Savet Evrope: Vlasti Srbije treba da pojačaju napore za prava nacionalnih manjina

Savet Evrope: Vlasti Srbije treba da pojačaju napore za prava nacionalnih manjina

Izvor: Beta

16.06.2021

Kategorija: U fokusu

Vlasti Srbije treba da pojačaju napore kako bi obezbedile da se pravilno promovišu i ostvaruju prava nacionalnih manjina, saopšteno je danas u Beogradu na seminaru Saveta Evrope.

„Evropska unija i Savet Evrope ostaju posvećeni partneri vlastima u obezbeđivanju pravilne zaštite prava svih ljudi u Srbiji“, rečeno je na tom skupu o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope u Srbiji.

Kao aspekt kojima Srbija i dalje treba da se bavi, navedeni su promocija multikulturalne i interkulturalne perspektive u obrazovanju i efikasno učešće pripadnika nacionalnih manjina.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper (Tobias Flessenkemper) podvukao je da su u celoj Evropi društva bogata etničkom, jezičkom i kulturnom raznolikošću i dodao da je u kontekstu takve raznolikosti, zaštita nacionalnih manjina „trajni izazov“.

„Unapređenje zaštite nacionalnih manjina uvek je na dnevnom redu Saveta Evrope u Srbiji i ovaj sastanak o najnovijem mišljenju i rezoluciji Saveta Evrope o primeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina omogućava predstavnicima svih nacionalnih manjina i Vlade da se osvrnu na dostignuća i izazove“, rekao je Flesenkemper.

Ivana Antić, pomoćnica ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ocenila je da je Srbija postigla veliki napredak u stvaranju zakonodavnog i institucionalong okvira i istakla da je država „odlučna da kroz punu primenu propisa, otvoren i iskren dijalog i sa Komitetom (SE) i s predstavnicima nacionalnih manjina, …dodatno unapredi položaj manjinskih zajednica“.

Šef Političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc (Lorenz) ukazao je da su poštovanje i zaštita prava manjina među osnovnim vrednostima Evropske unije i podvukao da, shodno tome, nijedna zemlja ne može da se pridruži EU bez garantovanja poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

Podsetio je da je EU uložila u Srbiji milion evra u tu oblast i izrazio nadu da će EU biti u stanju da još više podrži važne reforme u toj oblasti kroz partnerstvo sa Savetom Evrope.

Predsednica Savetodavnog komiteta za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Mari B. Hagsgard (Marie) predstavila je preporuke koje je koje je Komitet ministara Saveta Evrope uputio Srbiji u vezi sa primenom Konvencije.

Naglasila da bi nastavni materijali koji se koriste širom Srbije trebalo da pruže znanje o istoriji i doprinosu nacionalnih manjina kulturnom nasleđu i društvu.

„Treba podsticati interakciju osoba iz različitih etničkih grupa, kako bi se unapredilo međusobno razumevanje i tolerancija“, naglasila je ona i dodala da treba unapređivati dvojezično obrazovanje na srpskom i manjinskim jezicima.

Posebno je ukazala da Srbija treba da poboljša učešće romske manjine u ekonomskom i društvenom životu.

Seminar je bio zasnovan na evaluaciji i preporukama iz Četvrtog mišljenja o Srbiji Savetodavnog komiteta za Okvirnu konvenciju od 26. juna 2019. godine. Organizovan je u okviru projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.