Kuća šestočlane porodice iz Bačke Topole tone: Problem odvoda atmosferskih voda nerešiv 17 godina

Kuća šestočlane porodice iz Bačke Topole tone: Problem odvoda atmosferskih voda nerešiv 17 godina

Sandra Marković ispred svoje kuće, foto: MS/Magločistač

23.05.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Sandra Marković iz Bačke Topole, po struci geodetkinja, kuću u ulici Jovana Popovića kupila je krajem 90-tih godina. U početku je to bio, kaže, život u idiličnom kraju. Međutim, s prvom kišnom godinom počeli su da se javljaju sve veći i veći problemi zbog nefunkcionalnog kanala za odvod atmosferskih voda, najpre ispred, a potom i u samoj kući.

“Tokom kišnih dana, kanal je bio pun do vrha. Voda je stajala, nije oticala i bilo je očigledno da nas čeka neki veći problem. I desilo se to da nam je vlaga probila u zidove sa obe strane, i bukvalno smo po nivou vlage koja je sa unutrašnje strane dosezala do gornjeg dela radijatora mogli da pratimo vodostaj u kanalu”, priča Sandra za Magločistač.

Ubrzo je, kako kaže, kuća počela da tone, a kao posledica toga popucali su zidovi na kući, vodovodne i radijatorske cevi, otpala fasada.

Problem je rastao, a Sandra je uporno kucala na vrata institucija, sanirajući usput jednu po jednu prostoriju, kako bi sa šestočlanom porodicom mogla da živi svojoj u kući. S tim u vezi, obraćala se, kako kaže, najpre mesnoj zajednici koja je u to vreme bila nadležna za rešavanje problema.

“Tamo me je tadašnji predsednik tri-četiri godine ‘vukao za nos’ obećavajući mi da će sanirati problem. U to vreme nisu poricali nadležnost, nego obećavali rešenje. Čak su mi rekli i da slikam po kući nastalu štetu, obećavajući mi i neku naknadu štete, sve sam to slikala i poslala”, priseća se Sandra, pokazujući brojne zahteve, molbe, dopise i fotografije.

Adrese njenih dopisa glase na Mesnu zajednicu “Bačka Topola”, Opštinu Bačka Topola, JKP “Komgrad”,  Javno preduzeće za građevinsko zemljište.

Foto: MS/Magločistač

“Mesna zajednica me je razvlačila tri godine, posle oni više nisu bili nadležni, pa su me slali u opštinu. Ja sam tako išla u krug godinama, i gde god da sam otišla, svuda sam dočekana sa prevrtanjem očiju”, priča naša sagovornica.

“Tokom 17 godina, koliko traje ovaj problem, tri predsednika sam promenila, kod svakog sam odlazila, međutim, ništa. Aktuelni predsednik opštine mi je obećao pretprošle jeseni da će rešiti problem, a najkasnije prošle godine u proleće. Međutim, niko se nije pojavio, na telefon neće da mi se jave”, tvrdi Sandra.

“Na kanalu se nakon prijava radilo, ali nestručno”

Sandra Marković iz Bačke Topole kaže za Magločiostač da su za poslednjih 17 godina dvaput radili na sanaciji kanala, ali da su oba puta posao uradili nestručno, te da pad nije urađen kako treba.

Kako tvrdi, kišnica se tako sada sa tri toka sliva ka njenoj kući, koja je na uglu, jer je kanalima i padovima tu praktično napravljen levak.

“Poslednji put kad su radili, proširili su kanal i produbili ga, napravili kontrapad prema početku ulice, a pad treba ide ka kraju. Niko nakon završenih radova nije došao da proveri funkcioniše li kanal kada pada kiša. Napravili su mi novi trotoar, da se ne vidi koliko je sve to potonulo, međutim, može se videti i sada po ukrasnom žbunu ispred, koje je potonuo u kanal, a bilo je uz trotoar”, objašnjava Sandra. 

Sandra Marković, foto: MS/Magločistač

Procenu kompletne štete se, kako kaže, ne usuđuje ni da radi. Dokument poseduje za jednu prostoriju, gde stoji cifra od četiri hiljade evra.

“Iz sobe do ulice sam morala da iselim decu zbog vlage i popucalih zidova. Otišla sam u jednu firmu i tražila da mi porcene štetu. Samo za sanaciju jedne sobe su mi izračunali četiri hiljade evra, a gde je fasada, gde je kupatilo, cevi od vode i grejanja su sve popucale od sleganja tla, zidovi isto”, priča Sandra Marković.

Kako dodaje, u poslednje vreme problem ima i njen komšija, iz broja 14, koji u neposrednom razgovoru sa nama i Sandrom kaže da razmišlja da tuži opštinu za nastalu štetu.

Opština: “Postojala je namera za rešavanje, čemu se i pristupilo 2017. godine”

Magločistač se Opštini Bačka Topola obratio s pitanjima kada će u potpunosti biti rešen problem odvoda atmosferskih voda u ulici Jovana Popovića, da li je izvođač radova kvalitetno odradio ugovoreni posao, i da li je bilo pritužbi ili naknadnih aktivnosti u vezi sa kvalitetom izvedenih radova, ali konkretan odgovor na ova pitanja nismo dobili.

Međutim, po pitanju postupka i troškova sanacije ovog problema, kako navode iz Opštine, postojala je namera za rešavanje, čemu se i pristupilo 2017. godine.

“Opština Bačka Topola je 2017. godine zaključila ugovor sa izvođačem ‘Terax Niskogradnja’ d.o.o. u cilju sanacije atmosferskog kanala u ulici Jovana Popovića u Bačkoj Topoli. Za nadzor radova zaključen je i ugovor sa  GPB ‘ARI-Inženjering’. Sa namerom da će rešiti ovaj problem, Opština Bačka Topola je za sanaciju atmosfrekog kanala investirala milion 445 hiljada 610 dinara“, navodi se u pisanom odgovoru za Magločistač.

U – na zahtev – dostavljenoj dokumentaciji vidi se da je Opština Bačka Topola u novembru 2017. godine sa firmom GPB “Ari-Inženjering” iz Crvenke sklopila ugovor o vršenju stručnog nadzora nad izvođenjem radova u projektu sanacije atmosferskog kanala u ulici Jovana Popovića po ceni od 30 hiljada dinara.

Mesec dana ranije je bio zaključen i ugovor sa izvođačem radova, subotičkom firmom “Terax niskogradnja” d.o.o. Radna snaga, materijal, građevinska i druga oprema, pripremni i završni radovi, troškovi organizacije gradilištra i osiguranje, stajali su sa uračunatim porezom milion 734 hiljade 732 dinara.

Garantovani rok za kvalitet izvedenih radova iznosio je dve godine i istekao je 2020. godine.

Foto: MS/Magločistač

Mesna zajednica više nije nadležna

Sa istim pitanjima, Magločistač se obratio i Mesnoj zajednici “Bačka Topola”, odakle nam je odgovoreno da nisu nadležni za odvod atmosferskih voda, niti za čišćenje kanala za odvod atmosferskih voda.

Ombudsman: “Ukoliko se ne uspe sa zahtevom za naknadu štete, može se obratiti i sudu”

U slučaju da se više organa ili službi izjašnjava da nisu nadležni za rešavanje određenog pitanja, treba se obratiti lokalnom ombudsmanu, koji može dati pravni savet u vezi sa rešavanjem tog pitanja, kaže bačkotopolski zaštitnik građana, Miladin Nešić.

“Ovde se posebno postavlja pitanje primene zakona koji određuje da se u slučaju da određeni organ nije nadležan, isti treba da prosledi zahtev nadležnom organu, ali se to u praksi retko primenjuje. Posebno je pitanje sukoba nadležnosti, koji je obično negativan, a pozitivan gotovo da i ne postoji u praksi, kao i različite prakse za slučajeve usmenog ili pismenog obraćanja”, objašnjava Nešić.

O svakom zahtevu, dodaje on, treba da bude odlučeno i to najčešće rešenjem, a ukoliko stranka nije zadovoljna odlučenim, treba da iskoristi pravno sredstvo u vidu žalbe ili prigovora:

“Obraćanje lokalnom ombudsmanu je potrebno i u slučaju da određeni zahtev nije rešen u potpunosti, ali stranka svakako ne sme da propusti da, ukoliko je nezadovoljna rešenjem i smatra da joj je pravo povređeno, uloži žalbu ili prigovor”.

Nešić napominje i da građani i građanke mogu da iskoriste priliku za učešće u donošenju odluka u vezi sa komunalnim pitanjima, uključivanjem u javne rasprave:

“Što se tiče komunalnih problema, rešavanje ovih pitanja je najčešće uređeno planskim dokumentima i oni se rešavaju kroz skupštinsku proceduru, a ti dokumenti su na javnoj raspravi, gde građani mogu da učestvuju u postupku njihovog donošenja”.

S druge strane, što se tiče problema sa odvodnjavanjem, za naknadu štete se treba obratiti nadležnom subjektu:

“Što se tiče problema sa odvodnjavanjem, naknada se mora platiti, a rešavanje pojedinog problema je vezano za pitanje nadležnosti, te se treba u lokalnoj samoupravi interesovati ko je nadležan za određeni vodotok. Za naknadu štete se može obratiti direktno subjektu koji je nadležan za određeni vodotok, a ukoliko se ne postigne uspeh, može se za nakandu štete obratiti i sudu”, navodi lokalni ombudsman u Bačkoj Topoli.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.