JEDAN OD PET MILIONA: STUDENTI, PROFESORI I NASTAVNICI DA SE PRIDRUŽE BORBI ZA GRAĐANSKA PRAVA

JEDAN OD PET MILIONA: STUDENTI, PROFESORI I NASTAVNICI DA SE PRIDRUŽE BORBI ZA GRAĐANSKA PRAVA

Foto: NJ, Magločistač

Objavio: Magločistač

21.03.2019

Kategorija: U fokusu

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu pozvali su danas studente, profesore, nastavnike da se pridruže „građanima koji se bore za poboljšanje svojih prava garantovana Ustavom i zakonima Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju orgnaizatora „Jedan od pet miliona“ studenti i profesori moraju da stanu „zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti“.

„Živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa“, navodi se u saopštenju i dodaje da „studenti zajedno sa profesorima moraju da pokažu jedinstvo da bi sprečili dalje razaranje i uzurpiranje obrazovnog i naučnog sistema i svih drugih društvenih aspekata od strane neadekvatnih i neškolovanih lica“.

Organizatori protesta su naveli i da „pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona, čime bi omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike“.

„Ukidanje pritiska na vidno režimske medije, a samim tim i medijskog mraka koji radi isključivo u korist vladajuće partije, potrebno je da bi se zaustavila partokratska uzurpacija svih državnih i društvenih institucija“, naveli su organizatori i dodali da „osuđuju represivne mere od strane vlasti usmerene prema omladini, kao i sramna medijska opravdanja takvog ponašanja“.

Organizatori su kazali da zahtevaju da se „nikada više ne ponove hapšenja mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca, samo zato što su se usudili da slobodno misle i da to javno i kažu“.

Oni su pozvali sve univerzitete da u skladu sa svojom autonomijom „prihvate odgovornost i hitno formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene“.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.