PRITISCI I PRETNJE NDNV-U POSTALE SVAKODNEVICA

PRITISCI I PRETNJE NDNV-U POSTALE SVAKODNEVICA

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

26.07.2017

Kategorija: U fokusu

Na poštanskom sandučetu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu jutros je osvanula uvredljiva nalepnica, a kolumnisti portala Autonomija.info Igoru Besermenjiju zaprećeno je smrću.

NDNV je saopštio je ovo udruženje skoro svakodnevno izloženo pretnjama i pritiscima, a da do sada “nadležni državni organi nisu učinili ama baš ništa kako bi različite vrste napada i pretnji rasvetlili i počinioce sankcionisali”.

“Ukoliko ne stoje iza tih pretnji i pritisaka, državni organi svojom neefikasnošću šalju jasnu poruku da je lov na “političke protivnike”, okupljene oko naše organizacije, dozvoljen i čak poželjan”, navedeno je u saopštenju.

Na nalepnici je spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, precrtan lik programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića i ispisano “Miletićev, a ne Dinkov grad”.

Udruženje je saopštilo i da su kolumnisti portala Autonomija.info Igoru Besermenjiju, putem društvenih mreža, upućene nove pretnje smrću.

NDNV je pretnje prijavio nadležnima po Sporazuma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja.

“Besermenji je i ranije bio na meti pretnji smrću, ali iako je slučaj prijavljen, počinilac do sada nije priveden pravdi, kao uostalom što nisu sankcionisani ni mnogobrojni drugi koji su nam otvoreno pretili smrću ili nasilno prekidali događaje koje smo organizovali”, saopštio je NDNV.

Nepoznate osobe su pre nedelju dana tablu NDNV-a izlepili nacionalističkim nalepnicama.

U poslednjih nekoliko meseci, pretnje su stizale i preko društvenih mreža, a zbog pretnji nasiljem su u Nišu i Kraljevu otkazane projekcije filmova iz serijala “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji su realizovali NDNV, BIRN Kosova i Forum ZFD, uz podršku EU.

Početkom juna po Novom Sadu su bile nalepnice s porukom “Tamna strana Srbije”, s fotografijama predsednika NDNV Nedima Sejdinovića i programskog direktora udruženja Dinka Gruhonjića, koji su predstavljeni kao “kontrolori medija”.

Na nalepnici su bile i fotografije NVO aktivistkinja Sonje Biserko, Nataše Kandić i Jelene Milić.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.