NUNS: Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo

NUNS: Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo

Foto: NJ/Magločistač

Izvor: FoNet

23.02.2024

Kategorija: U fokusu

Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo, zaključak je najnovijeg Alternativnog izveštaja o sprovođenju revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23, koji je objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Primena zakona je neefikasna, novinari rade pod pritiskom, a država narušava medijski pluralizam, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju „Sloboda izražavanja i medijski pluralizam 2023“ navedeno je da, iako se prema Izveštaju o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 sve aktivnosti uspešno realizuju, u realnosti aktivnosti nadležnih, u delu koji se tiče zaštite novinara i medijskog zakonodavstva, nisu dovoljne da doprinesu boljoj situaciji u ovoj oblasti.

Kako je navedeno, novinari i medijski radnici su i dalje meta velikog broj pretnji i napada, kao i različitih vrsta pritisaka koje utiču na njih i koji im otežavaju da obavljaju svoj posao, što dovodi do toga da se oni i dalje osećaju nebezbedno.

Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao na konstantnoj su meti različitih pritisaka i targetiranja, posebno od visokih javnih funkcionera, koji umesto da napade osuđuju, oni ih dodatno pogoršavaju i podstiču.

Dok postupanje i propusti policijskih službenika na protestima, kao i višegodišnji izostanak odgovornosti za takve propuste dodatno utiču na osećaj nebezbednosti novinara i nepoverenje u institucije, navodi se u ovom dokumentu.

U Izveštaju NUNS napominje da, iako su novim medijskim zakonima doneta dobra rešenja, akcenat je potrebno staviti na primenu, budući da se upravo sprovođenje zakona isticalo kao jedan od najvećih problema u prethodnom periodu, odnosno od donošenja zakona 2014. godine.

Posebno se izražava zabrinutost za vraćanje države u vlasništvo medija i legalizacija dosadašnjeg kršenja zakona od kompanije u državnom vlasništvu, Telekoma Srbija, kao i uticaj države na medijsko tržište.

U Alternativnom izveštaju date su i preporuke za poboljšanje medijskog okruženja i efikasnije sprovođenje Akcionog plana za implementaciju medijske strategije.

Kako je navedeno, potrebno je da nosioci aktivnosti u Revidiranom Akcionom planu za Poglavlje 23 usvoje preporuke Koordinacionog tela za sprovođenje Akcionog plana.

Neophodno je meriti efikasnost zakona i drugih dokumenata, kao i doprinos ostvarivanju generalnih ciljeva u vezi sa bezbednošću novinara i institucijalnog okvira za funkcionisanje medija.

Izmene zakonskih akata treba sprovoditi u skladu sa rešenjima iz Medijske strategije, a potrebno je usvojiti nov akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije za period od 2024. do 2025. godine.

Preporuke koje se odnose na poboljšanje bezbednosti novinara su puna i efikasna primena svih potpisanih sporazuma i obaveznih uputstava Vrhovnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, obuke policijskih službenika o postupanju prema novinarima i medijskim radnicima na javnim okupljanjima, samoinicijativno podnošenje prijava od strane nadležnih organa i njihovo veće angažovanje u rešavanju slučajeva ubistva novinara.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija treba da pojača kapacitete i aktivnosti u postupku sprovođenja rešenja iz Medijske strategije i u cilju efikasnijeg praćenja primene medijskih zakona.

Potrebno je stvoriti uslove za efikasno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa novim zakonskim rešenjima i potpuno transparentno funkcionisanje Registra medija.

Potrebno je praćenje sprovođenja novog Zakona o elektronskim medijima i veća nezavisnost REM, a nadležno ministarstvo mora da uspostavi dodatne pravne garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom ne ugrozi raznovrsnost medijskog sadržaja, zaključuje NUNS.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.