Praxis poziva vlasti da omoguće upis dece u matične knjige Srbije odmah po rođenju

Praxis poziva vlasti da omoguće upis dece u matične knjige Srbije odmah po rođenju

Izvor: ibcr.org

Izvor: Beta

07.06.2021

Kategorija: U fokusu

Nevladina organizacija Praxis pozvala je vlasti Srbije da omoguće upis dece u matične knjige odmah po rođenju. Praxis je naveo da je u Srbiji, iako njeni propisi i međunarodne konvencije garantuju svakom detetu pravo na upis u matičnu knjigu rođenih odmah po rođenju, ta mogućnost uskraćena deci čiji roditelji ne poseduju lične dokumente.

Zbog neadekvatnih podzakonskih akata koji regulišu prijavu rođenja i upis u matičnu knjigu rođenih, ta deca mogu i godinama da ostanu neupisana u matične knjige. Samim tim, toj deci je uskraćen ili znatno otežan pristup mnogim pravima.

U takvim slučajevima, neophodno je da se radi upisa vode posebni postupci pred centrima za socijalni rad, opštinskim organima uprave ili sudovima, a ti postupci često mogu biti dugotrajni i komplikovani i u najboljem slučaju traju nekoliko meseci, dok često mogu trajati i više od godinu dana, a ponekad i više godina, saopštio je Praxis.

Uz ocenu da se na taj način grubo krši pravo deteta na blagovremeni upis u matičnu knjigu rođenih, Praxis podseća da je i Unicef zauzeo stav da upis odmah po rođenju podrazumeva rok od nekoliko dana, a ne meseci.

Naglašava se i da, dok postupci traju, dete ne može da dobije izvod iz matične knjige, i samim tim ostaje uskraćeno za mnoga prava ili su mu ona teško dostupna. “Tako, na primer, dete neće moći da dobije zdravstvenu knjižicu, pa će lekarske preglede i lekove roditelji morati sami da plaćaju, a roditeljski ili dečiji dodatak i druga prava iz socijalnog osiguranja neće moći da dobiju”, naglašavaju iz ove organizacije.

Taj problem gotovo isključivo pogađa pripadnike romske nacionalne manjine, koji su i inače među socijalno najugroženijim, najmarginalizovanijim i najdiskriminisanijim građanima Srbije, ukazao je Praxis.

Da bi se taj problem konačno rešio, potrebno je da se izmene sporne odredbe podzakonskih akata. Praxis je, stoga, još jednom pozvao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo zdravlja da izmene te propise i da tako otklone prepreke koje onemogućavaju upis u matičnu knjigu rođenih odmah po rođenju.

“Da je ovakva situacija neodrživa i da predstavlja kršenje osnovnih prava deteta ukazale su i brojne međunarodne organizacije i ugovorna tela. Tako su, između ostalih, Evropska komisija, Savet UN za ljudska prava, Komitet UN za prava deteta, Komitet UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava, Komitet UN za ljudska prava i Komitet UN za eliminisanje diskriminacije u svojim preporukama Srbiji ukazali da se svakom detetu mora omogućiti upis u matičnu knjigu rođenih odmah po rođenju i da je potrebno izmeniti propise koji to onemogućavaju”, navodi se u saopštenju.

Praxis je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 2004. godine u Beogradu, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, pružanjem pravne zaštite i zalaganjem za uklanjanje sistemskih prepreka u pristupu pravima. Praxis deluje u oblasti statusnih i socioekonomskih prava, antidiskriminacije, rodne ravnopravnosti, migracija, prava deteta i reforme javne uprave, a pruža i besplatnu pravnu pomoć.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.