Bačkotopolski Savet za bezbednost saobraćaja opredelio milion dinara za nabavku dečijih auto-sedišta

Bačkotopolski Savet za bezbednost saobraćaja opredelio milion dinara za nabavku dečijih auto-sedišta

Foto: MS/Magločistač

19.05.2023

Kategorija: Bačka Topola

Za ovogodišnji program za rad Saveta za bezbednost saobraćaja na lokalnim putevima i ulicama u naseljenim mestima Bačke Topole planirano je 6,6 miliona dinara, prihodovanih u opštinski budžet od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe.

Od planiranih 6,6 miliona prihoda od saobraćajnih prekršaja u Bačkoj Topoli, polovina odlazi na infrastrukturu, a milion za dečija autosedišta

Polovina tog budžeta biće usmerena na unapređenje saobraćajne infrastrukture, dok će se drugi deo usmeriti na saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja, zatim naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i na troškve rada Saveta i opremanje jedinice saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja.

Shodno tome, za izradu plana tehničke regulacije saobraćaja za naseljeno mesto Bačka Topola predviđeno je 850 hiljada dinara, dok je 50 hiljada manje planirano za izradu projekta automatske detekcije saobraćajnih prekršaja – prekoračenja brzine i prolaska na crveno svetlo u naseljenom mesto.

Takođe, 800 hiljada dinara biće usmereno za uređenje rastinja i orezivanje grana u zoni puta, odnosno na raskrsnicama, saobraćajnicama, ulicama, na biciklističkim stazama i u okolini škola.

Za nabavku i postavljanje dodatne saobraćajne signalizacije programom za rad Saveta za bezbednost saobraćaja predviđeno je 700 hiljada dinara, a 150 hiljada za izradu projekta tehničke regulacije saobraćaja na 4 lokacije u Bačkoj Topoli koje su identifikovane kao opasna mesta i rangirane kao prioritetni problemi u pogledu bezbednosti saobraćaja.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevim definisano je da sredstva od novčanih kazni u visini od 70% pripadaju budžetu Republike Srbije, a ostatak od 30% pripada budžetu jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji je prekršaj učinjen.

Za rad Saveta je planirano 200 hiljada dinara koje će biti usmrene na naknade članovima za angažovanje na sednicama i tokom realizacije drugih aktivnosti, naknadu za rad koordinatora za saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, dok će 50 hiljada dinara biti usmereno na stručno usavršavanje kadrova.

U oblasti unapređenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja, planirana je organizacija takmičenja ”Šta znaš o saobraćaju” za koju će iz budžeta formiranog od naplate kazni biti izdvojeno 350 hiljada dinara.

Raspisan javni poziv za dodelu dečijih auto-sedišta

Kada je reč o preventivno-promotivnim aktivnostima, programom Saveta za bezbednost saobraćaja predviđena je nabavka i dodela dečijih auto-sedišta za najmlađe Bačkotopolčane, za šta je planirano milion i 50 hiljada dinara.

Javni poziv za realizaciju ove aktivnosti je otvoren do 14. juna, a na njega mogu da apliciraju roditelji dece rođene u periodu od 1. januara prošle, do 1. maja ove godine.

Pored ovog kriterijuma, potrebno je i da jedan od roditelja deteta poseduje putničko motorno vozilo kao i da ima prebivalište na teritoriji opštine Bačka Topola.

Auto-sedišta za decu će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a prilikom preuzimanja planirana je i obuka o njihovom pravilnom korišćenju i montiranju, koju će održati stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Obrazac prijave se može preuzeti u Uslužnom centru Opštinske uprave opštine Bačka Topola, svakog radnog dana u vremenu od 8.00 do 14.00 časova ili na zvaničnoj internet stranici opštine Bačka Topola.

Prednost u dodeli auto-sedišta za decu, kako se navodi u pozivu, imaju roditelji blizanaca, samohrani i nezaposleni podnosioci zahteva.

Pored toga, u okviru preventivno-promotivnih aktivnosti, planira se usmeravanje 250 hiljada dinara za kampanju u vezi sa bezbednosti saobraćaja, gde je predviđeno korišćenje bilborda, štampanje biltena i promo materijala, kao što su fluorescentni prsluk, mačije oči, svetlo, s sve u cilju promovisanja i unapređenja bezbednosti ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju i mladih.

Kada je reč o naučno-istraživačkom radu, programom je predviđeno 600 hijada dinara za izradu Strategije bezbednosti saobraćaja opštine Bačka Topola za period 2023-2028. godine, sa akcionim planom sprovođenja strategije.

Ukupno 800 hiljada dinara biće usmereno u opremanje jedinica saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja, gde se planira nabavka opreme za računare i reflektora, baterijskih lampi, foto-aparata, fotokopir aparata, kao i laptop računara.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Bačkotopolski Savet za bezbednost saobraćaja opredelio milion dinara za nabavku dečijih auto-sedišta”

Marko says:

Da li je taj savet uočio saobraćanje teških teretnih vozila kroz centar grada, deonicama na kojima postoji zabrana njihovog kretanja? Da li su primetili uništavanje zelenih površina po kojima se parkira? Da li su primetili uzurpaciju trotoara? Da li su ukapirali da smo jedan od retkih “gradova” koji nemaju naplatu parkinga?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.