Republička skupština o promeni Ustava 8. juna: Menja se samo deo o pravosuđu

Republička skupština o promeni Ustava 8. juna: Menja se samo deo o pravosuđu

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Izvor: Beta

19.05.2021

Kategorija: U fokusu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Skupština na plenarnoj, posebnoj sednici 8. juna razmatrati predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena u delu o pravosuđu.

“Nakon toga skupštinski Odbor za ustavna pitanja trebalo bi da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani“, rekao je Dačić, na javnom slušanju o promeni Ustava, u Skupštini Srbije.

On je naglasio da se radi o izmeni onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči.

Prema njegovim rečima, procedura ne mora da traje previše dugo i da svi koji u njoj učestvuju, a Narodnoj skupštini tu pripada centralno mesto, mogu da budu konstruktivni i efikasni.

“Postupak promene Ustava vrlo je kompleksan i sve njegove etape moraju da se obave u propisanoj demokratskoj proceduri, što je jednako važno koliko i sadržina budućih rešenja”, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ove promene su jednim delom obaveza Srbije koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali “većim delom je to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija”.

On je naveo da je ovo drugo slušanje i da predstoji niz debata ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu.

Ministarka pravde Maja Popović je istakla da je promena Ustava u delu o pravosuđu najznačajniji deo reforme koji se odnosi na vladavinu prava.

Ona je naglasila da je neophodno utvrditi veću odgovornost Državnog veća tužilaca i Viskog saveta sudstva, kao i sudija i tužilaca, pa samim tim i ispitivanje njihovog rada.

“Zato je neophodno precizirati razloge za razrešenje sudija i tužilaca i precizno propisati periodično vrednovanje njihovog rada“, rekla je Popović.

Govoreći o važnosti stalnosti sudijske i tužilačke funkcije, ona je navela da je neophodno preispitati probni period koji je sada predviđen u Ustavu.

Ona je navela i da tekst ustavnih amandmana, koji je ovo ministartvo uradilo i “pribavilo pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, može da bude dobra polazna osnova prilikom njihove izrade od strane skupštinskog odbora”.

Vlada Srbije je krajem prošle godine uputila Narodnoj skupštini inicijativu o promeni Ustava, u delu o pravosuđu, koju je skupštinski Odbor za ustavna pitanja prihvatio, o čemu treba i Skupština da se izjasni, nakon čega taj Odbor pristupa izradi konkretnog predloga.

Dačić je ranije objasnio da procedura za izmenu Ustava treba da se završi za vreme istog mandata Skupštine u kojoj je pokrenuta, ili će sve morati da se radi ponovo.

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac rekao je da oni smatraju da Ustav treba da predvidi novu odredbu koja bi definisala advokaturu kao deo pravosuđa i činjenicu da ono ne može da funkcioniše bez advokature.

Takođe, oni se zalažu i da predstavnike advokature u visokim telima pravosuđa treba da bira ta profesija, a ne Skupština.

Gostiljac je rekao i da AKS smatra pozitivnim što su predloženim amandmanima isključeni predstavnici izvršne vlasti čime se obezbeđuje nezavisnost i samostalnost u radu.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.