FILIP DAVID: NE POSTOJI KRITIČNA MASA ZA ULIČNE PROTESTE U SRBIJI 

FILIP DAVID: NE POSTOJI KRITIČNA MASA ZA ULIČNE PROTESTE U SRBIJI 

Izvor: Wikipedija

Objavio: Magločistač

10.12.2018

Kategorija: U fokusu

Pisac Filip David ocenio je u Novom danu da ne postoji „kritična masa“ za ulične proteste u Srbiji zato što, kako kaže, ne postoje jasni programi.

„Ovaj incident koji se dogodio je izveo dobar deo naroda na ulice. Međutim, nema jasnog programa. Paradoks je u ovoj zemlji da nisu ekonomski problemi ono što izvodi narod na ulice, nego neka politička krađa, krađa izbora na primer“, rekao je David.

On dodaje da bi trebalo očekivati da predsednik države kaže da podržava proteste protiv nasilja, bez obzira da li se radi o vlasti ili opoziciji.

„Ne, on kaže neka i pet miliona ljudi izađe, ja neću podržati to što demonstranti traže“, podseća David.

On ne veruje da će protest koji je održan u subotu uticati da se stane na put nasilju.

„Moram sa žaljenjem da kažem i da je naša opozicija razbijena.Drugo, ovaj mali DOS, Savez za Srbiju, oni ne mogu da sastave nikakav zajednički program. Imaju različite poglede i na Kosovo i na unutrašnju situaciju… To još nije sazrelo u dovoljnoj meri, a mislim da nema ni dovoljno mladih ljudi“, smatra David.

On smatra da postoji strah opozicije da ulazi u „ozbiljne političke bitke“.

„Nema te energije da bi protesti moglo dugo trajati, ali je pozitivno da se bar protiv nečega protestovalo. Ali mislim da je jednako važno, ako ne i važnije, bilo protestovati protiv objedinjavanja televizijskih programa sa nacionalnom frekvencijom pod kontrolom vlasti“, smatra David.

Slučaj Kopernikus – „mađioničarski trik“

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, David ocenjuje da je situacija “više nego jadna”.

Prema njegovim rečima, ovih dana se događa nešto što on naziva „mađioničarskim trikom decenije“, a to je slučaj Kopernikus.

„Prodaja Kopernikusa za neshvatljivo velike pare, a onda se za te pare kupuju dve pristojne stanice i još ostaje za bakšiš onome ko je to uspeo da kupi. Ništa za nešto – to je stvarno veliki mađioničarski trik, a takvi trikovi se mogu izvesti samo na nivou države, sa podrškom onih koji to treba da kontrolišu“, smatra David.

David navodi primer televizije Studio B i podseća da je ta televizija devedesetih godina 20. veka objektivno izveštavala, a da se sad, kako kaže, „pretvorila ni u šta“.

Što se više priča o ljudskim pravima, ima ih sve manje

U vezi sa Međunarodnim danom ljudskih prava, David kaže da ima utisak da „što se više priča o ljudskim pravima, ima ih sve manje“.

„Ta tenzija o ljudskim pravima je prisutna ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi pa i u Americi. Svet nikada nije bio sa više tenzija koje su posebno podgrevane prvenstveno pitanjem migranata“, navodi David.

 

Izvor: (N1)

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“FILIP DAVID: NE POSTOJI KRITIČNA MASA ZA ULIČNE PROTESTE U SRBIJI ”

anonimni says:

Nema jedna ideja, nema nijedan LIK iza koga ce pokupiti narod koji je navikao da glodje kosti ne mislim samo na ishranu nego na ljudski zivot koji je zasticen iskrenom pravdom za normalan zivot u takozvanoj pravnoj drzavi dok to ostaje ovako dotle ne moze doci nikakva promena, treba narodu dobaciti veci kost i bice prezadovoljan u glavi ciji sadrzaj i kvalitet sadrzaja ne moze proceniti. Oni koji sada pretenduju da vode masu vec su odavno izgubili poverenje za NJIH niti protiv njih ne vredi trositi ni jedan rec ni napraviti nekoliko koraka do izbornod mesta. Kriticnu masu moze da pokrene samo NOVI LIK koji do sada nije obecao nista nije teo smeniti nikog neko ima SVOJ stav i ideje sa kojom moze da pokrene ne pet moliona nego citav narod naravno bez ovi stari — novi kandidata i njihovi telohranitelja — koristim najlepsi izraz.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.