Inspekcija AIK-u “Bačka Topola” naložila hitne mere za sprečavanje zagađenja vodotoka Krivaje

Inspekcija AIK-u “Bačka Topola” naložila hitne mere za sprečavanje zagađenja vodotoka Krivaje

Krivaja, izvor: Ekološki pokret "Za sadašnjost i budućnost"

04.09.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Nakon što je Ekološki pokret “Za sadašnjost i budućnost” iz Bajše 24. jula otvorenim pismom skrenuo pažnju javnosti, nadležnih, ali i lokalnih zagađivača da je reka Krivaja, uz širenje izuzetno neprijatnog mirisa, ponovo “pobelela” usled, kako su tada pretpostavili, zagađenja industrijskim otpadnim vodama – usledile su i reakcije nadležne inspekcije.

Naime, vanredna kontrola vodnog inspektora sprovedena je 3. avgusta, a Agro-industrijskom kombinatu “Bačka Topola” su u upravnom postupku naložene hitne mere i radovi na sprečavanju negativnog uticaja na vodni režim, dok je o zatečenom stanju u vodotoku Krivaje obavešten i javni tužilac – navodi se u obaveštenju koje je Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost iz Bajše dobio od vodnog inspektora.

Kako stoji u njihovom odgovoru, intervencija je usledila nakon prijave o zagađenju Krivaje koju je izvršila Mesna zajednica “Bajša”, naselja bačkotopolske opštine kroz koje ova rečica protiče.

“Vodni inspektor je već u svojoj nadležnosti postupio po prijavi MZ ‘Bajša’, te je izvršena kontrola vodnih akata, vodnog režima i kvaliteta vode u vodotoku”, navode iz inspekcije i potvrđuju da je izlaskom na teren sa predstavnicima JVP “Vode Vojvodine” zagađenje Krivaje u vidu promene boje najpre konstatovano i vizuelno.

“Angažovana je akreditovana laboratorija i urađeno uzorkovanje vode, a kod preduzeća AIK ‘Bačka Topola’ je izvršen i nenajavljeni zajednički vanredni inspekcijski nadzor sa inspektorom PU Subotica”, navode  iz vodne inspekcije u obaveštenju Pokretu.

Stanić: “Sve nedostatke smo uklonili u roku od sedam dana”

Direktor preduzeća AIK “Bačka Topola”, Željko Stanić, u izjavi za Magločistač potvrđuje da je vodna inspekcija tom preduzeću naložila hitne mere koje je trebalo da sprovedu u roku od 30 dana, te da su sve odrađene za nedelju dana o čemu je nadležna inspekcija propisno obaveštena.

“Mi smo najpre morali obnoviti vodu u prečistaču tako što smo iz drugih prečistača uneli veće količine i polako sve vratili na nivo u kojem prečistač redovno funkcioniše, prema predviđenim parametrima”, kaže Stanić i dodaje da su istovremeno radili i na uređenju rečnog korita Krivaje.

“Naloženo nam je i regulisanje ruiniranog rečnog korita Krivaje oko 30 metara od mesta uliva otpadne vode u reku. Kako je to zahtevala inspekcija, mi smo angažovali stručno preduzeće, te je ‘DTD’ uredio i rečno korito. Sve je dokumentovano i mi dalje funkcionišemo normalno prema nalogu inspektora i uz pridržavanje propisanih mera”, objašnjava Stranić.

“Uzrok zagađenja su bile visoke temperature i nestanci struje”

Prema objašnjenju direktora preduzeća AIK “Bačka Topola”, zagađenje Krivaje sa njihove strane nije kontinuirano i decenijsko, kako se navodi u prijavi, niti je uzrokovano ljudskim faktorom, već visokim temperaturama vazduha udruženim sa učestalim nestancima struje.

“Bile su velike vrućine, i temperatura vode u prečistaču je bila preko 40 stepeni, a u to vreme smo ostali bez struje tri puta zaredom. Kada ostanemo bez struje, bazeni ne funkcionišu i dolazi do smanjenog delovanja bakterija koje se nalaze u vodi prečistača”, navodi Stanić i dodaje da u takvim situacijama ne ispašta samo Krivaja:

“Nama ne dolazi samo do zastoja u radu prečistača otpadne vode, već staju i bio-filteri za vazduh, pa se oseti i neprijatan miris proizvodnje. Imali smo situaciju da nam je zbog nestanka struje stala cela proizvodnja na šest sati. Dakle, nestanak struje je za nas tragedija”.

Kako, međutim, za Magločistač objašnjava direktor AIK-a, trenutno rešenje za probleme u vezi sa nestankom struje – ne postoji.

“Struju vučemo iz pravca Dože, za šta smo uložili 150 hiljada evra, a drugi pravac je iz grada. Nezvanično smo čuli da su izvođači radova na izgradnji pruge presekli kablove i da je zato nije bilo, a kada zovemo EPS u Bačkoj Topoli ili Subotici – nama se niko ne javlja”, kaže Željko Stanić.

Kako on dalje objašnjava odgovarajući na naše pitanje, u ovakvim situacijama za proizodni pogon “Žibel” ne postoji ni rešenje u vidu agregata:

“Ne postoji agregat koji bi mogao čitav ‘Žibel’ da snabdeva strujom. Mogli bismo eventualno na taj način da rešimo pojedine segmente, ali ne i celu našu fabriku”.

Stanić je rekao da je on u vezi sa podnetom prijavom već saslušan u Tužilaštvu i, kako kaže, odgovorno tvrdi da nema elemenata uticaja ljudskog faktora na zagađenje reke Krivaje:

“Sve ovo što sam rekao vama, ja sam rekao i u Tužilaštvu i pred ekološkom policijom i sve sam dokumentovao. Dakle, odgovorno tvrdim da situacija nije izazvana nikakvim ljudskim faktorom, niti se odvija decenijski u kontinuitetu, već je izazvana vanrednom situacijom koja nas je zadesila”, tvrdi Stanić.

Červenak: “Zahtevamo trajno rešenje problema odricanjem dela profita”

Aktivista Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost” iz Bajše, dr Peter Červenak, za Magločistač ocenjuje da u tom udruženju ne mogu da budu potpuno zadovoljni postupanjima nadležnih i zagađivača sve dok rešenje problema ne bude trajno i očigledno.

“Ne možemo biti zadovoljni reakcijom nadležnih i rukovodstva ‘Žibela’, jer žabe u Krivaji i dalje ne krekeću. Kad ih ponovo budemo čuli, onda ćemo moći da kažemo da smo zadovoljni i da se Krivaji vratio život. Zahtevamo trajno rešenje problema odricanjem dela privatnog profita”, kaže Červenak.

Peter Červenak, foto: MS/Magločistač

Kako očekuju u ovoj nevladinoj organizaciji, neophodno je hitno menjati zakonske uredbe i tako primorati zagađivače da se odreknu dela profita zarad zaštite životne sredine.

“Ne mogu da prihvatim da budem taoc nečijeg privatnog profita. Nisu u stanju da se odreknu dela zarade da bi rasteretili Krivaju. Po našem mišljenju, važeća zakonska uredba omogućava zagađivačima da zagađuju Krivaju, plate globu i budu abolirani od moralne i zakonske krivice jer se kao pridržavaju svojih akcionih planova”, smatra Červenak.

On je i ovom prilikom podsetio na član 74. Ustava Republike Srbije, koji garantuje zdravu životnu sredinu svakom građaninu i svakoj građanki ove države, a koji se, kako smatra, u Bačkoj Topoli godinama krši.

“Mi smo u vezi sa tim žalbu Ustavnom sudu podneli još 2018. godine, a odogovor čekamo i dalje. Mi se osećamo kao građani drugog reda, jer ispada da se Ustav na nas ne odnosi”, naglašava dr Peter Červenak.

Komentarišući argument rukovodstva “Žibela” po kojem su uzroci zagađivanja nestanci stuje, on ocenjuje da takav izgovor “ne pije vodu”.

“Imamo i drugu fabriku u istoj industrijskoj zoni koja je imala problem sa strujom, pa su izgradili novi trafo i više nemaju problema. Dakle, neka promene trafo, neka izgrade još tri trafoa ili pomoćni trafo. Moraju deo svog profita da usmere ka tome da ne zagađuju i da ne otežavaju život ljudima u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš”, zaključuje Červenak na kraju.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Inspekcija AIK-u “Bačka Topola” naložila hitne mere za sprečavanje zagađenja vodotoka Krivaje”

Pero says:

Ginekolog najbolje zna !

Topolcanin says:

GODINAMA truju Krivaju ,da sutra prestanu sa radom godine bi trebale da se Krivaja oporavi.
A izjava da nepostoji agregat koji bi im resio problem je stvarno smešna.
Gospodo AIK je NAJPROFITABILNIJA firma u Backoj Topoli!!!
Sirovine koje prerađuje SVAKA firma iz koje je nose MORA DA IM PLATI,za svaki kilogram preradjene mase od drzave dobija nadoknadu ,a vecina preradjenih proizvoda se prodaje za DEBELE PARE U INOSTRANSTVO.
Sve gore navedeno lako poverljivo,ali politička moc SPS-a i G Direktora AIK-a je jača od bilo koje inspekcije i Suda u Serbistanu(dokazano decenijama u nazad).
Pogledajte imovinske karte (nove kuće i automobile) i postovani Gradjani B Topole i Serbistana bice vam jasno da Drzave NEMA.
Para vrti gde burgija neće.

Jove Arrow says:

Kada je došla inspekcija sanirano zagađenje za NEDELJU DANA! Da nije došla, išlo bi sve kao što ide i inače! S’dužnim poštovanjem direktoru Željku Staniću, ali agregat ili ti pomoćni izvor napajanja u fabrici koja se bavi tako “RIZIČNIM PO ŽIVOTNU SREDINU” načinom rada, mora biti obezbeđen! U suprotnom ključ u bravu. Nemojmo da smo deca ljudi moji, zamislite da nuklearka nema rezervni izvor ili plan napajanja!? Neodgovornim direktorima u ovakvim specifičnim uslovima poslovanja nema mesta. Ne sme da ga bude, jer mi živimo ovde i drugog doma nemamo! Toliko je neodgovorna i brižna Stanićeva izjava da mi je smešna, da ne kažem žalosna. A izgleda mi tako pametno dok po Topolskim kafićima sa ortacima križa i studira “sokerove” liste kvota… Iznete primedbe nisu omalovažavajućeg karaktera, već isključivo objektivnog karaktera na osnovu onoga što jeste, a ne onoga što nije, ili možda jeste!!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.