Fon der Lajen ocenila mađarski LGBT zakon kao sramotan

Fon der Lajen ocenila mađarski LGBT zakon kao sramotan

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Izvor: Beta

23.06.2021

Kategorija: U fokusu

Mađarski zakon koji zabranjuje „promociju“ homoseksualnosti kod maloletnika je „sramota“ i predstavlja tekst koji je suprotan „osnovnim vrednostima EU“, ocenila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brisel će poslati pismo Budimpšti da izrazi svoju „zabrinutost“ pre stupanja na snagu zakona koji diskriminiše osobe prema njihovoj seksualnoj orijentaciji, rekla je Fon der Lajen.

U saopštenju koje je potpisalo 14 zemalja članica poziva se Evropska komisija da deluje protiv tog zakona.

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje „promovisanje“ homoseksualnosti među maloletnicima.

Na glasanju koje je prenosila televizija, zakon je dobio 157 glasova poslanika među kojima su i pripadnici vladajuće stranke Fides.

Opozicija je bojkotovala glasanje, osim Jobika, ekstremno desničarskog pokreta koji je glasao za zakon.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.