GRAĐANSKA VOJVODINA U UTORAK OBELEŽAVA 10 GODINA POSTOJANJA I BOJKOT USTAVA

GRAĐANSKA VOJVODINA U UTORAK OBELEŽAVA 10 GODINA POSTOJANJA I BOJKOT USTAVA

Objavio: Magločistač

03.10.2016

Kategorija: U fokusu

“Srbija se nalazi na pragu totalitarizma, a ratotvorne, nacionalističke i centralističke stranke iz devedesetih njome u potpunosti vladaju. A gde je Vojvodina danas?”

[divide icon=”circle” width=”short”]

Koalicija nevladiih organizacija Građanska Vojvodina organizovaće sutra u 19 sati, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1) tribinu povodom 10. godišnjice od kampanje za bojkot referenduma o novom Ustavu Srbije, oko koje su se okupile vojvođanske nevladine organizacije i formirali Građansku Vojvodinu.

Na dvodnevnom ustavnom referendumu, 28. i 29. oktobra 2006. godine, na području Vojvodine za usvajanje Ustava glasalo je manje od 45 odsto građana, uprkos besomučnoj kampanji gotovo svih medija za usvajanje Ustava.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#eaeaea” bcolor=”#932020″]

Deset razloga za bojkot:

  1. Ustav Srbije je donet bez javne rasprave, čime su građani Srbije i Vojvodine jos jednom poniženi od strane političke “elite”
    2. Na sednici skupštine niko, sem šefova poslaničkih grupa, nije imao pravo da govori o ustavu
  2. Opravdanje da se novi ustav Srbije donosi kako bi Kosovo “ostalo u Srbiji” je besmisleno jer je i po sadašnjem ustavu Kosovo sastavni deo Srbije
    4. Srbiji ne treba “drugi” već “drugačiji” ustav, koji će označiti jasan raskid sa “vrednostima” Miloševićevog režima
    5. Po Ustavu, Vojvodina nema zakonodavnu vlast i samim tim ne može da upravlja prihodima na svojoj teritoriji
    6. Čak je i Miloševićev ustav iz 1990. priznavao Vojvodini identitet, na osnovu njenih istorijskih, kulturnih, nacionalnih posebnosti. Ovaj ustav Vojvodini ne priznaje identitet
    7. Pisci ustava potpuno su ignorisali mišljenje manjinskih nacionalnih saveta i zahteve političkih partija manjinskih nacionalnih zajednica
    8. Referendum se organizuje sa navodnim ciljem da Kosovo ostane u Srbiji, a Albanci s Kosova neće imati pravo glasa
    9. Zakon o referendumu ne ispunjava evropske standarde i onemogućava adekvatnu kontrolu od strane političkih stranaka i domaćih i međunarodnih organizacija
    10. Ustav ne sadrži elemente evropskih integracija, jer je domaće zakonodavstvo iznad evropskog, pa se, za razliku od svih zemalja EU, u Srbiji evropsko zakonodavstvo ne primenjuje direktno. To znači da domaći sudovi nisu u obavezi da automatski sude po principima evropskog zakonodavstva

(Građanska Vojvodina, Razlozi za bojkot ustavnog referenduma, oktobar 2006)

[/quote]

“Deset godina nakon usvajanja novog Ustava Srbije, deset godina nakon osnivanja koalicije Građanska Vojvodina, 16 godina nakon ‘petooktobarske revolucije’, Srbija se nalazi na pragu totalitarizma, a ratotvorne, nacionalističke i centralističke stranke iz devedesetih njome u potpunosti vladaju. Vlast neprikriveno pokušava da marginalizuje ili uništi bilo kakvu, ne samo političku nego i kulturnu ili vrednosnu, alternativu, polako ali izvesno uspostavljajući autoritarno društvo u kojem se poštuju samo zakoni jačeg”, navodi se u pozivu na tribinu.

Ocenjuje se da se i Evropa nalazi u velikim problemima, a rast nacionalizma i ekstremizma ponekad deluje nezaustavljivo.

“Događanja u celom svetu izazivaju strah kod mislećih ljudi, a masovne migracije samo su posledica velikih disbalansa i, reklo bi se, mali deo problema”, piše u pozivu.

Na tribini će biti reči o tome gde se u navedenom kontekstu danas nalazi Vojvodina, njena autonomija, njen politički i kulturni identitet.

Portal Građanske Vojvodine iz 2006. godine za bojkot ustavnog referenduma

Portal Građanske Vojvodine iz 2006. godine za bojkot ustavnog referenduma

“Šta je Vojvodina danas, u trenutku kada njenim institucijama, kulturnim ustanovama i medijima vladaju oni koji bi najradije i njeno ime zabranili? Da li je politička saradnja nacionalista različitih nacija zapravo siguran put u poništavanje njenog multikulturalnog identiteta. Setimo se kakve su posledice saradnje nacionalista bile i jesu u Bosni i i Hercegovini”, navodi se u pozivu.

Na tribini pod nazivom “Vojvodina u vreme (političkog i nacionalističkog) cunamija” govoriće advokat Slobodan Beljanski, novinski pisacTeofil Pančić,politikolog Duško Radosavljević,predsednik Centra za regionalizam i jedan od osnivača Građanske Vojvodine Aleksandar Popov, kao i ovogodišnja dobitnica nagrade “Osvajanje slobode” i jedna od osnivačica Građanske Vojvodine Ljiljana Spasić iz pančevačke Građanske akcije.

Moderator tribine biće programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, takođe jedan od osnivača Građanske Vojvodine

Građansku Vojvodinu danas čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

 

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.