Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola: Neophodno pružiti više podrške malim udruženjima koja se bore za opstanak

Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola: Neophodno pružiti više podrške malim udruženjima koja se bore za opstanak

Foto: MS/Magločistač

19.01.2023

Kategorija: Bačka Topola , Privreda

Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola podnela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izveštaj o svom radu za protekle četiri godine, koje su obeležile aktivnosti generisanja i pisanja projekata, te pružanja tehničke podrške u njihovom pisanju, učešće u strateškom planiranju razvoja opštine, ali i aktivnosti koje je sproveo Agrobiznis klub kao posebna organizacija koja deluje u okviru ovog udruženja okupljajući organizacije poljoprivrednika.

Kao najvažniji projekat u proteklom periodu, izdvojen je, pak, IPA projekat prekogranične saradnje Mađarska-Srbija koji je podrazumevao izgradnju auto-kampa na obali Bačkotopolskog jezera, a koji su partrnerski realizovale opštine Bačka Topola i Kiškunmajša.

Pored toga, kako je u svom izlaganju rekao saradnik u Asocijaciji, Predrag Stojanović, pružana je podrška u radu civilnim organizacija, ali i tehnička podrška opštini prilikom apliciranja na konkurse.

“Među njima su mere populacione politike, izgradnja kanalizacione mreže koja će obuhvatiti ceo grad, povezivanje postojeće sa prečistačem otpadnih voda, zatim projekti koji su školama ‘Bratstvo’ iz Bajše i ‘Nikola Tesla’ iz Bačke Topole obezbedili prelazak na grejanje na gas. Pored toga, obezbedili smo sredstva za izradu plana razvoja opštine, a pružili smo i stručnu podršku u izradi srednjeročnog plana opštine”, naveo je Predrag Stojanović.

On je kao najvažnije aktinosti u 2020. godini, zbog promene pravilnika u konkurisanju, izdvojio pružanje tehničke podrške nevladinim organizacijama prilikom konkurisanja za sredstva iz budžeta opštine u vidu organizovanih otvorenih dana, kao i pojedinačnih konsultacija.

“Pored toga, pružali smo tehničku podršku poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i fizičkim licima prilikom konkurisanja kod Fondacije ‘Prosperitati’. Na ovaj način realizovana su ukupno 73 projekta”, naveo je Stojanović.

Tokom sve četiri godine, kao je rečeno na konferenciji za novinare, na više od stotinu adresa su poslati Biznis informatori za preduzetnike i informatori za ostala zainteresovana lica, a informacije o aktuelnim konkursima objavljivane su i na Fejsbuk stranici Asocijacije.

Jedna od važnih aktivnosti, kako je rečeno, jeste i učešće u izradi strateških dokumenata za opštinu, među kojima je Lokalni akcioni plan zapošljavanja, Izveštaj o implementaciji strategije održivog razvoja, zatim Plan razvoja opštine i Srednjeročni plan razvoja opštine.

Aktivan je u protekle četiri godine bio, kako kažu, i Agroklub, koji okuplja opštinske poljoprivredne organizacije, a u okviru kojeg na godišnjem nivou oko 400 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Bačka Topola zatraži administrativno tehničku podršku prilikom ostvarivanja svojih prava i apliciranja na konkurse.

Boršodi: Epidemija i ekonomska kriza utiču i na naš rad

Arpad Boršodi iz Asocijacije za razvoj opštine Bačka Topola je naglasio da je poslednje četiri godine – zbog pandemije i krize – obeležio manji broj konkursa, te da su se takvi uslovi u značajnoj meri odrazili na rad tog udruženja.

Boršodi je dalje izlaganje nastavio u smeru finansija, rekavši da se njihovo udruženje iz opštinskog budžeta finansira posredstvom dva konkursa. Jedan se rasposuje za funkcionisanje rada udruženja iz Bačke Topole, dok se drugi odnosi na pružanje administrativno tehničke podrške poljoprivrednicima.

“U 2019. i 2020. godini nismo imali spoljne saradnike koji rade sa poljoprivrednicima, pa su dobijeni iznosi bili manji, ali smo poslednje dve godine imali po tri saradnika u projektu kojim smo aplicirali kod opštine”, objasnio je Boršodi.

Saradnici su pokrivali šest naselja opštine – Mali Beograd, Karađorđevo, Tomislavace, Gornju Rogaticu, Bački Sokolac i Krivaju, a pored njih, Asocijacija je u protekle četiri godine imala i četiri stalno zaposlena.

Od ukupnog prošlogodišnjeg opštinskog budžeta namenjenog civilnim organizacijama,  ovo udruženje je ponelo nešto više od 5 miliona dinara, dok je za ceo izveštajni period taj iznos bio oko 15 i po miliona dinara.

Plol predsednik udruženja i u novom mandatu

Na konferenciji za novinare, predsednik ovog udruženja, Edvin Plol, podneo je izveštaj o rezultatima zasedanja Izborne skupštine održane 12. januara. On je rekao da Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola sada broji 33 člana.

“Novi zamenik predsenika udruženja je Sabo Sabadoš Silvija, a predsednik i u novom mandatu ću biti ja. Želimo da nastavimo sa dosadašnjim pomaganjem rada preduzetnika i poljoprivrednih proizvođača, tražićemo određene finansijske izvore za održavanje raznih projekata ra razvoj opštine”, najavio je Plol.

Edvin Plol, foto: MS/Magločistač

On je istakao da u budućnosti žele više da sinhronizuju rad i aktivnosti Asocijacije i opštinske samouprave koja im, kako je ocenio, pruža značajnu finansijsku i tehničku podršku.

“Mi želimo da podržimo rad i razvoj i najmanjih proizvođača i civinih organizacija, ali i da pratimo razne evropske konkurse i projekte i da pomažemo u njihovoj izradi. Takođe, želimo da nađemo i način da ovim projektima doprinesemo opštem razvoju”, rekao je Plol.

Balaša: Mala udruženja nemaju kapacitete za pisanje projekata

Programski koordinator Asocijacije, Endre Balaša, izdvojio je za protekli period dva, kako je rekao, kroz cifre najvidljivija projekta, čija je vrednost par stotina hijada evra:

“Iako od 2017. godine nema konkursa, zadovoljni smo što smo protekle dve-tri godine uspeli da završimo dva evropska prekogranična projekta. Jedan je auto-kamp na obali jezera u ime lokalne samouprave, a drugi u partnertsvu sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača iz Pačira koji se odnosi na lokalne proizvode”.

Endre Balaša, foto: MS/Magločistač

On je dodao da su u udruženju zadovoljni i svojom ostvarenom ulogom u posredovanju između lokalne samouprave i civilnih organizacija i građana, koji apliciraju na konkurse.

“Zakonsko okruženje se promenilo, uslovi su morali biti redefinisni, a mi smo dobili priliku da kao udruženje po registaciji i negde na pola puta između svih ovih sektora budemo aktivni učesnici u izradi tog obrasca kroz koji se prikupljaju projekti udruženja. Verujem da smo to uspešno odradili”, ocenio je Balaša.

On je takođe rekao da je ovo udruženje po raznim administrativno tehničkim osnovama podržalo oko 1.500 poljoprivrednika. Ovakva usluga je, kaže, organizovana i po selima, a sprovode je saradnici koji su ranije obučeni u Asocijaciji.

Programski koordinator Asocijacije zaključuje i da lično nije zadovoljan time što ne stižu da postignu koliko bi želeli:

“U poslednje vreme ne stižemo da se bavimo malim udruženjima koja se bore da prežive jer nemaju stručnog znanja da započnu pisanje projekata i obezbede potrebna sredstva za prve korake. Tu osećam manjak kapaciteta jer smo vrlo često primorani da se okrenemo projektima na tržištu ili biznis planu gde je moguće obezbediti dodatne prihode”, zaključio je Balaša.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.