Matić: Bezbednost novinara nemoguća bez saradnje sa institucijama

Matić: Bezbednost novinara nemoguća bez saradnje sa institucijama

Veran Matić, izvor: Medija centar Beograd

Izvor: Beta

29.12.2020

Kategorija: U fokusu

“Lako je sa strane kritikovati komunikaciju sa vlastima, pokušaje da se pronađu načini zaštite novinara, sankcionisanja prekršaja, ali obaveza je svakog novinara a posebno onih koji vode udruženja, da maksimalno budu posvećeni svakom gestu koji doprinosi zaštiti novinara”, izjavio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Matić je povodom učešća u radu nove Radne grupe za bezbednost novinara, koja se sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture Majom Gojković prvi put sastala prošle nedelje, agenciji Beta rekao da je bezbednost novinara “nemoguće obezbediti bez saradnje sa nadležnim institucijama”.

“Naravno, ne tako što će se preuzimati posao policije ili tužilaca, ali veoma je važno iskoristiti svaku mogućnost da se doprinese izgradnji bezbednijeg okruženja za rad novinara. Moje iskustvo iz rada u Komisiji za istraživanje ubistava novinara i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, govori da rezultati nisu mogući bez direktnog angažmana”, rekao je Matić.

Matić je naveo da je na prvom sastanku predložio osnivanje SOS telefona za sve novinare koji se osećaju ugroženim kako bi dobili potpune informacije o tome koje korake treba da naprave kada je reč o prijavljivanju nadležnim organima preko već uspostavljenih kontakt tačaka tužilaštva i policije, kao i da se stvore mehanizmi za besplatnu pravnu pomoć, koja je naročito važna u slučajevima koji se ne gone po službenoj dužnosti tužilaštva, već po ličnim tužbama.

“Takođe sam predložio i zajedničku listu slučajeva (sada postoje zasebne UNS-a, NUNS-a i Republičkog tužilaštva). Imaćemo priliku, nadam već na prvoj sledećoj sednici sa predsednicom Vlade krajem januara, da testiramo rešenost preko konkretnih odluka”, kazao je Matić.

Na pitanje kako komentariše napade na medije i novinare u Skupštini Srbije od strane poslanika vladajućih stranaka, koji se dešavaju u isto vreme kada Vlada formira Radnu grupu za bezbednost novinara, Matić odgovara da “retorika netrpeljivosti, govora mržnje, nedopustivih poruka kojima se diskredituju pojedini novinari, redakcija, mora biti zaustavljena”.

“Poslanici su povlašćeni imunitetom od sudskog gonjenja i korišćenje Skupštine kako bi se raspirivala netolerancije, širile nedemokratske ideje među najtežim je zloupotrebama, ali i izraz kukavičluka. Percepcija novinara kao političkih protivnika, u političkoj areni, i huškanje javnosti kroz nedopustiva etiketiranja, veoma lako mogu dovesti do fizičkog ugrožavanja novinara”, rekao je on.

Matić je rekao da je na prvom sastanku sa predsednicom Vlade nominovao ovu temu kao jednu od najvažnijih.

“Naveo sam da takva retorika stvara atmosferu u kojoj se novinari osećaju bezbednosno ugroženi, a kada nema sankcionisanja takvog govora, onda se može govoriti o Skupštini kao mestu promocije govora netrpeljivosti često i mržnje”, rekao je Matić.

Govoreći o razlikama između najnovije radne grupe i pre četiri godine formirane Stalne radne grupe za bezbednost novinara, on navodi da je Radna grupa za bezbednost novinara pri Vladi Srbije osnovana na inicijativu premijerke i nove ministarke kulture i informisanja, dok je Stalna radna grupa za bezbednost novinara nastala sporazumom medijskih udruženja sa Republičkim javnim tužilaštvom i MUP-om i nije bila institucionalizovana.

“U Radnoj grupi za bezbednost novinara, pod Vladinim okriljem, zamišljeno je da budu predstavnici svih udruženja novinara i medija, sa namerom da se iniciraju konkretna rešenja i donesu odluke na nivou Vlade koje će pomoći da se poboljša stanje bezbednosti novinara a preko direktnog učešća nadležnih ministarstava”, rekao je on.

Matić je naveo da će se ova radna grupa baviti i klevetama, diskreditacijom, različitim formulacijama prikrivenih pretnji koje se gone privatnim tužbama, i koje svojim mandatom nije pokrivala Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koja takođe nije imala veze sa Vladom i može se reći da je bila savetodavnog tipa.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.