SAŠA JANKOVIĆ PODNEO OSTAVKU I NAJAVIO KANDIDATURU

SAŠA JANKOVIĆ PODNEO OSTAVKU I NAJAVIO KANDIDATURU

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

07.02.2017

Kategorija: U fokusu

Dosadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je podneo ostavku na funkciju ombudsmana i da je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije.

“Odlučio sam da se kandidujem da bi vratio smisao instituciji predsednika i da bi bio garant da će ona biti u funkciji građana a ne jednog čoveka”, rekao je Janković novinarima u Pionirskom parku u Beogradu.

Janković je dodao da ga je do sada podržalo osam stranka i pokreta i da očekuje pobedu na predsedničkim izborima.

Na pitanje da li očekuje podršku i nekih drugih stranaka i pojedinaca, Janković je rekao da očekuje podršku svih ljudi koji su usvojili sistem vrednosti poštovanja Ustavom garantovanih ljudskih prava, za koji se i on zalaže.

Janković je pozvao građane da izađu na predsedničke izbore i ocenio da je njihovo učešće veoma značajno kako bi institucije ponovo obavljale svoju funkciju. “Građani, izađite, vaša je država. Borite se da je vratite”, rekao je Janković.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da podrži Vuka Jeremića ako ne uđe u drugi krug izbora, Janković je rekao da se svako kandiduje da bi pobedio i da će o tome govoriti kada dođe vreme.

Janković je rekao da smatra da Vuk Jeremić svakako pripada grupi opozicionih kandidata ali da bi mu, kada bi smatrao da su toliko politički slični, podršku pružio već sada.

Govoreći o svom dosadašnjem radu, Janković je rekao da je ponosan na hiljade rešenih slučajeva, ali i na to što je pokazao da institucije mogu da zasluže poverenje građana i da institucije “mogu i da se grade” a ne samo da se ruše.

On je ocenio da je institucija zaštitnika građana veoma važna, zbog čega bi je trebalo očuvati, ali da su veoma važne i druge nazavisne institucije – pravosuđe, institucija predsednika i druge.

Janković je rekao da je odredio svog zamenika Miloša Jankovića da obavlja tu funkciju, dok skupština ne izabere novog ombudsmana, a da su u toj instituciji ostale da rade i stručne službe. Takođe je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić bio pogodan za funkciju novog zaštitnika građana.

Na pitanje o tome da li je pre više od 20 godina u njegovom stanu “iz njegovog pištolja ubijen jedan student”, Janković je kratko odgovorio: “Ne”.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.