Savet za štampu izložen neshvatljivim pritiscima i diskvalifikacijama zbog svojih odluka

Savet za štampu izložen neshvatljivim pritiscima i diskvalifikacijama zbog svojih odluka

Objavio: Magločistač

16.10.2022

Kategorija: U fokusu

Upravni odbor Saveta za štampu osudio je danas napade i neosnovane optužbe koje su izrečene poslednjih dana u javnosti na račun članova Komisije za žalbe i Upravnog odbora, kao i samog rada Saveta.

“Predstavnici Saveta za štampu izloženi su neshvatljivom pritisku i diskvalifikacijama samo zbog mogućnosti da prihvate zahtev urednika lista Danas i odluče da daju mišljenje da li je list prekršio Kodeks novinara Srbije objavljujući intervju sa glumcem Goran Jevtićem. Posebno iznenađuje nesrazmera između jačine napada i povoda, što izaziva dodatnu sumnju u stvarni razlog za obračun sa samoregulatornim telom”, navodi se u saopštenju Saveta za štampu.

Savet, dodaje se, već godinama trpi pritiske i napade zbog odluka koje se pojedincima ne dopadaju, koji su posebno pojačani u procesu usvajanja Medijske strategije i pripreme novih zakonskih predloga, sa očiglednom namerom da se Savet diskredituje i marginalizuje.

“Nikada do sada nije se, međutim, dogodilo da ovako žestoko bude napadnut unapred. Pre nego što je zakazana sednica na kojoj bi se o moglo razgovarati o zahtevu urednika Danasa, Savet za štampu je u više medija optužen za političko svrstavanje i korupciju i to na način da se potpuno obesmisli njegov dosadašnji rad i kriminalizuju članovi Komisije, Sekretarijata i Upravnog odbora. Naravno, i unapred diskvalifikuje svaka buduća odluka Komisije za žalbe”, navode.

Savet za štampu, napominju, od svog osnivanja gradi reputaciju na nezavisnosti i nepristrasnosti, insistiranju da se prilikom odlučivanja rukovodi isključivo etičkim standardima profesije, kao i na ličnom i profesionalnom integritetu članova Komisije za žalbe.

“Potvrda nezavisnosti su i dosadašnje odluke Komisije, koja je više puta odlučila da je prekršan Kodeks novinara Srbije i kada je bila reč o medijima koje su uređivali neki od članova Upravnog odbora Saveta, pa i same Komisije. Takođe, vrlo je lako uočiti i da se članovi Komisije izjašnjavaju samo i isključivo u svoje ime, rukovodeći se svojim znanjem, iskustvom i moralom, te da su, neretko, predstavnici iste organizacije glasali različito. Zbog toga su besmislene i veoma uvredljive tvrdnje da svi oni odlučuju po nečijem diktatu, a još strašnije su klevete da su korumpirani”, napominju u Savetu.

Dodaju da je teško pobrojati sve neistine i besmislice koje su ovih dana izrečene o radu Saveta za štampu, ali su, pre svega zbog građana koji im se žale i zbog kojih postoje, dužni da činjenicama odgovore na lažne optužbe.

“Najpre, sam zahtev urednika da se Komisija za žalbe Saveta za štampu izjasni o tome da li je Danas prekršio Kodeks nije nikakav presedan. Savet je dobijao takve zahteve i u prošlosti, i Komisija za žalbe se i tada prvo izjašnjavala da li će dati svoje mišljenje ili ne, a tako će biti i ovoga puta. Osim toga, urednik portala Danas.rs Bojan Cvejić je i član Komisije za žalbe, pa i po tom osnovu može da podnese žalbu. Naravno, konačnu odluku da li će se povodom ovog zahteva izjašnjavati, Komisija će tek doneti”, objašnjavaju.

Kad je reč o samom radu Komisije za žalbe, on je potpuno javan i svako na sajtu Saveta može da se upozna sa sadržajem žalbi, raspravom i odlukama Komisije.

“Članovi Komisije imaju pravo da pokreću postupke, odnosno da podnesu žalbe i u tom slučaju, naravno, ne učestvuju u raspravi i odlučivanju po toj žalbi. Ova mogućnost uvedena je, pre svega, zbog slučajeva u kojima nije moguće jasno odrediti ko je lično oštećen da bi se sam žalio, a član Komisije proceni da su povređena nečija prava, čitaoci obmanuti ili uznemirena javnost. Tu mogućnost neki članovi Komisije koriste češće nego drugi, ali je u svakom slučaju reč o sporadičnim slučajevima. Namerno ili ne, pogrešno je predstavljeno i da se ovakvim žalbama povećava broj prekršaja samo određenim medijima”, navodi se.

Monitoring dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću, koji Savet radi već sedam godina i čije podatke koriste i međunarodne institucije, nema nikakve veze sa žalbama o kojima odlučuje Komisija za žalbe, napominju.

“Rezultati monitoringa pokazuju, na primer, da najmanji broj prekršaja imaju novine različitih uređivačkih politika – Danas i Politika, tako da su i tvrdnje da Savet ‘štiti’, odnosno ‘kažnjava’ medije u zavisnosti od toga kakav odnos imaju prema vlasti bespredmetne. Isto ovo je vidljivo i iz odluka Komisije za žalbe”, smatraju.

Upravni odbor Saveta za štampu odlučno je odbacio sve neosnovane optužbe i uvrede izrečene na račun predstavnika tog tela i izražava žaljenje što su, pre svega članovi Komisije za žalbe i Sekretarijata, izloženi ovakvom pritisku i diskvalifikacijama zbog posla koji rade odgovorno i savesno.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.