PRIPADNICI LGBTI U SRBIJI JOŠ UVEK SE NE OSEĆAJU KAO RAVNOPRAVNI DEO DRUŠTVA

PRIPADNICI LGBTI U SRBIJI JOŠ UVEK SE NE OSEĆAJU KAO RAVNOPRAVNI DEO DRUŠTVA

Objavio: Magločistač

26.06.2016

Kategorija: U fokusu

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno

 

Zaštitnik građana ocenio je danas da su mere koje Srbija preduzima da bi unapredila položaj LGBTI zajednice nedovoljne da bi se pripadnici te zajednice osećali kao ravnopravni deo društva.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa, 27. juna, zaštitnik građana je podsetio da u Srbiji postoji zakonska ravnopravnost svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, i pozvao državne organe da svakome, pod zakonom predviđenim uslovima, omoguće ostvarivanje tog prava.

“U godišnjim izveštajima Zaštitnika građana ukazano je na potrebu kontinuiranog sprovođenja mera i aktivnosti radi podizanja svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, potrebno ih je sprovoditi u obrazovnom sistemu gde treba primeniti postojeće mere, a u oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite treba doneti nove.

Međunarodni dan ponosa, 27. jun, obeležava se širom sveta kao znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja tih osoba od američkih vlasti, koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku, i začetak su aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBTI zajednice u SAD i u ostatku sveta.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim građanima i građankama.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.