Praxis i Tim 42 podneli inicijativu za izmene Zakona o socijalnoj zaštiti:

Praxis i Tim 42 podneli inicijativu za izmene Zakona o socijalnoj zaštiti:

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Objavio: Magločistač

15.06.2021

Kategorija: U fokusu

Nevladine organizacije Tim 42 i Praxis podnele su inicijativu za izmene pojedinih odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koju su podržale 34 organizacije civilnog društva u Srbiji.

Zakon o socijalnoj zaštiti, koji je na snazi već deset godina, podsećaju inicijatori ove inicijative, trebalo je da posluži  kao osnova za stvaranje sistema koji će pružati pomoć i osnaživati pojedince i porodice za samostalan i produktivan život u društvu, sprečiti nastajanje i otkloniti posledice socijalne isključenosti. Kao krovni zakon, ovaj sistemski propis se odnosi na veliki broj građana i građanki, a naročito je značajan za pripadnike različitih osetljivih društvenih grupa.

“Zbog toga je posebno važno da rešenja predviđena zakonom sistem socijalne zaštite urede na celovit način i u skladu sa ciljevima socijalne zaštite, kao i da uspostave procedure koje su prilagođene korisnicima i njihovim potrebama“, navodi se u saopštenju za javnost, i ujedno podseća da Ustav Republike Srbije garantuje građanima i porodicama, kojima je neophodna društvena pomoć radi savladavanja socijalnih i životnih teškoća i stvaranja uslova za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, pravo na socijalnu zaštitu čije se pružanje zasniva na načelima socijalne pravde, humanizma i poštovanja ljudskog dostojanstva.

Međutim, tokom višegodišnjeg rada sa ranjivim kategorijama društva i korisnicima usluga socijalne zaštite kroz pružanje pravne pomoći, informisanje i savetovanje, nevladine organizacije Tim 42 i Praxis uočile su brojne manjkavosti, kako kada je reč o pojedinim zakonskim rešenjima, tako i kada je reč implementaciji:

“Pojedine odredbe Zakona su necelishodne, nesvrsishodne, kose se sa načelima socijalne zaštite, ali i sprečavaju i ograničavaju potencijalne korisnike da zadovolje svoje potrebe za dodatnom podrškom”.

Imajući u vidu proklamovane ciljeve socijalne zaštite i analizu efekata koje pojedina rešenja aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti proizvode u praksi, nevladine organizacije Tim 42 i Praxis izradile su predlog za izmene pojedinih članova Zakona o socijalnoj zaštiti, a koji možete pogledati ovde.

Organizacije koje su podržale inicijativu su:

FORCA POžega
SKRUG – Liga Roma
Udruženje Žene za mir
Centar za decu i omladinu
Grupa za decu i mlade “Indigo”
Inicijativa za razvoj i saradnju
UG NEXUS – Vranje
FONDACIJA CENTAR ZA DEMOKRATIJU
Zrenjaninski centar za jednaka prava
Volonterski centar Vojvodine
Društvo ROM iz Velikog Gradišta
Centar za proizvodnju znanja i veština
Bibija Romski ženski centar
Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC)
A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Adventistički razvojni i humanitarni rad – ADRA
Odbor za ljudska prava Leskovac
Nepušački Edukativni Centar – RP
Udruženje građana Eduaktivni centar Roma
Romski centar za žene i decu “Daje”
Građanske inicijative
Partneri za demokratske promene Srbija
Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21
YUROM Centar
Udruženje tumača za lica oštećenog sluha Srbije
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
“EU zona “
DRUŠTVO ROMA BOGATIĆ
Društvo “Bakija Bakić”
UGR produkcija Roma World
MULTIKULTURA
Autonomni ženski centar
OFER – Omladinski forum za edukaciju Roma
Centar za unapređivanje pravnih studija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.