TAIEX: MEDIJI U SRBIJI POD STALNIM PRITISKOM VLASTI

TAIEX: MEDIJI U SRBIJI POD STALNIM PRITISKOM VLASTI

Objavio: Magločistač

22.10.2017

Kategorija: U fokusu

Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

“Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i nad radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti. Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu”, navodi se u izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.

TAIEX je naveo i podatke udruženja novinara iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima.

“Takođe , zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara”, piše u izveštaju.

Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen između tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svedoči činjenica da nisu razrešenebrojne pretnje i fizički napadi na novinare.

TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbednog rada novinara.

U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. godine bilo registrovano 1.788 medija.

“Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi. Dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”, piše u izveštaju.


Izvor: Autonomija/Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“TAIEX: MEDIJI U SRBIJI POD STALNIM PRITISKOM VLASTI”

István says:

Vapaj u prazno ! intereuje mene koja novina ce to objaviti.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.