Novi plan regulacije naselja Bačka Topola predviđa manje prostorno širenje u zoni stanovanja i više zelenih površina

Novi plan regulacije naselja Bačka Topola predviđa manje prostorno širenje u zoni stanovanja i više zelenih površina

Foto: MS/Magločistač

26.06.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Ponovna javna prezentacija Nacrta plana generalne regulacije naselja Bačka Topola održana je u petak, 23. juna, u Skupštini opštine Bačka Topola, nakon što je tokom javnog uvida održanog 2021. bilo primedbi na ovaj dokument, na osnovu čega su usledile i njegove izmene koje podrazumevaju umanjenje granica naselja, veću fleksibilnost i više zelenih površina.

Dokument su prisutnim građanima predstavili vodeća urbanistkinja Jelena Jović i tehničar Dragan  Morača u ime obrađivača – Zavoda za urbanizam Vojvodine, koji su pojasnili da se izradi plana pristupilo još 2018. godine, a na koji je tokom ranog javnog uvida 2020. bilo podneto devet primedbi.

“Najveća novina je velika fleksibilnost novog plana. Znači, ukoliko je u nekom delu naselja potrebno da se napravi novi vrtić, objekat kulture, škola ili nešto drugo, za to postoji mogućnost. Plan dozvoljava da se stvari koje nedostaju u naselju mogu izgraditi na površinama namenjenim za porodično stanovanje”, objašnjava Jović.

Analize koje su prethodile izradi plana pokazuju da u Bačkoj Topoli ima na stotine praznih porodičnih stambenih objekata, odnosno da je deo stambenog fonda neiskorišćen, te da je u tom smislu umanjena potreba za prostornim širenjem naselja, naročito zona sa namenom stanovanja.

U okviru granice obuhvata Plana, koja iznosi 1.205,03 hektara, nalazi se i poljoprivredno i građevinsko zemljište za koje je Odlukom o izradi plana i Programskim zadatkom procenjeno da može biti angažovano kao površina za proširenje građevinskog područja naselja. 

“Takođe, novina je i da smo i za centar naselja propisali izradu plana detaljne regulacije, gde će se verovatno na drugačiji način propisati pravila uređenja i građenja u smislu da će se dozvoliti više višeporodičnih objekata, pošto to sad postaje ozbiljniji centar, kao centar opštine. Sve to treba da definiše taj drugi plan koji će se raditi nakon našeg”, rekla je Jelena Jović, dodajući da je novim planom dozvoljeno i više kompatibilnih sadržaja nego što je to bilo predviđeno prethodnim.

Naselje kategorisano kao područje ugrožene životne sredine

Kako je na osnovu prethodnih analiza navedeno u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Plana detaljne regulacije na životnu sredinu, naselje Bačka Topola je kategorisano kao područje ugrožene životne sredine sa manjim uticajima na čoveka, živi svet i kvalitet života.

U takvim područjima se zato predviđa unapređenje komunalne infrastrukture, povećanje obima zelenih površina sa pravilnom prostornom distribucijom i organizacijom, povećanje sportsko-rekreativnih sadržaja, adekvatno odlaganje komunalnog otpada, dok bi na poljoprivrednom zemljištu trebalo vršiti kontrolisanu primenu hemijskih sredstava zaštite biljaka i agro-mera.

Istovremeno, konstatuje se da na području naselja Bačka Topola nije uspostavljen sistem kontrole stanja životne sredine – vazduha, vode, zemljišta, radioaktivnosti i buke.

Osim “Žibela”, na teritoriji naselja prisutan je veliki broj privrednih subjekata koji su veliki zagađivači životne sredine i prirodnih resursa, među kojima se navode IM “Topola“, AIK “Bačka Topola”, „Perutnina Ptuj“ d.o.o, „Midmas“ d.o.o, „LOHR“, „Bormax“ d.o.o, „Metal konstrukt“ d.o.o.

U planu rekultivacija deponija i povećanje zelenih površina

Na osnovu analize postojećeg stanja uređenih zelenih površina, zaključeno je da su one nedovoljno i neravnomerno zastupljene u naselju, dok je kontinuitet zelenila postignut jedino preko dela uličnog zelenila.

Zato novi plan predviđa da svaki ulični koridor, gde god je to moguće, treba da ima zelenu površinu.

“Sve mere zaštite koje smo dobili od nadležnih institucija su implementirane, i u grafički i u tekstualni deo, sada je sve pitanje sprovođenja. Između ostalog, plan predviđa da će površine pod divljim deponijama biti rekultivisane i preinačene u zelene površine. Na opštini će biti da te površine uređuje na adekvatan način”, rekla je za Magločistač Jelena Jović iz Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Jelena Jović, foto: MS/Magločistač

Zbog zagađenosti, ovakve površine, dodala je ona, nisu pogodne za preinačenje u poljoprivredno zemljište, niti za gradnju zbog nestabilnosti zemljišta.

“Tu je predviđeno zaštitno zelenilo u severozapadnom delu naselja, odnosno parkovska površina uz prugu. Zaštitni koridori su planom predviđeni i za vodotok Krivaje. Eventualna buduća izgradnja na tom području mora da poštuje postojeće propisane mere zaštite”, objašnjava Jović.

Foto: MS/Magločistač

Nove zelene površine predviđene su i u bloku 45, odnosno na deponiji uz prugu, zatim uz kasarnu sa istočne i zapadne strane, kao i severno od južne radne zone ceo potez ka centru uz Krivaju, gde je predviđeno zaštitno zelenilo kako bi se odvojila industrija od stranovanja.

Plan predviđa zelenilo i na prostoru nekadašnje ciglane, zatim zaštitno zelenilo sa zapadne strane jezera, na zahtev Zavoda za zaštitu prirode, kao i uređenje još jedne parkovske površine u tom delu.

Kod Poljoprivredne škole i učeničkog doma sve površine između dve saobraćajnice takođe su predviđene samo za uređenje parkovskih površina i ne predviđaju nikakvu izgradnju.

Zaštitno zelenilo je planirano i uz Krivaju sa južne strane, uz istočnu industrijsku zonu, kao i na potezu istočno od predškolskog objekta na Senćanskom putu, a istočno od groblja prema Kalvariji izgradiće se parkovska površina.

Vetrenjača među javnim kulturnim dobrima

Među objektima koju su novim Planom generalne regulacije naselja Bačka Topola definisani kao dobra koja uživaju prethodnu zaštitu nalazi se ambijentalna celina u Glavnoj i ulici Maršala Tita sa izlazima sporednih ulica, zatim Kalvarija kao najviša tačka u gradu, železnička stanica, ali i vetrenjača na obali Bačkotopolskog jezera, koja je u privatnom vlasništvu.

Naime, kada je reč Bačkotopolskom jezeru, prema novom Planu, sve površine su javne namene. Tu su dozvoljeni turizam, sport i rekreacija, kao i uređenje vetrenjače, za koju je predviđeno da bude objekat kulture.

“Sam objekat ne može da se ruši i zadržaće se kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu. Dakle, samo je evidentirano, ali nije proglašeno, i predviđeno je da to bude površina javne namene. Na osnovu ovog plana, opština može da otkupi objekat i da od njega napravi neku turističku atrakciju, koju će da uredi na odgovarajući način, tako da taj prostor postane privlačan za javnost”, objašnjava Jelena Jović iz Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Važeći Generalni plan Bačke Topole donet je 1997. godine, a planski osnov za izradu novog plana su Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd – Subotica – državna granica i Prostorni plan opštine Bačka Topola, kao planovi višeg reda.

Javni uvid u ova dokumenta se može ostvariti u prostorijama Uslužnog centra opštine Bačka Topola sve do 3. jula, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, kao i na zvaničnom sajtu opštine. Primedbe se mogu podneti u pisanoj formi na Pisarnici.

Javna sednica Komisije za planove opštine Bačka Topola biće održana 13. jula u 15 časova u Velikoj većnici SO Bačka Topola.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Novi plan regulacije naselja Bačka Topola predviđa manje prostorno širenje u zoni stanovanja i više zelenih površina”

Mile says:

Ne spominje se poluostrvo. Prostor od izuzetnog strateškog značaja za Opštinu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.