NVO IZ SRBIJE PODSEĆAJU: ZA ZLOČIN U SREBRENICI POSTOJI IME – GENOCID

NVO IZ SRBIJE PODSEĆAJU: ZA ZLOČIN U SREBRENICI POSTOJI IME – GENOCID

Srebrenica, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

09.07.2019

Kategorija: U fokusu

Nevladine organizacije iz Srbije, njih devet, danas su u zajedničkom saopštenju za javnost podsetili da se 11. jula navršavaju 24 godine od genocida u Srebrenici i ocenili da je “sramna i porazna” činjenica da nijedan od zvaničnika Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva.

“Državnoj politici negiranja genocida najviše doprinosi kontinuirano odbijanje aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zločin u Srebrenici imenuju genocidom, u čemu ih slede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i značajan deo opozicionih političara i političarki”, naveli su u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je za državne institucije Srbije genocid u Srebrenici zabranjena reč, dok su u režimskim medijima za negatore genocida neograničeni sloboda i javni prostor, dok pred sudovima u Srbiji nije doneta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid.

“Ukratko, Srbija je država ne samo organizovanog zaborava zločina, brisanja tragova počinjenih zločina, već opstaje i ideologija koja je omogućila državno organizovani zločin – genocid”, piše u saopštenju.

Nevladine organizacije su podsetile da se u celom svetu, posebno u državama i institucijama Evropske unije kao i Saveta Evrope, 11. jul obeležava kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

“Najvažnije međuvladine evropske institucije zahtevaju da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično delo, jer je to vređanje i ponižavanje žrtava, ugrožavanje mira i bezbednosti prvenstveno građana Bosne i Hercegovine, kao i cele regije. Na sve te zahteve i apele država Srbija ostaje slepa i gluva, čime potvrđuje jaku sponu između ideologije zločina i sadašnjih vlasti Srbije, kontinuitet moralnih i kulturnih obrazaca sa režimom pod kojim je izvršen genocid”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je genocid u Srebrenici najveći zločin počinjen nakon Drugog svetskog rata u Evropi, dok je režim Slobodana Miloševića saučesnik izvršenog genocida budući da je Srbija pružala političku, vojnu, logističku, kao i finansijsku pomoć Vojsci Republike Srpske.

“Država Srbija je prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da spreče genocid u Srebrenici”, podseća se u saopštenju.

Podseća se i da je nizom presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju van razumne sumnje dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je deo tog projekta.

Nevladine organizacije su zatražile da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, da prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, da predsednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire, da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca, da se negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično delo, bez ograničavajućih kriterijuma.

Oni zahtevaju i da javne politike koje Srbija kreira i unapređuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju nameru kažnjavanja ratnih zločina, da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici u Srbiji.

Najavili su da će 11. jula iskazati solidarnost i odgovornost sa žrtvama genocida u Srebrenici odlaskom grupe aktivista na komemoraciju u Potočare, gde će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Saopštenje su potpisali Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreže Žene u Crnom, Dah Teatar, Škart kolektiv, Autonomni ženski centar, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Fond za humanitarno pravo.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NVO IZ SRBIJE PODSEĆAJU: ZA ZLOČIN U SREBRENICI POSTOJI IME – GENOCID”

anonimni says:

Genocid u Srebernici zabranjena rec, nije zabranjena samo u Srbrnici nego u citavoj bivsoj Jugi u proslosti,, tako i u srbiji danas jer po neki srba Oni nikad nisu pravili genocid samo su likvidirali oko 35.000 do 40.000 madjara u Jugi ali zato sto su zasluzili, ali brojke ne treba spomenuti jer sa time stvaramo samo neprilike i ko zna koliko srba, hrvata, svaba ali brojke treba anulirati. ali Oni ne srbi nego zlotvori su likvidirali u Novosadskoj raziji oko 4.000 srbai i druge narodnosti , ovde moze spomeniti brojke i stalno spomenuti te dogadjaje i godisnjicu ! To je i takav je Nasa stvarnost jer srbi nikad nisu zlotvori samo svi drugi. Sta na to kazu Te nevladine organizacije i njihovi clanovi dali je to bilo zlonamerno izvrsen genocid ili samo njih mucki likvidirali da bi ugrabili njihova imanja koji izraz na to ima na ovu likvidaciju barbarnu , sa materjalnom koristom dali je to samo genocid ? Neznam sta o tome misli svetom poznata unuka jedne bake koja slucajno uspela pobeci od ove nase tadasnje slobode a On svoje slobodno vreme uvek proveo kod svoje bake.. g. A Vucic je mlad i niko njega o tim dogadjajima realno nije ni obavestio niti Premijerku.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.