JVP „Vode Vojvodine”: U normalnim meteorološkim uslovima nema smetnji da vodu iz jezera crpi i zalivni sistem „Lukač”

JVP „Vode Vojvodine”: U normalnim meteorološkim uslovima nema smetnji da vodu iz jezera crpi i zalivni sistem „Lukač”

Parcela "Lukač puteva" d.o.o, foto: MS/Magločistač

20.11.2023

Kategorija: Bačka Topola

Prema podacima koje je Magločistač dobio iz Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”, 15. novembra je u Bačkotopolskom jezeru izmeren vodostaj od 96,66 mnm, dok je kota zabrane zalivanja na 97 mnm, a minimalan radni nivo akumulacije koji predstavlja liniju do koje se sme spustiti nivo akumulacije u normalnom pogonu – 1 mnm niže.

Istovremeno, prema podacima istog izvora, od početka 2023. godine nivo vode nije dostigao ni kotu preliva koja se nalazi na 98 mnm, pa samim tim ni maksimalan radni nivo koji je određen na 98,5 mnm.

Naime, nivoi vode su se kretali od 96,65 mnm pa do maksimalnih ovogodišnjih 97,42 mnm koliko je bilo izmereno u maju i junu. U julu se nivo vode kretao od 97 do 97,3, tokom avgusta je opao do 96,86mnm, u septembru do 96,75, da bi tokom oktobra stigao do 96.65 mnm.

U mesecima ovakvog vodostaja, pored postojećeg crpilišta “Zobnatice” a.d. koje ima dozvolu za zalivanje 926 hektara poljoprivredne površine, bez mernog mesta na vodozahvatu, projekat izgradnje zalivnog sistema pokrenuo je i “Lukač” d.o.o. iz Temerina za površinu zalivnog sistema od 105 hektara, koji je predvideo i merač zahvaćene vode.

Prema “Hidrološkim istraživanjima jezera kod Zobnatice” iz 1983. godine, definisano je da iz ove akumulacije može da se godišnje crpi  2,5 miliona kubika vode za zalivanje 500 hektara, dok će se ta površina izgradnjom kanala od Adorjana povećati na 1.500 do 2.000 hektara.

Iako su i bez priključenja novog korisnika kapaciteti akumulacije ispod onih koje ona realno pokriva, u JVP “Vode Vojvodine” na pitanje Magločistača da li će još jedna crpna stanica ugroziti opstanak akumulacije i uticati na kvalitet njene vode, odgovoaraju da u normalnim meteorološkim uslovima nema smetnji da vodu iz jezera crpi i zalivni sistem “Lukač”:

“Kada su normalni meteorološki uslovi, bez dugih sušnih perioda, tada su i nivoi vode u akumulaciji na zadovoljavajućem nivou. U takvim situacijama nema smetnji da se iz akumulacije snabdeva vodom i zalivni sistem Jožefa Lukača. Sama crpna stanica i zalivni sistem ne mogu bitnije da utiču na količinu i kvalitet vode u akumulaciji”.

Iz tog vodoprivrednog preduzeća ipak naglašavaju da su izražene suše u poslednje dve godine prouzrokovale zabranu navodnjavanja, te je Pokrajinska vodna inspekcija korisnicima izdavala rešenja o zabrani korišćenja vode iz akumulacije sve do uspostavljanja normalnog vodnog režima.

U “Vodama Vojvodine” naglašavaju i da vodni režim akumulacije trenutno zavisi samo od padavina.

“Nivo vode u ‘Zobnatici’ trenutno zavisi isključivo od atmosferskih padavina, ali će se po završetku izgradnje regionalnog hidrosistema ‘Severna Bačka’ stanje značajno poboljšati. Potrebne količine vode će se zahvatati iz reke Tise i preko podsistema Tisa-Palić i kanala Orom-Čik-Krivaja, dopremati u akumulaciju Zobnatica”, kažu u JVP “Vode Vojvodine”.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“JVP „Vode Vojvodine”: U normalnim meteorološkim uslovima nema smetnji da vodu iz jezera crpi i zalivni sistem „Lukač””

Tramp says:

Glavni problem Topolskog jezera kao i uostalom svih veštačkih akumulacija , Skenderovo,Sveticevo ,Kelebija, itd kao i bezbroj manjih
kanala je : otaljavanje gradnje ozbiljnog kanalskog sistema na severu Bačke . Dali bi on bio povezan sa Tisom ili Dunavom , gde i na koji način to treba da razrade osobe od struke a ne neki šarlatani koji su se preko partije uhlebili u razne državne institucije.

Doktor says:

Kao prvo, veliko Vam hvala što se bavite pitanjem jezera, jer se niko od medija i portala iz lokala izgleda ne bavi sa njim. Ponajviše se očekivala neka objava od Slobodana Traparića ( https://www.instagram.com/slobodantraparic/ ), na njegovom privatnom portalu: ( http://www.btpublicnews.co.rs/ ). Ako neko zna kakva je stvarna situacija na jezeru i ako neko ima uticaja da nešto urgira i promeni, onda je to on, pošto je mimo toga što je pripadnik “Jerusalimskog vojnog reda” i nosilac ordena masona, a za svaku pohvalu je da mu je i sin Aleksandar potpisao zakletvu u masonerijskom klubu ( https://www.instagram.com/p/CbV1gphtIdN/ ). Kako bi ljudima sve bilo jasno, moram da ukažem na glavne karakteristike pripadnika masonerije: “moral i etika, dostojanstvo i kultura, poštenje i doslednost”. U objavljenim člancima se jasno može videti Slobodanova želja da nešto promeni i da ljudima dočara čak i “psihološku strukturu” nekompetentnih ličnosti, iz rukovodstva institucija (na primer: http://www.btpublicnews.co.rs/2023/11/marinika-tri-u-jedan/ ). Dok se s`druge strane Aleksandar bavi organizovanjem svakakvih manifestacija, između ostalog i onih koje su na jezeru ( http://www.btpublicnews.co.rs/2023/08/backa-topola-dani-piva-auto-festival-pa-seljacka-olimpijada/ ). S`obzirom da im je komunikacija na web portalu jednosmerna, ovom prilikom dajem apel da se i oni malo uključe u problematiku tog: “onako, od oka” načina merenja vode, jer je i više nego očigledno da nešto mnoooogooo ne videe kako treba. Zahvaljujem!

Bole says:

Kažete normalnim uslovima, normalni uslovi nisu već godinama. Ovog časa u jezeru nedostaje više od jednog metra vode da bi bili normalni uslovi. Očito su u pitanju pare koje će neko uzeti.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.