NSZ u Bačkoj Topoli predstavila 13 mera aktivne politike zapošljavanja: Subvencije na nivou prošlogodišnjih

NSZ u Bačkoj Topoli predstavila 13 mera aktivne politike zapošljavanja: Subvencije na nivou prošlogodišnjih

Foto: MS/Magločistač

03.03.2023

Kategorija: Bačka Topola , Privreda

Nakon Subotice i Malog Iđoša, predstavnici subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) organizovali su forum poslodavaca danas i u Bačkoj Topoli, gde su – pred blizu 20 lokalnih privrednika i predstavnika nevladinih organizacija – promovisani su aktuelni javni pozivi i konkursi za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini.

Ovi programi su usmereni na mere dodatnog obrazovanja i obuke, na mere programa zapošljavanja i podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Objavljeni su 20. februara, ali imaju različite rokove za prijavu.

“Cilj ovog okupljanja je prezentacija naših javnih poziva i konkursa, u želji da detaljnije upoznamo naše poslodavce sa uslovima 13 naših programa. Svaki poslodavac, koji želi da zaposli lica sa naše evidencije, može da se pronađe u nekima od njih”, rekla je Dragana Vranješ, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke iz subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dragana Vranješ, foto: MS/Magločistač

Pored programa za poslodavce, ocenjuje Vranješ, i ove godine je aktuelan program samozapošljavanja lica sa evidencije NSZ, a kao najpopularnije programe, ona izdvaja one koji se odnose na radno angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva:

“To su mladi do 30 godina bez srednjoškolskog obrazovanja, Romi, osobe sa invaliditetom, zatim korisnici novčane socijalne pomoći, mladi u hraniteljskim starateteljskim porodicama, dugoročno nezaposlena lica sa naše evidencije, kao i korisnici novčane socijalne pomoći”.

Vranješ naglašava da, kada je u pitanju program namenjen nezaposlenim licima koji se odnosi na samozapošljavanje osoba sa evidencije NSZ koja žela da pokrenu sopstvenu delatnost, tu mogu da konkurišu sva lica sa evidencije.

Poslodavcima problem mali broj lica na raspolaganju

Vrednosti subvencija koje dodeljuje NSZ po programima i konkursima iste su kao i prošle godine jer je Nacinalni akcioni plan zapošljavanja usvojen za period do 2023. godine, objašnjava dalje Dragana Vranješ:

“Mi se nadamo da će sledeće godine, kada se usvoji novi nacionalni akcioni plan, doći i do pomeranja tih iznosa. Sada čak ni kod kategorije lica sa invaliditetom nije moglo doći do uvećanja kada su u pitanju iznosi naknada i subvencija”.

Naša sagovornica dodaje da je – kada su u pitanju mere dodatnog obrazovanja i obuke – najpopularniji program stručne prakse, otvoren do 30. novembra, kao i većina drugih javnih poziva.

Konkursi podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom traju do kraja godine, javni poziv za javne radove do 27. marta, a za samozapošljavanje do 10. aprila.

“Kada su u pitanju programi zapošljavanja, tu je najpopularniji javni poziv namenen poslodavcima za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija, javni poziv za organizovano sprovođenje programa javnih radova, kao i subvencija za samozapošljavanje”, navodi Vranješ.

Iz razgovra sa poslodavcima, Vranješ zaključuje da, s obzirom na to da su javni pozivi fokusirani na kategorije teže zapošljivih lica, najčešći problemi poslodavaca jesu upravo mali broj postojećih lica na evidenciji u kategoriji koju oni zahtevaju, kao i iznos subvencija koji je i ove godine ostao nepromenjen.

Udruženje MS “Mala Bačka” osmu godinu aplicira na konkurs

Među najpopularnijim merama u kategoriji podsticaja zapošljavanja osoba sa invaliditetom, iz NSZ navode subvencije zarada za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva.

Istovremeno, u kontekstu radnog angažovanja osoba sa invaliditetom, interesantan je i program za sprovođenje javnih radova.

Prema porocenama NSZ, na nivou Srbije će zahvaljući ovim programima u 2023. godini biti angažovano 2.285 lica sa invaliditetom koja su na evidenciji nezaposlenih.

U ime Udruženja multiple skleroze “Mala Bačka” iz Bačke Topole na forumu je pristustvovao i predsednik udurženja, Paul Nješe, koji kaže da su oni, upravo zahvaljajući programu javnih radova, proteklih godina redovno angažovali osobe sa invalititetom.

“Ovde smo da unapredimo saradnju sa Nacionalnom sužbom za zapošljavanje. Naše udruženje već osam godina učestvuje uspešno na konkursima. Zapošljavamo teže zapošljive kategorije, odnosno tri žene bez kvalifikacija i sa invaliditetom. One pomažu u radu udruženja u smislu održavanja higijene, bašte i okoline”, objašnjava Nješe.

Paul Nješe, foto: MS/Magločistač

On naglašava da su ovakvi programi značajni i samom udruženju jer tokom tri ili četiri meseca godišnje imaju pomoć u održavanju prostorija i okoline, ali su isto tako značajni i angažovanim licima.

“Pored toga, mi imamo i program koji finansira Opština Bačka Topola, zahvaljujući kojem smo prošle godine angažovali još dve osobe, a sad nudimo dopunski posao za jednog fizioterapeuta”, kaže predsednik udurženja “Mala Bačka”.

On dodaje da se u Srbiji danas različito govori o mogućnosti ostvarivanja prava na zapošljavanje kada su u pitanju osobe sa invaliditetom:

“Sve to zavisi od vrste invaliditeta. Osobe sa dijagnozom multiple skleroze teško dobijaju posao zato što poslodavci teško prihvataju saznanja koja dobiju o ovoj bolesti. Dakle, sve zavisi od stanja osobe sa invaliditetom”, objašnjava Nješe.

U najavi mini sajmovi za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje za ovu godinu predviđa i tzv. mini sajmove za zapošljavanje. U Subotici će on biti održan 17. marta, dok se u Bačkoj Topoli očekuje tokom aprila.

Kako objašnjavaju iz NSZ, ovo je prilika za povezivanje poslodavaca i kandidata za zaposlenje, a ujedno i mogućnost privrednicima da istovremeno konkurišu za subvencije za zapošljavanje.

Detalji u vezi sa konkursima i javnim pozivima dostupni su kako u ispostavi subotičke filijale NSZ u Bačkoj Topoli, tako i na sajtu službe, a od ove godine i na Viber kanalu, gde se mogu dobijati sve aktuelne informacije.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.