ZAVRŠEN 13. GRAĐANSKI PROTEST U BEOGRADU, NOVI SKUP ZAKAZAN ZA SUTRA

ZAVRŠEN 13. GRAĐANSKI PROTEST U BEOGRADU, NOVI SKUP ZAKAZAN ZA SUTRA

Foto: screen shot (N1)

Objavio: Magločistač

15.04.2017

Kategorija: U fokusu

Nekoliko stotina učesnika protesta “Protiv diktature” okupilo se večeras po 13. put ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle su prošetali širim centrom grada uzvikujući parole protiv aktuelne vlasti i zahtevajući slobodu medija.

Skup je počeo oko 18.30, kada su sišli na kolovoz i blokirali saobraćaj. Okupljanje je kasnilo oko pola sata jer se na istom mestu održavao 57. skup vernika koji se protive potapanju valjevske Gračanice, crkve iz 15. veka koja je potopljena punjenjem veštačkog akumulacionog jezera.

Uz zvuke pištaljki i truba, kao i transparente “Protiv terora vlasti” i zastave Srbije, učesnici protesta krenuli su ka Terazijama, gde su negodovali zbog izveštavanja dnevnog lista Informer.

Demonstranti su, takodje, uzvikivali “Vučiću lopove, pokrao si izbore!”, “Izlazite napolje!” i “Dole diktatura!”.

Nakon toga kolona se uputila preko Trga Republike i Makedonske ulice do Radio-Televizije Srbije, gde su demonstranti nakratko zastali i uzvikivali “Hoćemo ostavke!”.

U trenutku dok su se učesnici protesta nalazili ispred zgrade Javnog servisa RTS, naišla su kola Hitne pomoći sa uključenim rotacionim svetlima. Demonstranti su se razmakli da kola Hitne pomoći prodju, što je izazvalo aplauz okupljenih.

Skup je završen šetnjom do Doma Narodne skupštine, odakle je povorka i krenula, uz uzvike “Sutra u 18!”, odnosno najavu da će protest biti nastavljen u nedelju u 18 časova.

Na skupu nije bilo vidno prisustvo uniformisane policije, osim saobraćajaca koji su zatvarali ulice kojima je kolona prolazila.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije su počeli 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Gradjani traže smenjivanje “političke elite” na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje “svih korumpiranih funkcionera”.

Vladi je dat rok do 17. aprila da ispuni njihove zahteve.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.