Pokret “Za sadašnjost i budućnost” pozvao Bačkotopolčane da se uključe u javnu raspravu o proceni uticaja “Žibela” na životnu sredinu

Pokret “Za sadašnjost i budućnost” pozvao Bačkotopolčane da se uključe u javnu raspravu o proceni uticaja “Žibela” na životnu sredinu

Foto: MS/Magločistač

18.04.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Aktivisti Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost” iz Bačke Topole odžali su u ponedeljak, 17. marta, protestni skup “Protiv smrada grada i zagađenja reke Krivaje”, uz javno iznošenje formulisanih primedbi na ažuriranu studiju o proceni uticaja objekta “Žibel” na životnu sredinu, koja se trenutno nalazi na javnom uvidu.

Oni su tom prilikom pozvali Bačkotopolčne da se svojim pitanjima i sugestijama aktivno uključe i u predstojeću javnu raspravu koja će 26. aprila, sa početkom u 11 sati, biti održana u Opštinskoj upravi Bačka Topola.

Ovaj pokret je, inače, tradicionalno održavao proteste protiv zagađenja Bačke Topole svakog 17. u mesecu u znak sećanja na aktivistu Dragana Pečuricu da bi oni bili obustavljeni zbog nezainteresovanosti građana i građanki, ali su aktuelizacijom teme, kažu, dobili povod da nakon osam meseci ponovo izađu pred svoje sugrađane.

“Sad imamo dobar povod za okupljanje. Napravili smo zbir pitanja u vezi sa studijom koji je dosta šarolik i javno je dostupan na našoj Fejsbuk stranici, a otvoreni smo za makar i anonimne sugestije, pa da zajedno ocenimo tu studiju”, rekao je za Magločistač Peter Červenak, predsednik Upravnog odbora Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost”.

Peter Červenak, foto: MS/Magločistač

Prema oceni aktivista ovog pokreta, studija se ne slaže sa relnim stanjem na terenu, što žele da predoče:

“U studiji stoji doslovno da se sadašnjim radom postrojenja ne utiče na floru i faunu, a svi znamo da je posle ispusta ‘Žibela’ Krivaja mrtva, da smrdi i da tamo više nema života. Takođe, nije još uvek izgrađen sekundarni prečistač otpadnih voda, koji su obećavali još za 2021. godinu”, podsetio je Červenak.

Biće zamerki sve dok u Krivaji ne budu kreketale žabe

U tekstu studije, smatraju iz Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost”, vidi se pomak, međutim, dodaju, zamerke i dalje postoje i biće ih sve dok u Krivaji ne budu krekatale žabe.

“U objašnjenju studije stoji i to da je u originalnom projektu postojao jedan sasvim drugačiji sistem kojim nisu mogli da postignu zadovoljavajuće efekte u ispustu u vazduh. Ovo je zapravo modifikacija koja podrazumeva biofilter, koji u originalu dokumenta nije postojao i sad se upisao, što je napredak”, objašnjava Peter Červenak, ali i dodaje da ima još šta da se radi:

“Na primer, svi Topolčani znaju da je smrad ‘Žibela’ teži od vazduha, da ulazi u grad u najnižim tačkama, koritom Krivaje, i postepeno puni kotlinu Bačke Topole ako nema vetra, i to bi trebalo da se makar umanji sadnjom drveća”.

Tokom održanog protesta, bila je upriličena i prezentacija filma o reci Krivaji “Gde žabe ne krekeću”, foto: MS/Magločistač

Pored toga, kaže Červenak, postoji mogućnost da Krivaja čitavim svojim tokom postane zaštićena, poput koridora za migraciju daždevnjaka i drugih zaštićenih vrsta:

“Onda bismo mogli da apelujemo na to da se u dosadašnje lagune ‘Žibela’ vrši ispust čiste vode i da to postanu vodene površine koje bi mogle da koriste ugrožene životinje kao svoj životni prostor. Sa druge strane, ako dođe do nekog akcidenta ili havarije, da se ona tu zaustavi, dakle, da se ta laguna žrtvuje, a ne odmah reka”.

Smrad nije aerozagađenje koje izaziva oštećenje pluća, ali izaziva psihička oštećenja

Iz Ekolškog pokreta “Za sadašnjost i budućnost” naglašavaju da su se u svom dopisu trudili da budu i konstruktivni, te su naveli nekoliko primera kako bi se trenutno dodatno značajno moglo doprineti čistijoj sredini:

“Dali smo primere i za, recimo, ekološku taksu koju plaćaju naši lokalni zagađivači. Smatramo da bi bilo mnogo korisnije da se ona zadrži u lokalu i koristi kao fond sredstava za projektovanje prečistača ili za učešće u kreditima za izgradnju prečistača, nego što se sve to sliva u Beograd i mi to više ne vidimo”.

Pored toga, još jednom su ukazali na neefikasnost gradskog prečistača otpadnih voda usled nepokrivenosti opštine gradskom kanalizacionom mrežom, a zbog čega prečistač za sada ne može da radi punim kapacitetom:

“Pokrivenost kanalizacinom mrežom u opštini manja je od 30 odsto. Zato bi makar i privremeno, dok ‘Žibel’ ne izgradi svoj sekundarni prečistač koji im je i zakonska obaveza, nekim cevovodom njihova primarno prečišćena voda sada mogla da se dovede u gradski prečistač da bi se tamo prečistila kako bi se zagađenje Krivaje svelo na najmanji mogući nivo”.

Predsednik Upravnog odbora Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost”, Peter Červenak, rekao je i da je tačno da smrad nije kao aerozagađenje koje može biti posredni izročnik smrti ljudi, ali ima značajan negativan uticaj na psihu čoveka.

“Smrad nije kao aerozagađenje koje izaziva oštećenje pluća. On izaziva psihička oštećenja, kao i buka. To su nemogućnost odmora, sna, izazivanje teskobe. To je jedan iskonski nagon koji tera čoveka u beg, što je posledica signala da ovde nešto ne valja. Tako nam padaju cene nekretnina, padaju turističke mogućnosti u našem mestu zbog tog smrada koji dopire delom iz Krivaje, a delom i iz vazduha kao posledica procesne proizvodnje ‘Žibela'”, zaključio je Peter Červenak.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Pokret “Za sadašnjost i budućnost” pozvao Bačkotopolčane da se uključe u javnu raspravu o proceni uticaja “Žibela” na životnu sredinu”

Marijana says:

Puno sreće! Moguće da će topolčani početi da vam dobacuju da ste “pere ždere”, da niste normalni, a nije isključeno da će te i neku tužbu dobiti, kao što je Dragan Pečurica dobio. Doduše nekih 30.000rsd mu je SUD iz Subotice u jednom sporu vratio, što je ništa naspram toga kroz kakvu je jadan, torturu prošao i koliko su ga zavitlavali drugim sudskim sporovima. Verovatno zato što je iznosio lažne informacije o zagađenju! E onda, ako baš budete uporni i ni to ne pomogne, onda će zaposliti nekog iz SVM-a, da pusti priču kako “Žibel” nije zagađivač, nego je to “Topiko”, i da ste vi u zabludi. I tako u krug, kako god da okrenete vi ispadate naivčine… Postoji mogućnost da završite na psihujatriji ili nekim lekovima. Oni su doktori da od normalnog naprave luddog. Ko je u ovoj celoj situaciji “pera ždera” pokazaće budućnost. Čuvajte se zakona! Iskreno i od srca želim vam puno uspeha!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.