NUNS I NDNV: NOVI UDAR VLASTI NA NEZAVISNE MEDIJE

NUNS I NDNV: NOVI UDAR VLASTI NA NEZAVISNE MEDIJE

Objavio: Magločistač

27.09.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da je u toku nova kampanja vlasti, paradržavnih struktura i režimskih glasila protiv nezavisnih medija i to kroz “netačne kvaziistraživačke tekstove na kontroverznim portalima”.

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a i NDNV-a, nova kampanja protiv nezavisnih medija za cilj ima “njihovo dodatno zastrašivanje i difamiranje”, a predstavlja i javni poziv na linč urednika i novinara tih medija, koji se “nalaze na raznim državnim crnim listama”.

“Kvaziistraživački tekst o nezavisnim medijima u Srbiji sa jednog niskofrekventnog portala koji je povezan sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom – promptno su preneli svi režimski mediji, a akcija je očigledno unapred pripremljena, kao pokušaj da se relativizuju brojne afere i nezakonite radnje u koje su umešani predstavnici vlasti, a koje su upravo nezavisni mediji i istraživački centri u Srbiji razotkrili”, upozorava se u saopštenju.

Udruženja su ocenila i da pomenuti tekst predstavlja i “novi pokušaj pranja Subotićeve biografije”, kao i da služi za obračun sa njegovim neprijateljima.

“Među njima čak i sa onima koji nisu više među živima, odnosno koji su likvidirani”, piše u saopštenju.

Udruženja su dodala da su na meti “kvaziistraživačkog teksta” bile redakcije CINS-a, BIRN-a, KRIK-a, ANEM-a i drugi medijski centri i organizacije, ali i pojedine javne ličnosti i političari.

“Na meti ovog traljavog, predugačkog, beskrajno dosadnog, ali i beskrajno zlonamernog teksta, koji je kombinacija izanđalih fraza, neistinitih podataka i izvrnutih činjenica, kao i podataka dobijenih očigledno od tajnih službi, nalaze se i drugi koji su stali na žulj Aleksandru Vučiću – Rodoljub Šabić, Saša Janković, Dunja Mijatović”, naveli su NUNS i NDNV.

Dva udruženja su upozorila da je kampanja “opasna i deo je šire operacije gušenja slobode medija i ugrožavanja bezbednosti novinara koju vlast sprovodi već duže vreme”.

“Koliko god da je ta kampanja opasna, toliko je i bezidejna, kada je vlast prinuđena da za obračune sa svojim neprijateljima koristi takve autore i tekstove”, dodaje se u saopštenju.

Udruženja su saopštenje uputila i međunarodnim organizacijama i međunarodnoj zajednici.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.