kum glavnog zagađivaca sedi sám za sankom i pije koktu zero.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.