Bačka Topola: Raspisan Javni konkurs za energetsku sanaciju namenjen domaćinstvima, na raspolaganju 9,5 miliona dinara

Bačka Topola: Raspisan Javni konkurs za energetsku sanaciju namenjen domaćinstvima, na raspolaganju 9,5 miliona dinara

Foto: MS/Magločistač

21.07.2022

Kategorija: Bačka Topola

Opština Bačka Topole raspisala je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energertsku sanaciju porodičih kuća i stanova na teritoriji opštine. Kako je navedeno u tekstu konkursa, ukupan budžet za ove namene je 9.500.000 dinara, a ne 12 miliona – kako je prvobitno bilo očekivano i navedeno na sajtu resornog ministarstva. Rok za prijavu je 8. avgust.

Uvidom u podatke na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i dalje je, međutim, navedeno da je kroz javni konkurs Nacionalnog programa Bačkotopolčanima odobreno 6 miliona dinara, te da isti iznos obezbeđuje i jedinica lokalne samouprave.

Građani će na ovaj način ove godine moći da saniraju samo jednu stavku, dakle, neće biti moguće dobiti sredstva i za zamenu vrata i prozora i grejnog kotla.

Takođe, podnosioci za bilo koju investiciju mogu da apliciraju ukoliko su spremni da izdvoje 50% troškova, a ako investicija prevazilazi maksimalna predviđena sredstva sufinansiranja – razliku snosi podnosilac prijave. Na ovaj način subvencije su omogućene i građanima koji žele da ugrade i skuplje varijante prozora.

Ko može da konkuriše

Pravo učešća na Konkursu za energetsku sanaciju namenjenom domaćinstvima imaju članovi domaćinstva, bilo stana ili kuće, čija je adresa boravka objekat za koji se aplicira. Podnosilac prijave mora biti i vlasnik domaćinstva, a ukoliko to nije, potrebno je da pribavi pisanu saglasnost vlasnika. U slučaju da je vlasnika više, potrebna je saglasnost svih.

Pored toga, potrebno je dokazati da je objekat nastanjen. To se postiže kopijom računa za električnu energiju na kojem je evidentirana mesečna potrošnja veća od 30 kwh.  Osim toga, podnosilac mora dokazati i da je izmirio sve dospele obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda.

Za koje investicije građani mogu da konkurišu

Prva stavka za koju građani mogu da dobiju subvenciju jeste zamena prozora i vrata sa odgovarajućim termičkim karaktertistikama.Udeo sredstava podsticaja iznosi maksimalno 50% vrednosti ukupne investicije sa porezom, kao i za sve mere, a maksimalno 140.000 dinara.

Ovde je važno istaći da sredstva neće biti odobravana za pojedinačne prozore na kući ili samo vrata, kao ni ulazna vrata za prostorije koje nisu u sistemu grejanja, već isključivo za zamenu kompletne stolarije na jednoj etaži. Objekti koji imaju više etaža, mogu da konkurišu i za samo jednu etažu, ali kompletnu.

Druga stavka za koju građani mogu da apliciraju jeste nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas, grejača prostora, ili njihovu zamenu efikasnijim. Građani za ovu stavku mogu da dobiju subvenciju do maksimalno 85.000 dinara.

Osim za gasne, građani mogu da podnesu prijavu i za nabavku i instalaciju kotlova ili grejača prostora na biomasu, ili zamenu postojećih za efikasnije. Po ovoj investiciji maksimalno može biti dodeljeno 110.000 po pojedinačnoj prijavi.

Pored kotlova, može se aplicirati i za zamenu ili ugradnju cevne grejne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora potrebnog za njihovu instalaciju. Međutim, za ovu stavku se može konkurisati samo ako se prijava podnosi i za kotao, a maksimalno može biti dodeljeno 120.000 dinara po jednoj prijavi.

Građani mogu da podnesu prijavu i za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi sa pratećom instalacijom grejnog sitema, a za ovakvu investiciju može biti dodeljena subvencija od maksimalnih 250.000 sa porezom.

Takođe, sufinansira se i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu za grejanje sanitarne potrošne vode i prateće instalacije grejnog sistema. Po ovoj meri, iznos dodeljenih sredstava je manji od 50% vrednosti ukupne investicije, a maksimalno može da dostigne 140.000 dinara.

Među navedenim stavkama, za Bačkotopolčane nije predviđeno unapređenje termičkog omotača, odnosno ugradnja termičke izolacije zidova, tavanice ili plafona.

Prenos sredstava opština će izvršiti isključivo izvođačima radova, tek nakon završetka svih radova i nakon što podnosioci zahteva izmire svoj deo troška investicije, shodno ugovoru. O svemu ovome će prethodno Komisija izdavati potvrdu.

Koji su kriterijumi za objekte

Komisijaza pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti bodovaće sledeće stavke: postojeći način grejanja, postojeće karakteritike spoljne stolrije, kao i K faktor zauzetosti površine, odnosno kvadraturu po korisniku objekta.

Tako će, na primer, najveći broj bodova dobiti drveni jednokrilni prozori sa jednim staklom, domaćinstva koja su se do sad grejala na ugalj, lož ulje ili mazut,  kao i K faktor manjii od 10 za stanove, odnosno manji od 15 za kuće. Prednost će biti data domaćinstvima sa više bodova.

Naglašeno je da neće biti razmatrani troškovi koji nastanu pre prvog obilaska nadležne komisije, koja će izaći na teren po osnovu evidentiranih prijava.

Nakon obavljenog bodovanja svakog prijavljenog objekta, Komisija će utvrditi listu i objaviti je na oglasnoj tabli Opštinske uprave, kao i na zvaničnoj internet stranici, a građanima će biti na uvidu tri dana. Rok za prigovore Komisiji biće omogućen na Pisarnici opštine u roku od 8 dana.

Potom će komisija imati rok od 15 dana da odgovori na pritužbe, nakon čega će doneti preliminarnu listu. Nakon toga Komisija izlazi na teren gde će proveravati stvarno stanje i potrebe objekata za koje je podneta prijava, a potom i formirati konačnu listu krajnjih korisnika sa kojima će se po daljoj proceduri sklopiti ugovori.

Šta je potrebno od dokumentacije

Spisak subjekata kod kojih će građani moći da vrše nabavku ili naručuju radove, odnosno kod kojih mogu da traže ponude, objavljen je po kategorijama na opštinskom sajtu na linku: https://www.btopola.org.rs/sites/default/files/desni_baner/energetskaefikasnost/odluka%20o%20izboru%20korisnika.pdf

Konkursna dokumentacija je dostupna na sajtu opštine www.btopola.rs i sadži: prijavni obrazac u kojem je navedeno za koju se meru aplicira, fotokopije lične karte za sve članove domaćinstva, a za maloletna lica kopiju zdravstvene knjižice, kao i fotokopiju posednjeg računa za struju i dokaz o izmirenom porezu.

Osim toga, potrebno je preuzeti sa sajta, odštampati i popuniti izjavu o članovima domaćinstva, izjavu da su podaci preuzeti sa javnog pristupa e-katastar istovetni sa postojećim stanjem na terenu, izjavu o saglasnosti vlasnika odnosno suvlasnika objekta, kao i saglasnost da organ za potrebe postupka može izvršiti uvid i u druge podatke.

Ukoliko se prijava podnosi za neku od stavki za grejanjje na gas, potrebno je pribaviti i potvrdu o mogućnosti priključenja na gasovodnu mrežu koju izdaje Beogas doo Beograd, ispostava u Bačkoj Topoli, ili poslednji račun za gas ukoliko priključak već postoji.

Pored toga, ko aplicira za solarne panele, potrebno je priložiti i potrdu o postojanju tehničkih mogućnosti za postavljanje potrebnog broja solarnih kolektora izdatu od strane subjekta koji će izvoditi radove. Dostavljaju se i predmer i predračun za opremu sa ugradnjom koji je izdalo privredno društvo koje će izvoditi radove.

Za dodatne informacije u vezi sa Javnim konkursom, građanima su na raspolaganju sledeći kontakti: atila.sefer@btopola.org.rs, zita.mijatov.davidhazi@btopola.org.rs,  norbert.nadj@btopola.org.rs, kao i telefoni: 0668660333 i 0646590344.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Bačka Topola: Raspisan Javni konkurs za energetsku sanaciju namenjen domaćinstvima, na raspolaganju 9,5 miliona dinara”

Radmila Degenek says:

Gospodo,proijavili smo se za energetsku efikasnost,uredno dostavili dokumentaciju u zakazanom roku,zatrazili predtracun za pwc stolariju,za to imamo poisani trag I to za pvc stolariju Somboru,nisu poslali,zatim Subotica,ni oni do kraja konkursa nisu poslali,imamo email sa kojega smo zatrazili predtracun od njih I pisani trag kada smo zatrazili predracun.U ponedelkak zadnji dan konkursa smo bili proimorani da bez predracuna predamo dokumente,predracuna su nam poslali sledeci dan u utorak I to je dan posleosteka konkursa.Vi ste nas poglasili da nemamo potpunu dokumentaciju,To nije nas propust vec doticnih koji su prosli tender za pwc.Imamo e-mailove kojima smo trazili predracun kao dokaz.Ovim putem se zalimo I zalicemo se na sve nacine posto nije nas propust.Zvacemo vas I dolaziti na saltere koliko god puta treba .Inace smo prognana lica,ne moze se nas iskljuciti kad nije nas propust.Unapred hvala na razumijevanjeu!Pozdrav!Moj muz Djuro Degenek je koristip svoj email I slao dokrntaciju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.