ŠVONJA I MIROVIĆEV BRAT SMENJENI S FUNKCIJA

ŠVONJA I MIROVIĆEV BRAT SMENJENI S FUNKCIJA

Foto: Medija centar

Objavio: Magločistač

03.04.2017

Kategorija: U fokusu

Pokrajinska Vlada smenila je dvojicu funkcionera sa njihovih pozicija u pokrajinskoj administraciji – Branislava Švonju, koji je ranije osuđivan zbog kupovine glasova i hapšen u oakciji “Pluton 2”, odnosno Predraga Mirovića, brata pokrajinskog premijera.

Kako je objavljeno u u Službenom listu APV od 22. marta ove godine, Švonja je razrešen sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. On se na toj funkciji nalazio od 27. jula prošle godine.

Prema istraživanju CINS-a, privatna firma u kojoj je Švonja donedavno bio vlasnik i čiji se zastupnici predstavljaju kao radnici državnih institucija, zarađuje milione prodajom informacija koje su inače besplatne, a ranije je osuđivan zbog kupovine glasova.

Hapšen je tokom policijske akcije “Pluton 2”. Kako je objavio CINS, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora do 30 dana njemu i Dušanu Šaponji pod sumnjom da su od jula 2014. do novembra 2016. godine izvršili krivično delo prevara u produženom trajanju.

Branislav Švonja je od osnivanja firme u julu 2014. godine do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Dušan Šaponja je bio odgovorno lice u ovoj firmi od osnivanja do septembra 2015.

Kako navode iz tužilaštva, sumnja se da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

Prilikom preuzimanja Paketa, navodili su oštećene da potpišu i overe dokumenta kao potvrdu o prijemu, za koje se ispostavilo da su ugovori na osnovu kojih su kasnije naplaćivali svoje usluge u iznosu od, kako je saopštio MUP, najmanje 11,5 miliona dinara.

U istom izdanju Službenog lista takođe je objavljeno da je Predrag Mirović, na sopstveni zahtev, razrešen dužnosti člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća “Vode Vojvodine”.

“Peščanik” je pre mesec dana objavio da je Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović potpisao rešenje kojim se njegov brat Predrag postavlja za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine.

“Agencija za borbu protiv korupcije trenutno proverava ovaj slučaj, a sve ukazuje na to da je Mirović u ovom slučaju bio u sukobu interesa”, naveo je pre mesec dana ovaj portal.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.