Novi Portal javnih nabavki Srbije transparentniji, proces ekonomičniji

Novi Portal javnih nabavki Srbije transparentniji, proces ekonomičniji

Izvor: Beta

03.12.2020

Kategorija: U fokusu

Na Portalu javnih nabavki Srbije, od njegovog aktiviranja u julu ove godine do sada, registrovano je više od 12.500 korisnika, od čega više od 6.500 ponuđača, a pokrenuto je gotovo 4.800 novih postupaka javnih nabavki, objavila je danas Kancelarija za javne nabavke.

Kako je navedeno, novi portal javnih nabavki napravljen je uz podršku Evropske unije (EU), a sprovođenje tog EU projekata, čija je vrednost tri miliona evra, je u toku.

“Zahvaljujući novom portalu javnih nabavki prvi put su u Srbiji uspostavljene elektronske nabavke u pravom smislu te reči. Novi portal javnih nabavki obezbeđuje znatno veću transparentnost i omogućava efikasnije sprovođenje postupaka javnih nabavki”, rekla je agenciji Beta viša savetnica u Kancelariji za javne nabavke Dragana Marić.

Podsetila je da svaki građanin može jednostavno i besplatno da se registruje na portalu javnih nabavki, da označi javne nabavke za koje je zainteresovan, a potom će na svoju i mejl adresu dobijati obaveštenja o svim aktivnostima preduzetim u toj javnoj nabavci, počev od pokretanja postupka do zaključenja ugovora o javnoj nabavci, uključujući i njegove eventualne izmene.

“Naručioci na Portalu javnih nabavki objavljuju svoje planove, javne pozive, konkursne dokumentacije i sve oglase o javnim nabavkama. Takođe, ponuđači putem portala javnih nabavki dostavljaju svoje ponude u postupcima, mogu da zahtevaju pojašnjenja konkursne dokumentacije, da zatraže da im se omogući uvid u dokumentaciju sprovedenu u postupku, pa i uvid u ponude drugih ponuđača”, kazala je Marić.

Kako je precizirala, portal javnih nabavki automatski sprovodi proces otvaranja ponuda, a takođe se automatski kreira zapisnik o otvaranju ponuda, koji se potom automatski šalje od strane samog portala svim učesnicima u postupku javne nabavke.

Istakla je da su dosadašnji rezultati rada portala veoma zadovoljavajući, jer je velika većina tih postupaka uspešno i okončana.

“Kancelarija za javne nabavke svakodnevno pruža podršku korisnicima Portala putem svog kol centra, kako naručiocima, tako i ponuđačima i na osnovu dosadašnjeg iskustva može se zaključiti da su učesnici u postupcima javnih nabavki pokazali veliku zainteresovanost, a i spremnost da postupke sprovode, odnosno u njima učestvuju isključivo uz upotrebu elektronskih sredstava”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi Portal javnih nabavki kreiran je u okviru projekta podrška daljem unapređenju razvoja sistema javnih nabavki u Srbiji, koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU IPA 2013.

Javne nabavke predstavljaju važan segment u oblasti upravljanja javnim finansijama, a u procesu pristupanja Srbije EU, čitavo Poglavlje 5 posvećeno je baš javnim nabavkama, podsetili su iz Kancelarije za javne nabavke.

Otvaranje tog poglavlja rezultat je, navedeno je, promena koje su sprovedene, ali i strateškog opredeljenja da se kroz reformu javne uprave sistem javnih nabavki u potpunosti harmonizuje sa pravnim tekovinama EU i učini transparentnijim i efikasnijim.

Pravilno upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave u Srbiji koja je podržana od strane EU, a glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sa novim Portalom stigle su velike novine za sve učesnike u javnim nabavkama, a komunikacija naručioca i ponuđača isključivo elektronskim putem uticala je na i na veću ekonomičnost samog postupka, objasnili su u Privrednoj komori Srbije (PKS).

“Ono što je novo za privredne subjekte je podnošenje isključivo elektronskih ponuda putem novog portala, što u mnogome olakšava privrednim subjektima podnošenje ponude, skraćuje njihovo vreme kao i troškove prilikom pripreme ponude”, rekla je agenciji Beta Marija Marković iz PKS.

Značajna novina koja smanjuje i administrativno opterećenje privrednih subjekata, dodala je, jeste i izjava o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor koja se koristi.

“To je jedan standardni obrazac koji koriste svi ponuđači u postupcima javnih nabavki, kao preliminarni dokaz za ispunjavanje uslova za učešće u postupku javne nabavke i da ne postoje osnovi za isključenje iz samog postupka”, kazala je Marković.

Istakla je i da su članice PKS bile blagovremeno pripremljene za korišćenje portala.

“Privredna komora je u saradnji sa Kancelarijom za javne nabavke, uz podršku projekta EU za dalji razvoj sistema javnih nabavki u Srbiji, organizovala osam praktičnih dvodnevnih radionica za primenu samog portala, kako u Beogradu, tako i u gradovima širom Srbije”, navela je Marković.

Ukazala je da je proces javnih nabavki u Srbiji sada u potpunosti usklađen sa evropskom praksom.

“Nadamo se da će to uticati na veću konkurenciju kod nas i da će ovaj pojednostavljeni postupak učešća u postupcima javnih nabavki uticati na mala i srednja preduzeća, prvenstveno da više učestvuju u postupcima javnih nabavki, što će potom uticati na veću konkurenciju i povećavanje broja ponuda, te prosečnog broja ponuda u postupcima javnih nabavki”, rekla je Marković.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.