I dalje bez odgovora inspekcije da li je banjska voda naškodila živom svetu u reci Krivaji u Pačiru

I dalje bez odgovora inspekcije da li je banjska voda naškodila živom svetu u reci Krivaji u Pačiru

Krivaja u Pačiru, izvor: meštani Pačira

02.02.2023

Kategorija: Bačka Topola

Dva i po meseca nakon što je Ekološki pokret “Za sadašnjost i budućnost” iz Bajše pokrajinskoj vodnoj inspekcji uputio predstvku u vezi sa ispuštanjem roze vode termalne Banje “Pačir” bez prethodnog tretmana u vodotok Krivaje, u tom udruženju još čekaju zvaničan inspekcijski nalaz.

U odgovoru od 23. novembra, koji potpisuje vodna inspektorka Dubravka Veljović, koji je ovaj pokret dobio nakon prijave upućene inspekciji 14. novembra, navodi se da će vodni inspektor izvršiti vanredni inspekcijski nadzor, te da će o njegovom ishodu prijavljivač biti naknadno obavešten, što se do danas nije desilo.

Inspekciji se, međutim, Magločistač obratio zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja i dobio odgovor da je pokrajinska vodna inspekcija izvršila vanredni nadzor, ali da ipak nije nadležna za ovaj slučaj.

“Dana 24.11.2022. obavljen je vanredni inspekcijski nadzor po prijavi u kojoj je navedeno ‘da se voda bez ikakvog tretmana upušta u površinski recipijent – euflent, ogranak Krivaje, iz Banje Pačir’. Vodni ispektor je obišao vodni objekat kanal K-23 koji se nalazi na KP 2396 KO Pačir, i isti je pritoka reke Krivaje. Uz kanal K-23 nalazi se Banja Pačir na KP 862”, navodi se u odgovoru.

Kako stoji u daljem pisanom odgovoru Magločistaču, istog dana je sačinjen i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru obavljen kod nadziranog subjekta “Pačir” doo.

“Ispuštanje i kvalitet otpadnih voda nije u nadležnosti vodne inspekcije, u skladu sa članom 199. i 202. Zakona o vodama. Inspektor je prosledio informaciju nadležnoj inspekciji”, stoji na kraju odgovora pomoćnika sekretara za inspekcijske poslove, Nemanje Ivanovića, međutim, bez preciziranja o kojoj je inspekciji reč.

Meštani Pačira: Od decembra Krivaja izgleda normalno

Član 199. Zakona o vodama definiše prava i dužnosti vodnog inspektora, a njegov stav 5. glasi: “U vršenju inspekcijskog nadzora vodni inspektor ima pravo i dužnost da proverava: režim i kvalitet vode u vodotocima, jezerima, akumulacijama i podzemnim vodama”.

Član 202. Zakona o vodama, koji definiše mere koje nalaže vodni inspektor, u svom stavu 2. kaže da je “u vršenju poslova iz člana 199. ovog zakona vodni inspektor ovlašćen da zabrani ili ograniči korišćenje voda, ispuštanje voda, vađenje rečnih nanosa, odnosno korišćenje objekata i postrojenja ako se korišćenje voda, ispuštanje voda, vađenje rečnih nanosa, odnosno korišćenje objekata i postrojenja vrši suprotno odredbama ovog zakona”.

Zakonom o inspekcijskom nadzoru nisu definisani rokovi za dostavljanje odgovora podnosiocu prijave, ali stoji da će inspektor, koji uoči da je u pogledu obavljanja delatnosti ili vršenja aktivnosti nadziranog subjekta koja je u delokrugu druge inspekcije, preduzeti hitne mere radi sprečavanja ili otklanjanja opasnosti po život ili zdravlje ljudi, imovinu veće vrednosti, životnu sredinu ili biljni ili životinjski svet, a o zatečenom stanju, bez odlaganja, obavestiti inspekciju u čijem delokrugu je delatnost koju obavlja.

Krivaja u Pačiru 1. februara 2023, izvor: meštani Pačira

Prema rečima meštana Pačira, od decembra je Krivaja u njihovom selu dobila normalan izgled.

“Od decembra više nije bilo ispuštanja banjske vode u Krivaju, ali to je bio i kraj banjske sezone, pa su tada sve ispustili. Mi ispuštanje osetimo i po karakterističnom mirusu banjske vode. Reka sada normalno izgleda”, potvrdila je za Magločistač jedna meštanka Pačira.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.