Bačka Topola dobila merač zagađenosti vazduha: S krajem grejne sezone lakše se diše

Bačka Topola dobila merač zagađenosti vazduha: S krajem grejne sezone lakše se diše

Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

26.04.2022

Kategorija: Bačka Topola

Od nedavno je u užem centru Bačke Topole postavljen merač zagađenosti vazduha, tzv. Klimerko, i to na inicijativu jedne meštanke koja se prijavila za učešće u projektu „Građani za čist vazduh – od merenja do čistog vazduha“ koji sprovodi Internet društvo Srbije.

Merač je postavljen na privatnom posedu, na Trgu dr Zorana Đinđića, u užem centru grada, i zahvaljujući njemu stanovnici Bačke Topole sada svakodnevno, u naredne dve godine, mogu da imaju uvid u kvalitet vazduha koji udišu.

Tako je tokom prošle nedelje, dok smo još imali potrebu da zagrevamo svoje domove, Klimerko u ranim jutarnjim satima registrovao prisustvo velikog broja suspendovanih čestica: PM1, PM10 i PM2.5.

Dok su dimnjaci još bili u funkciji, prema podacima navedenim na sajtu klimerko.org, Bačka Topola je – sa izmerenih oko 70 mikrograma zagađujućih čestica po kubnom metru vazduha – bila u crvenoj zoni vazdušnog zagađenja i kategoriji zagađenih gradova, a samo dve lestivice ispod najgore kategorije u kojoj je protekle nedelje bila, na primer, Kula u kojoj je izmereno i preko 120 mikrograma čestica po metru kubnom.

Foto: MS/Magločistač

Juče i danas, međutim, sa povišenim dnevnim temperaturama vazduha, Klimerko je evidentirao od 2 do 38 PM, pa je tako poslednjih nekoliko dana vazduh u Bačkoj Topoli, bar što se tiče zagađujućih čestica – odličan ili dobar.

A kako je definisan indeks zagađenja i šta njegove lestvice znače za naše zdravlje, pitali smo za pojašnjenje meteorologa.

“Indeks zagađenja, na osnovu kog određujemo kvalitet vazduha, definisala je Evropska agencija za zaštitu životne sredine. Prema njemu, postoji šest kategorija kvaliteta vazduha: odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen, jako zagađen i ekstremno zagađen. Tako je vazduh zagađen ukoliko je koncentracija PM2.5 čestica u vazduhu između 25 i 50 µm/m3, a koncentracija PM10 čestica 50 – 100  µm/m3, što je detektovao uređaj Klimerko prošle nedelje u Bačkoj Topoli”, pojašnjava za Magločistač Neda Aleksandrov, studentkinja doktorskih studija Meteorologije i saradnica na projektu “Bolji vazduh građanima”, zahvaljujući kojem je ovaj merni uređaj besplatno dostupan širom Srbije.

Šta su oznake PM1, PM10 i PM2.5?

PM (particular matter) su suspedovane čestice tečnog ili čvrstog agregatnog stanja, koje se nalaze u vazduhu. Predstavljaju kompleksnu smešu hemijskih supstanci i njihova veličina, oblik i sastav variraju.

Broj pored oznake PM označava prečnik čestice, a svaka od njih koja ima prečnik manji od 10 mikrometara  (PM10) je posebno opasna po zdravlje čoveka i naziva se “finom česticom”. Većina takvih zagađujućih čestica dospeva iz vozila, individualnih ložišta ili industrija, ali tu spadaju i prašina i čestice peska, objašnjava Neda Aleksandrov, i dodaje:

“Za potrebe proučavanja problema zagađenosti vazduha, vrši se podela PM čestica prema njihovom prečniku. Među njima su najopasnije upravo PM1, PM10 i PM 2.5 s obzirom na to da su toliko sitne da se lako zalepe za disajne puteve i dospevaju do najdubljih mesta u plućima. Što smo duže izloženi vazduhu koji je u kategoriji zagađenog, posledice po zdravlje su veće”.

Praćenje zagađenosti vazduha na inicijativu građana

Klimerko je mali uređaj za merenje kvaliteta vazduha, njegove temperature, vlažnosti, kao i atmosferskog pritiska. Do sad je postavljen na više od 200 lokacija širom Srbije, u okviru projekta koji od prošle, 2021. godine, sprovodi Internet društvo Srbije.

Građani koji su zainteresovani za postavku ovog uređaja u svojim sredinama, mogu da se prijave popunjavanjem formulara na sajtu Internet društva Srbije, nakon čega potpuno besplatno dobijaju Klimerka, pod uslovom da zadovolje minimalne tehničke kriterijume tj. da imaju stabilnu wi-fi mrežu kako bi parametri zagađenja, koji se ažuriraju na svakih 15 minuta, bili vidljivi na internet platformi, i balkon na kom će uređaj biti postavljen tako da bude zaštićen od padavina.

Klimerko, izvor: Internet društvo Srbije

Dugoročni cilj ovog projekta je da se doprinese podizanju svesti građana o štetnosti zagađenog vazduha, ali i angažovanje i borba za promenu lokalnih politika koje bi na posletku smanjile rizik zagađenja i sačuvale zdravlje ljudi.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.