INSPEKCIJA: POLIGRAF NIJE ZA ZAPOSLENE I ONI NE SMEJU DA TRPE ŠTETNE POSLEDICE

INSPEKCIJA: POLIGRAF NIJE ZA ZAPOSLENE I ONI NE SMEJU DA TRPE ŠTETNE POSLEDICE

Izvor: frontal.ba

Objavio: Magločistač

27.07.2016

Kategorija: U fokusu

Inspektor rada Odseka inspekcije u Subotici u utorak je poslodavcu u preduzeću “Perutnina Ptuj-Topiko” d.o.o.” u Bačkoj Topoli ukazao da zaposleni nisu dužni da se podvrgavaju poligrafskom testiranju, a zbog odbijanja da to učine, ne smeju da trpe štetne posledice.

U tom kolektivu je, zbog nestajanja robe iz skladišta, sprovedeno poligrafsko ispitivanje nekih zaposlenih.

Inspektor rada je poslodavcu skrenuo pažnju da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica, dok u oblasti radnog prava ovaj oblik utvrđivanja istinitosti navoda nije predviđen, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju se navodi da je inspektor rada Odseka inspekcije u Subotici, koji je danas izvršio inspekcijski nadzor iz oblasti radnih odnosa kod poslodavca „Perutnina Ptuj-Topiko” d.o.o. Bačka Topola, na osnovu izjava zatečenih radnika i predočene dokumentacije, utvrdio je da je, zbog toga što je duže vreme iz skladišta nestajala roba, o čemu je obaveštavana i policija u Bačkoj Topoli, poslodavac odlučio da se jedan broj zaposlenih, ukupno njih 18, podvrgne testiranju na poligrafu.

Sedamnaest zaposlenih je dalo saglasnost na poligrafsko ispitivanje, a jedan radnik D. L. nije prihvatio, te nije ni ispitivan na poligrafu. Ispitivanje je obavljeno je 21. juna.

Ovakvo ispitanje poslodavac nije utvrdio Kolektivnim ugovorom, niti ugovorima o radu, niti je ono predviđeno Zakonom o radu.

Sa zaposlenim D. L, koji je aneksom ugovora o radu 2. juna raspoređen sa radnog mesta „viljuškarista” na radno mesto „živinski radnik”, što je prihvatio, sporazumno je prekinut radni odnos i 12. jula je odjavljen sa obaveznog socijalnog osiguranja.

Predsednik reprezentativnog sindikata u preduzeću je inspektoru rada rekao da je sindikat bio upoznat sa ispitivanjem zaposlenih na poligrafu, ali da se ni jedan radnik nije obratio sindikatu za zaštitu. Izjavio je i da ga je radnik D. L. obavestio da će odbiti ispitivanje na poligrafu i da će dati otkaz, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

 

 

Izvor: Tanjug

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.