Budžet opštine Bačka Topola za 2023. usvojen jednoglasno i – bez rasprave

Budžet opštine Bačka Topola za 2023. usvojen jednoglasno i – bez rasprave

Foto: MS/Magločistač

23.12.2022

Kategorija: Bačka Topola

Odbornice i odbornici Skupštine opštine Bačka Topola usvojili su na poslednjem za ovu godinu zasedanju odluku o budžetu za narednu godinu, čija visina će biti milijardu i 392 miliona dinara. Kako je u svom izlaganju naveo predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari, budžet je kreiran vodeći se principima transparentnosti, ekonomičnosti, doslednosti i kontinuiteta, a odbornici su ga usvojili jednoglasno i – bez rasprave.

U okviru roka predviđenog za javnu raspravu, kako se vidi u skupštinskom materijalu, jedinu primedbu na predlog budžeta za 2023. uložio je ekološki Pokret za sadašnjost i budućnost, a primedba se odnosi na gotovo sve stavke budžetske potrošnje.

“Sto hiljada dinara je predviđeno za održavanje igrališta koja su u katastrofalnom stanju. Osim toga nije jasno zašto se ne pristupa finalizaciji izgradnje kanalizacione mreže, kada se zna  koliko je važan priliv otpadnih voda za efikasan rad prečistača otpadnih voda”, navodi se u pisanom prigovoru ovog udruženja.

Iz Ekološkog pokreta su tražili objašnjenje i zbog čega se ne pristupa izradi planova melioracije površinskim vodama, dok u okviru razvoja turizma iz ovog pokreta pitaju zbog čega nije predviđen sistem za preradu termanlnih otpadnih voda u Pačiru koje se godinama ulivaju u reku Krivaju.

“U Predlogu sredstava namenjenih održavanju zelenih površina nismo videli ni plan uređenja zaštićenog parka, koji je ruiniran izgradnjom stadiona TSC, a propuštena je i prilika za probna iskopavanja radi ispitivanja masovnih grobnica stratišta nevinih civila iz 1944. godine”, navodi se.

Kako dodaju iz Pokreta, u okviru stavke energetske efikasnosti se ne vidi izrada plana toplovoda za priključenje sistema grejanja OŠ “Nikola Tesla” na termanlne izvore kod nekadašnjeg “Venusa” ili TSC-a, a isti su, kako navode, ucrtani u plan na njihovo insisitiranje. Ovim bi se, dodaju, rasteretio opštinski budžet, ali i smanjila emisija štetnih gasova.

Kako je obrazloženo u izveštaju, primedbe nisu prihvaćene iz razloga što nisu vezane direktno za kreiranje budžeta, zbog ograničenih finansijskih potencijala i nisu u nadležnosti lokalne samouprave.

Bivši hotel među investicijama – kraj rekonstrukcije najavljen za sredinu 2023. godine

Projektovana raspoloživa sredstva sastoje se najvećim delom od tekućih prihoda i primanja u iznosu od milijardu 222 miliona dinara, zatim neutrošenih sredstava budžeta iz prethodnih godina od 170 miliona dinara, kao i nešto manje od 65 miliona iz ostalih izvora finansiranja.

U svom izlaganju, predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari je naveo da najveći deo budžetskih sredstava iz ostalih izvora finansiranja predstavljaju neutrošene donacije Fondacije “Betlen Gabor” i Vlade Republike Mađarske namenjene Domu kulture za rekonstrukciju zgrade nekadašnjeg hotela:

“Bruto budžetski okvir iznosi milijardu i 456 miliona dinara. Razlika između bruto i neto okvira rezultat je prihoda iz ostalih izvora finansiranja, a najveći deo sredstava  predstavljaju Fondacija ‘Betlen Gabor’ i Vlada Mađarske za finansiranje izgradnje i adaptacije zgrade bivšeg hotela u multifunkcionalni objekat”.

Za realizaciju ovog projekata predviđeno je 65 miliona dinara kao sopstvenog učešća. Kako je najavio Satmari, radovi na rekonstrukciji ovog objekta trebalo bi da budu gotovi sredinom naredne godine, nakon čega će uslediti opremanje.

“Tokom 2022. godine, uprkos uticaju negativnih faktora koji su se pojavili na tržištu u nekoliko privrednih grana, došlo je do stabilizacije i rasta prihoda i primanja i to pre svega poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke. Prilikom planiranja budžeta za 2023. godinu pošli smo od ostvarivanja prihoda i primanja u tekućoj godini”, naveo je Satmari.

U rashodnom delu, oko 20 odsto izdataka odnosi se na investiciona ulaganja.

U okviru razvoja infrastrukture, budžet tako predviđa najviše sredstava za izgradnju zatvorenog bazena, nastavak rekonstrukcije nekadašnjeg hotela u kulturno-umetničko-administrativni centar, unapređenje vodosnabdevanja, upravljanje funkcionisanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Udvostručuje se broj zaposlenih: Od naredne godine 49 novih radnih mesta u opštini

Bez rasprave i jednoglasno, odbornici i odbornice su usvojili i novi Kadrovski plan opštinske uprave Bačka Topola za 2023. godinu, koji predviđa povećanje broja zaposlenih u opštinskoj upravi, službi budžetske inspekcije, kao i službi lokalnog ombudsmana.

Broj zaposlenih će sa trenutnih 54 u narednoj godini biti gotovo dupliran na 103, a nova radna mesta predviđena su mahom za savetnike i samostalne savetnike zaposlene na neodređeno radno vreme kojih je bilo ukupno 26, dok će ih u narednoj godini biti 53.

Inače, za funkcionisanje lokalne samouprave iz budžeta će naredne godine biti izdvojeno više od 10 odsto budžeta, odnosno gotovo 155 miliona dinara.

Troškovi funkcionisanja Skupštine opštine zajedno sa zaradama postavljenih i izabranih lica i finansiranjem političkih subjekata iznose više od 15 miliona dinara. Troškovi ličnih primanja članova opštinskog veća, uključujući troškove putovanja i usluge po ugovoru, iznose 12 i po miliona, dok je za funkcionisanje predsednika opštine budžetom previđeno ukupno 5 miliona i 772 hiljade dinara, a za funkcionisanje izvršnih organa 18 miliona. Zarade i troškovi opštinskog pravobranioca su skoro 2 i po miliona dinara.

Istovremeno, rashodi za zaposlene budžetske korisnike iznosiće u narednoj godini gotovo 256 miliona dinara, što je 17,57 odsto budžeta, od čega samo za plate i dodatke odlazi 204 miliona.

Na ime naknade štete zbog ujeda pasa – tri miliona dinara

Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Komgrad” usvojio je ove godine dve izmene u poslovanju tog preduzeća za 2022. godinu. Prva se odnosi na prilagođavanje i unutrašnje preusmeravanje sredstava usled povećanja prihoda zbog povećanja cene komunalnih usluga za 10 odsto.

Drugom izmenom plana poslovanja planirano je povećanje ukupnih prihoda za 8 miliona dinara. U ovom smislu, dodatna 2 miliona i 300 hiljada dinara usmerena su na privremeno prihvatilište za pse, električnu energiju, izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova.

Kako je navedeno u obrazloženju, troškovi su povećani i zbog velikog kvara dve specijalne mašine uposlene na deponijama, a angažovanje drugog subjekta na izvršenju ovih poslova takođe je iziskivalo dodatne troškove preduzeća.

Nematerijlni troškovi u JP “Komgrad” povećani su za 5 miliona i 800 hiljada dinara. Pored toga, kako se kaže u obrazloženju, neočekivani izdatak, s obzirom na to da je u toku bio probni rad prečistača otpadnih voda, bila je obračunata naknada JVP “Vode Vojvodine” u iznosu od gotovo 4 miliona dinara na ime otpadne vode.

U vezi sa povećanjem nematerijalnih troškova, navedeni su i sudski sporovi i isplate naknade štete zbog ujeda pasa koje su građani pokrenuli protiv “Komgrada” i opštine, za šta su izdvojena tri miliona dinara. U stavci ostalih rashoda nepredviđena je bila i neplaćena poreska prijava za period od 2015. do 2017. godine u iznosu od 860 hiljada dinara.

I pored svega, drugom izmenom godišnjeg plana poslovanja “Komgrada”, to preduzeće ostvaruje dobit od 526 hiljada dinara u bruto iznosu.

Zasedanje počelo obaveštenjem o ostavkama

Ostavku na mesto odbornika podneo je Arpad Fremond sa izborne liste “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, čije mesto je sada zauzeo naredni kandidat sa iste liste koji je prihvatio mesto prethodnog mandatara, Jožef Boršoš, veterinarski tehničar iz Kavila. Fremond će ubuduće obavljati dužnost predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Ostavku pre isteka mandata na mesto člana Opštinskog veća zaduženog za sport, omladinu i rekreaciju podneo je i Ognjen Despotović, iz, kako je naveo u obrazloženju od 13. decembra, ličnih razloga.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.