BETA I FONET TRAŽE DA DRŽAVA KONAČNO UKINE TANJUG

BETA I FONET TRAŽE DA DRŽAVA KONAČNO UKINE TANJUG

Foto: Google maps screenshot

Objavio: Magločistač

18.11.2016

Kategorija: U fokusu

U zajedničkom saopštenju dve agencije pozivaju vlasti da u najkraćem roku dosledno i u celini bude sprovedena odluka Vlade o prestanku rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug.

Novinske agencije Beta i FoNet danas ponovo ističu da je njihov osnovni zahtev da država, makar i sa zakašnjenjem od godinu dana, primeni zakon i odluku, koje je sama donela, i time stvori uslove za fer i ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

Beta i FoNet u zajedničkom saopštenju, povodom učestalih medijskih navoda o okolnostima u kojima trenutno radi agencija Tanjug, pozivaju vlasti da u najkraćem roku dosledno i u celini bude sprovedena odluka Vlade o prestanku rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug.

Agencija za privatizaciju proglasila je privatizaciju Tanjuga neuspešnom, pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije.

Zbog toga je, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31.10. 2015.godine automatski prestao da važi i Zakon o Tanjugu, da bi Vlada Srbije 3.11.2015. godine donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

U međuvremenu su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre, pa Tanjug sve vreme i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći nedozvoljenu državnu pomoć.

I Direkcija za imovinu Republike Srbije je popisala nepokretnu i pokretnu imovinu Tanjuga, ali je nije preuzela u iščekivanju da Tanjug bude izbrisan iz APR.

Novinske agencije FoNet i Beta smatraju ovu situaciju nezakonitom i poslovno neodrživom, jer drastično remeti odnose na tržištu novinskih agencija i direktno ugoržava opstanak dve privatne novinske agencije, koje duže od 20 godina rade i posluju u najboljem javnom interesu, zapošljavajući, po raznim osnovama, više od 170 ljudi.

Uprkos formalnoj zakonskoj zabrani direktnog budžetskog finansiranja medija, Tanjug i dalje, prema našim saznanjima, dobija novac iz javnih prihoda, što predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Postavlja se i pitanje pravnog osnova po kojem Tanjug, kao javno preduzeće koje je zvanično prestalo da radi, na medijskom tržištu ulazi u ugovorne aranžmane, fakturiše i naplaćuje svoje usluge i angažuje zaposlene.

Novinske agencije FoNet i Beta ocenjuju da u ovakvim neodrživim okolnostima nema i ne može biti fer i ravnopravne tržišne utakmice, jer je Tanjug i dalje u privilegovanom položaju, dok su dve privatne novinske agencije izložene nelojalnoj konkurenciji i velikoj produkcijskoj i poslovnoj šteti.

Uverene da interes Vlade Srbije nije da bude akter na medijskom tržištu, novinske agencije Beta i FoNet, snažno podržavajući medijske reforme, očekuju da ova situacija hitno bude rešena na zakonit način, navodi se na kraju saopštenja.

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.