ODRŽAN OKRUGLI STO O IZBORNIM USLOVIMA: BOJKOT IZBORA SVE IZVESNIJI

ODRŽAN OKRUGLI STO O IZBORNIM USLOVIMA: BOJKOT IZBORA SVE IZVESNIJI

Izvor: mediamargins.net

Objavio: Magločistač

19.08.2019

Kategorija: U fokusu

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas je počeo treći po redu okrugli sto o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti “Pristup medijima i njihova kontrola” a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biće sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima “Chatham House”.

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima gradjana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) juče su predložili organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima “Jedan od pet miliona”.

SzS smatra organizovane okrugle stolove neobavezujućim bez konkretnih potpisanih dokumenata te ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

“Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka”, saopštili su iz SzS.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ne učestvuje na okruglom stolu jer razgovori nisu javni u celosti.

Antonijević: Mediji jedno od navažnijih pitanja u predizbornom vremenu

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je danas otvarajući okrugli sto na Fakultetu političkih nauka da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

On je na početku skupa obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu.

Antonijevič je  kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate podsećajući da će drugi deo skupa nakon uvodnih izlaganja biti zatvoren za javnost.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva a da je jednak pristup medijima “jezgro jezgra”.

Medijska udruženja: Neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji, situacija žalosna

Predstavnici novinskih udruženja koji su danas govorili na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna.

Predstavnik Nezavsnog udruženja  novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić rekao je da je žalosna situacija u medijima posledica dugotrajnog trenda koji se ne može promeniti “šminkanjem” pred izbore već su potrebne ozbiljne promene.

“Poruka političkim akterima u demokrtaskom društvu je da obezebede najširem sloju stanovništva ravnopravan pristup informacijama”, rekao je Janjić.

Podsetivši da je član Radne grupe za zaštitu novinara on je naveo da je prema evidenciji NUNS-a porast pretnji prema novinarima i ukazao da se napadi na novinare različito komentarišu u različitim medijima i da događaji nemaju isti tretman naročito od političara na vlasti.

On je ukazao na slučaj paljenja kuće novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću, za koji je optužen doskorašnji predsednik opštine Grocka Dragan Simonović kao nalogodovac, a međutim, posle toga jedna ulica u Grockoj dobila naziv po Simonovićima, što vlast nije komentarisala.

Janjić je naglasio da se ne može govoriti o položaju medija samo uoči izbora.

Stevan Ristić iz Asocijacije medija posebno je ukazao na neravnopravne uslove za finansiranje medija i na tržištu, ali i nepoštovanje postojećih propisa.

Govoreći o slučaju nedeljnika “Vreme” on je naglasio da su 2012. godine za samo tri meseca raskinuti ugovori o oglašavanju javnih preduzeća.

“Anomalija je da najprodavaniji nedeljnici nemaju pristup oglašivačima”, rekao je Ristić.

Pominjići tabloide i veliki novac koji dobijaja iz budžeta, on je podsetio da je premijerki Ani Brnabić ranije upućen predlog da se prestane sa davanjem podrške medijima koji krše zakon i novinarski Kodeks.

On je naglasio da država mora da postuje i postojeće zakone ilustrujući to primerom Tanjuga za koje je rekao da bi bilo u skladu sa zakonom da se ta novinska agencija koja je ugašena briše iz registra medija.

Takođe bi naveo je trebalo završiti i privatizaciju dnevnog lista “Politika”.

Govoreći u ime Lokal presa Stojan Marković je naglasio da mediji na lokalu trpe enormni ekonomski i politički pritisak. Prema njegovim rečima, to se pogotovo povećava kroz raznorazne tužbe uoči izbora.

On je posebno naglasio da se mediji na lokalu kupuju kako bi u njima preovladjivao partijski sadržaj i naročito postoji zlouotreba projektnog finansiranja.

Izvršni direktor Fondacije za otvoprebno društvo Milan Antonijević tokom završteka dela okruglog stola koji je otvoren za javnost, zatražio od političkih stranaka da se brzo, u roku od nekoliko dana, izjasne o preporukama koje su iznela medijska udrženja i civilni sektor.

Nevladine organizacije: Omogućiti ravnopravan tretman u medijima

Predstavnici nevladinih organizacija danas su na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka istakli neophodnost ravnopravanog tretmana i vlasti i opozicije u medijima.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar predstavio je deset mera u oblasti medija koje bi mogle da se primene do predstojećih izbora na jesen od kojih šest može da se sprovede bez promene zakona.

Između ostalog, on je preporučio formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije koji bi se bavio pitanjem izbora a koji bi mogao da se bavi i “koherentnim i celovitim” monitoringom medija.

Klačar je naglasio nužnost da se pokrene procedura za izbor novih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da se definišu kratki rokovi u radu tog tela i nužnost informisanja javnosti o načinu na koji su postupaju po prijavama.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić skrenuo je pažnju na, kako je kazao, 22 problema koji se nalaze u četiri tematske celine i naglasio da na najviše problema nailazi u pitanju ravnopravnog predstavljanja u medijima.

Nenadić je predložio da se uvede obaveza da politički akteri moraju da pripreme jasan politički program sa kojim će izaći pred birače i dodao da se ravnopravnost predstavljanja u medijima vrši loše i saglasio se sa Klačarem da bi bilo dobro da se Nadzorni odbor Skupštine bavi tim pitanjem.

On se osvrnuo da na pitanje plaćenog i neplaćenog promovisanja političkih aktera koje je, kako je naveo, pogrešno tumačeno od strane REM-a, kao i da cenovnici o oglašavanju i plaćanju nisu potpuno dostupni i da je nužno da se dogovori o oglašavanju u medijima ne vrše preko posrednika.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov istakao je da je potrebno unaprediti rad nezavisnih tela tokom izbornog procesa i da je bitno da se razmotri broj dozvoljenih oglasnih poruka po jednom političkom kandidatu kako bi se ostvarila ravnopravnost bez obzira na finansijske mogućnosti aktera.

Kao i Klačar, Nedeljkov kao veliki vidi problem izbora novih članova Saveta REM-a i istakao je da je potrebno da se vodi diskusija o proceduri odabira članova tog saveta, kao i da to nezavisno telo omogući glas svojoj stručnoj službi.

On je ocenio da je potrebno da REM javnost obaveštava tokom izborne kampanje koliko je svaki kandidat imao prilike da komunicira sa svojim biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako je naveo, prema monitoringu prethodnih beogradskih izbora koji je radila CRTA, jasno je bio vidljiv disblans prikazivanja kandidata u odnosu četiri prema jedan za kandidate vlasti.

Dveri, Narodna stranka i Nova stranka napustile okrugli sto, predlažu ipak bojkot izbora

Predstavnici Narodne  stranke, Dveri i Nove stranke napustili su danas okrugli na Fakultetu političkih nauka ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbpre.

To su izjavili posle napuštanja sastanka potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i lider Dveri Boško Obradović.

“Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije”, rekao je Aleksić novinarima.

Obradović je istakao da je “na ovu farsu bojkot jedini odgovor”.

Dveri, Narodna stranka i Nova napustile okrugli sto, Dveri i Narodna predlažu bojkot izbora

Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke napustili su danas okrugli na Fakultetu političkih nauka ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

Na okruglom stolu su iz Saveza za Srbiju ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac jer su prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića oni bili učesnici i na prethodnim okruglim stolovima na FPN, te da će Savez danas odlučivati o tome da li će učestvovati na budućim okruglim stolovima.

“Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije”, rekao je novinarima potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

On je rekao da vlastima mediji služe kao njihova “toljaga” i dodao da su se predstavnici vlasti na sastanku rugali njihovim predlozima i da u takvom ambijentu ne mogu da vode dijalog.

Obradović je istakao da je “na ovu farsu bojkot jedini odgovor” i da će predložiti da naredni izbori za Dveri budu nepostojeći.

“Vlast nije spremna da apsolutno bilo šta promeni”, istakao je Obradović.

On je kazao da je predložio da se potpiše zajednički dokument sa vlastima jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prihvatiti sve zahteve opozicije, ali da su predstavnici vlasti to odbili i da je na njihovo ponašanje jedini mogući odgovor bojkot izbora.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je Goran Vesić, predstavnik Srpske napredne stranke, na okruglom stolu koristio uvredljive izraze za sve one koji nisu za Aleksandra Vučića.

Antonijević: Ne znam koliko mogu imati optimizma, sastanak ne mogu nazvati konstruktivnim

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim  uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kom su tema bili mediji, ne može nazvati konstruktivnim.

On je najavio da će sledeći sastanci biti 5. i 9. septembra kada i će teme biti birački spiskovi i prava birača.

Naredni sastanci će biti tek u septembru zbog predstojećih najavljenih poseta stranih zvaničnika Srbiji posle čega, kako je rekao, “možemo videti šta možemo dobiti od političke volje za funkcionisanje REM-a i RTS i RTV”.

“Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujeće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo odredjena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli”, rekao je Antonijević.

Zelenović: Vlast ima rok do 15. septembra da promeni članove REM-a

Predsedavajući Savezom za Srbiju i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini Srbije izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ili će u suprotnom savez bojkotovati predstojeće izbore.

“SzS je izneo vrlo konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa da se do 15. septembra izabere u Skupštini novi sastav REM-a. Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot”, rekao je Zelenović novinarima posle okruglog stola o izbornim uslovima i rekao da ako vlasti ispune taj zahtev otvaraju vrata za dalje razgovore.

Upitan kako su predstavnici vlasti reagovali na zahtev rekao da se vlast “nije pomerila ni za milimetar”.

Zelenoviće je odgovarajući na pitanje da li će učestvovati na sledećem orkuglom stolu kazao da taj format razgovora ne daje rezultate.

On je rekao i da to što su predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ranije napustili sastanak, ne znači da u SzS nema dogovora.

Zelenović je kazao da savez priprema “strategiju za bojkot” i istakao da bojkot znači da će “u jednom trenutku cela Srbija da se zaustavi”.

Kako je dodao, od volje vlasti zavisi da li će se to desiti.

Izvor: Beta

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.