NOVI SAD PROGLAŠEN EVROPSKOM PRESTONICOM KULTURE ZA 2021. GODINU

NOVI SAD PROGLAŠEN EVROPSKOM PRESTONICOM KULTURE ZA 2021. GODINU

Objavio: Magločistač

13.10.2016

Kategorija: U fokusu

Novi Sad je danas u Briselu proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, saopšteno je danas iz Gradske kuće u Novom Sadu.

U saopštenju se objašnjava da je nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021“, koju je danas u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad.

“Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne aplikacije na 112 stranica. U završnoj fazi, danas je održana i ‘odbrana’ kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković”, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je na priznanju i poručio da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi zajedno čine Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da je Novi Sad centar kulture.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat Novi Sad 2021 razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.