NOVINARSKA MREŽA: SEZONA LOVA NA NOVINARE U PUNOM JEKU

NOVINARSKA MREŽA: SEZONA LOVA NA NOVINARE U PUNOM JEKU

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

17.04.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki iz postjugoslovenskih zemalja, najoštrije je danas osudila “očigledno politički motivisane serijske pretnje” i uvrede koje ovih dana stižu predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju, tim pre što su pretnje putem društvenih mreža stigle od osoba koje svoj identitet nisu ni skrivale.

“Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regiona, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. S obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubistva novinara ne sankcionišu, poruka je jasna – sezona lova na ‘neposlušne’ novinare i novinarke je u punom jeku”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da pretnje Nedimu Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organizovanosti, ali i pretnje drugim koleginicama i kolegama u Srbiji predstavljaju “koordinisanu akciju zastrašivanja”, koja je usledila nakon javnog napada šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara i novinarki koji su označeni kao organizatori protesta.

“Novinarska mreža poziva sve novinare i novinarke, ali i širu javnost u regionu da, u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama, iskažu solidarnost, ojačaju modele saradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Norbert Šinković, Miodrag Sovilj, Dušan Komarčević, Borjan Jovanovski, Anamari Repić, Predrag Blagojević, Mašenjka Bačić, Nidžara Ahmetašević, Đorđe Krajišnik, Tamara Opačić, Branka Dragović Savić, Žarka Radoja, Sanja Kljajić, Ana Benačić, Jasna Babić, Goran Borković, Saša Ćirić, Aleksandar Trifunović, Elvir Padalović, Boris Pavelić, Petar Vidov, Iva Martinović, Ladislav Tomičić, Tanja Pirnat, Jerko Bakotin, Ivor Fuka, Danka Derifaj, Biljana Žikić, Ilir Gaši, Hilma Unkić, Barbara Matejčić, Una Hajdari, Tanja Vujisić, Eldin Hadžović, Olivera Slavnić, Miloš Živanović, Sanja Kljajić.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.